Dostala se mě do rukou knížka "Výroba likérů studenou cestou" aneb návod k výrobě ovocných a jiných druhů likérů, vydaná roku 1938, jako příloha časopisu "Praktický lékárník" autor Ph.Mr. Karel Janda. Mimo jiné píše: Studenou cestou lze vyráběti likéry bez nákladného zařízení a také bez zvláštních, odborných znalostí, ty se získají delší praxí. Popisuje mnoho zajímavých receptů, ale některé přísady mě nic neříkají. Např. Carvol, Kalkan,Macis, Piment, Melissa, Kaskarylla,Kurkumy atd. Jsou to zřejmě staré názvy koření a bylin. Tady je pár receptů:
Borůvkový likér:
čerstvě nasbírané borůvky rozmačkáme důkladně v hliněném hrnci a necháme kvasiti 4-5 dní za přidání trochu cukru, aby se vyvinulo aroma. 1 kg vykvašené kaše, 1/4 litru vody, 1 litr lihu 96 procentního, 120 gr. čerstvé pomerančové kůry(jen žluté) 20 gr. skořice ceylonské v kouskách, 5 gr. tlučeného koriandru, ponechá se za častého míchání asi týden v teplé místnosti.Za týden se lisuje a sfiltruje a v tekutině se rozpustí za studena 1 kg cukru ( cukru bílého,čištěného, nemodřeného ultramarinem, neboť tento sloučen s nějakou kyselinou, ku př. citronovou tvoří sirovodík, který dává likéru odpornou chuť,nejvýhodnější jest používati krystalu, pro jemné likéry bílého kandisu). Po rozpuštění se může ještě sfiltrovat.
Ořechový likér:
roztlučené nezralé ořechy 50 kusů
líh 96 procent 1,5 litru
voda 0,5 litru (destilovaná, nebo převařená)
skořice ceylon. tluč. 25 gr.
koriandru tluč. 10 gr.
kardamon tluč. 5 gr.
Maceruje se 14 dní v teplé místnosti, tekutina se sleje a ořechy se znovu polejí:
líh 96 procent 3/4 litru
voda 1/4 litru
Po 14 dnech se tekutina sleje a smíchá s první tekutinou a přileje se do ní:
syrup z cukru 1,75 kg
voda 1/2 litru
kyselina citronová 2 gr.
Vlažné se sfiltruje a obarví na světlezeleno.
pozn: 4 litry vody a 10 kg cukru, svařeno, dá 10 litrů sirupu s obsahem 10 kg cukru
Alpský hořký likér: barva hnědá
anýz tlučený 2 gr.
kardamon tlučený 2 gr
fenykl tlučený 3 gr
kalkan tlučený 2 gr
zázvor 2 gr
hřebíček (caryophyl) 2 gr
macis 1 gr
kůra citronová čerstvá 10 gr
hořec 3 gr
mařinky 10 gr
peluněk 2 gr
líh 96 proc. 0,5 litru
cukr 1/4 kg
voda 0,5 litru
Kmínka:
silice kmínová 1,5 gr
silice fenyklová 2 kapky
silice pomerančová 2 kapky
silice koriandrová 2 kapky
líh 96 proc. 1 litr
voda 3/4 litru
cukr 3/4 kg
pozn: silice se vyrábějí z čerstvých rostlin destilací vodní párou.Čerstvý likér má chuť ostrou, nepříjemnou, čtyřnedělní uležení jest nejkratší doba.
Kontuszovka: barva žlutočervená
silice citronová 3 kapky
badiánová 4 kapky
anýzová 2 kapky
koriandrová 3 kapky
kmínová 2 kapky
fenyklová 2 kapky
geraniová 4 kapky
matová 2 kapky
jalovcová 2 kapky
pomerančová 3 kapky
líh 96 proc. 0,5 litru
voda 0,5 litru
cukr 1/4 kg
Dobrá rada nakonec: výrobci lihovin musí hlavně na to bráti zřetel , by si zaopatřili silice, tresti, výtažky atd. z takových továren, od nichž možno právem požadovati výrobky výtečné jakosti.
Přeji úspěch ve výrobě a koštování, neboť jak praví autor ph.mr. Karel Janda " lihoviny-likéry jsou ve smyslu zákona o potravinách výrobky, obsahující líh a jsou určeny k požívání!!".