pálenka - destiláty - recepty

Jaké víno vybrat k jídlu? Jaké pivo? Nejlepší čaje, kávy i nealkoholické nápoje

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod zpalki 25. 1. 2009 18:40

Dobrý den,
neznáte někdo nějaké zajímavé recepty na ochucení "čisté" pálenky???
zpalki
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 1. 2009 19:21

Nemám moc možností s tímhle experimentovat, ale rozumný postup je macerovat v ní různé ovoce. Dovedu si představit třeba sušené lesní jahody nebo celé vlašské ořechy (i s tou zelenou slupkou); zajímavé by mohly být i višně nebo meruňky. Od věci nejsou ani vanilkové lusky nebo naopak chilli papričky, limetová kůra, ....

Asi by bylo vhodné, aby kořalka měla tak 50-60%.

Ale neber to jako zaručené recepty - pokud máš přísun "základní suroviny" omezený, tak se poraď s někým kdo s tím má víc zkušeností.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michee 26. 1. 2009 11:02

Na kolejích studentíci "ochucovali" destilát jablečným džusem, ale byl to hnus - počítám že na litr destilátu dali tak deci džusu - to fakt nebyl dobrý nápad.
Takže bych si vybrala něco z toho, co píše Slonik, to by mohlo dopadnout dobře.
Kick the baboon....
michee
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 26. 1. 2009 11:20

Michee: to je ptákovina něco lít do kořalky a domnívat se že jí tak ochutím. Takhle se dá dělat nápoj typu Berentzen a ne kořalka
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 26. 1. 2009 17:53

kamos delal liker z konopi, to byla vec :)
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Matej S 27. 1. 2009 23:44

->tak ja som tiez v cistej palenke luhoval semiacka s konope, malo to len o trosku inu chut.
->ked mas rad bylinkove tak odporucam:
do litrovej flase nahadzat vsetky mozne bylinky co najdes. samozrejme podla chuti. nebudem tu asi ich moc vypisovat lebo slovenske nazvy su trosku ine :-)) , nechat to zo tri meisace luhovat na teplo, resp. slnko.
->ale ked poznate, tak minuly rok som daval: šalviu, mätu,medovku(tej som dal viac), materinu dušku, a potom som dal do do takeho vrecuska zmes jarnych byliny:plucnik a prvosienka (petrklič (-;)--> ze aby som nebol chory...

bolo to take zelene, chut..... hmm tazko opisat, taka bylinkova.

ps:pite rozumne
"- Začínam chápať, povedal malý princ.
Je jedna kvetina....myslím, že ona si ma skrotila...."
Antoine de Saint-Exupéry: Malý Princ.
Matej S
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matej S 28. 1. 2009 00:09

este ma napadlo, kolega v praci dava do palenky drievko s čierneho ríbezľa.
"- Začínam chápať, povedal malý princ.
Je jedna kvetina....myslím, že ona si ma skrotila...."
Antoine de Saint-Exupéry: Malý Princ.
Matej S
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cumel30 30. 1. 2009 18:53

Skús dať do vodky gin 1:1+citrón
Je ťažké byť pako,konkurencia je veľká.
Nad alkoholom ešte nikto nevyhral,len ja som remizoval.
cumel30
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod candid candy 31. 1. 2009 17:29

