Pokusím se spíš s úsměvem popsat mé dilema nad koupí a výběrem kávovaru:
U nás doma se nyní vaří pouze turecká káva - tedy káva na český způsob. Připravují se od dvou až po deset hrnků kávy na jedno posezení (jsme velká rodina) - nejběžněji cca 4 hrnky (schválně píši hrnky a ne šálky - oceňuje se i množství kávy
) Pro tyto účely by mě ani nenapadlo kupovat nějaký přístroj - klasika s rychlovarkou a tácem připravených hrnků k zalití je pro přípravu turka asi nejrychlejší a nejpohodlnější. Překapávač taky nepřichází v úvahu (zkoušelo se, ale nepochodila chuťově - doslova "tu bryndu nikdo nechtěl pít").
Ale v poslední době se čím dál víc setkáváme, při různých návštěvách, s fenoménem jménem presso a kupodivu (narozdíl od dřívějšího fenoménu překapávané kávy) si todle presso v rodině nachází své místo.
Mám problém - příprava šesti turků mi zabere dvě minuty. Jak jsem viděl u známých, příprava šesti press bude o dost delší. Dobře, začnu tedy s přípravou dříve. Dalším problémem je to, že dva, nebo tři členové kávových dýchánků si oblíbili latté a capucino.
To už je oproti tácu turků na najmutí servírky z vedlejší kavárny...
Jak to řešíte? To spěje skoro k tomu, abych kávovar nainstaloval do obýváku a připravoval kávu během setkáné (mě by to nevadilo - beru přípravu kávy spíš jako rituál - ale setkal bych se asi s nepochopením).