Dostala se mě do rukou knížka "Výroba likérů studenou cestou" aneb návod k výrobě ovocných a jiných druhů likérů, vydaná roku 1938, jako příloha časopisu "Praktický lékárník" autor Ph.Mr. Karel Janda. Mimo jiné píše: Studenou cestou lze vyráběti likéry bez nákladného zařízení a také bez zvláštních, odborných znalostí, ty se získají delší praxí. Popisuje mnoho zajímavých receptů, ale některé přísady mě nic neříkají. Např. Carvol, Kalkan,Macis, Piment, Melissa, Kaskarylla,Kurkumy atd. Jsou to zřejmě staré názvy koření a bylin. Tady je pár receptů:
Borůvkový likér: :-P
čerstvě nasbírané borůvky rozmačkáme důkladně v hliněném hrnci a necháme kvasiti 4-5 dní za přidání trochu cukru, aby se vyvinulo aroma. 1 kg vykvašené kaše, 1/4 litru vody, 1 litr lihu 96 procentního, 120 gr. čerstvé pomerančové kůry(jen žluté) 20 gr. skořice ceylonské v kouskách, 5 gr. tlučeného koriandru, ponechá se za častého míchání asi týden v teplé místnosti.Za týden se lisuje a sfiltruje a v tekutině se rozpustí za studena 1 kg cukru ( cukru bílého,čištěného, nemodřeného ultramarinem, neboť tento sloučen s nějakou kyselinou, ku př. citronovou tvoří sirovodík, který dává likéru odpornou chuť,nejvýhodnější jest používati krystalu, pro jemné likéry bílého kandisu). Po rozpuštění se může ještě sfiltrovat.

Ořechový likér: :shock:
roztlučené nezralé ořechy 50 kusů
líh 96 procent 1,5 litru
voda 0,5 litru (destilovaná, nebo převařená)
skořice ceylon. tluč. 25 gr.
koriandru tluč. 10 gr.
kardamon tluč. 5 gr.
Maceruje se 14 dní v teplé místnosti, tekutina se sleje a ořechy se znovu polejí:
líh 96 procent 3/4 litru
voda 1/4 litru
Po 14 dnech se tekutina sleje a smíchá s první tekutinou a přileje se do ní:
syrup z cukru 1,75 kg
voda 1/2 litru
kyselina citronová 2 gr.
Vlažné se sfiltruje a obarví na světlezeleno.
pozn: 4 litry vody a 10 kg cukru, svařeno, dá 10 litrů sirupu s obsahem 10 kg cukru

Alpský hořký likér: barva hnědá :D
anýz tlučený 2 gr.
kardamon tlučený 2 gr
fenykl tlučený 3 gr
kalkan tlučený 2 gr
zázvor 2 gr
hřebíček (caryophyl) 2 gr
macis 1 gr
kůra citronová čerstvá 10 gr
hořec 3 gr
mařinky 10 gr
peluněk 2 gr
líh 96 proc. 0,5 litru
cukr 1/4 kg
voda 0,5 litru

Kmínka: 8-D
silice kmínová 1,5 gr
silice fenyklová 2 kapky
silice pomerančová 2 kapky
silice koriandrová 2 kapky
líh 96 proc. 1 litr
voda 3/4 litru
cukr 3/4 kg
pozn: silice se vyrábějí z čerstvých rostlin destilací vodní párou.Čerstvý likér má chuť ostrou, nepříjemnou, čtyřnedělní uležení jest nejkratší doba.

Kontuszovka: barva žlutočervená ]:-<
silice citronová 3 kapky
badiánová 4 kapky
anýzová 2 kapky
koriandrová 3 kapky
kmínová 2 kapky
fenyklová 2 kapky
geraniová 4 kapky
matová 2 kapky
jalovcová 2 kapky
pomerančová 3 kapky
líh 96 proc. 0,5 litru
voda 0,5 litru
cukr 1/4 kg

Dobrá rada nakonec: výrobci lihovin musí hlavně na to bráti zřetel , by si zaopatřili silice, tresti, výtažky atd. z takových továren, od nichž možno právem požadovati výrobky výtečné jakosti.
Přeji úspěch ve výrobě a koštování, neboť jak praví autor ph.mr. Karel Janda " lihoviny-likéry jsou ve smyslu zákona o potravinách výrobky, obsahující líh a jsou určeny k požívání!!". :tleskani
candid candy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DevAstor 8. 6. 2009 22:46

Zkusil bych med a čilipapričky. :kuk:
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků