Sice nevím, jak vypadá a na tož jak se čistí kotrč kadeřavý, ale já dělám falešnou držkovku jedině z masáků a hlívy.
Minulý týden jsem byla u kamarádky a dala mi recept na vynikající sterilovaný salát.
1kg hub
1kg paprik (slovenské špičaté)
1kg cibule
Houby očistíme nakrájíme (na tvaru nezáleží, ale takový malí hříbek nakrájený i s hlavičkou na plátky vypadá v salátu hezky
). Dáme do hrnce a necháme přejít varem. Po té je slijeme a necháme okapat. Papriky a cibule očistíme a nakrájíme na půlkolečka a smícháme s okapanými houbami.
Během čištění a krájení si svaříme lák z:
2dl vody
2dl octa
1dl oleje
5dkg cukru (kamarádka měla v receptu uvedeno 15dkg, ale bohatě stačí toto množství)
2dkg soli
5 bobkových listů
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
Po svaření necháme lák vychladnout a vlijeme do směsi hub, paprik a cibule a necháme chvíli proležet. Po té naplníme salát do sklenic. Toto množství vychází na 5 sklenic od okurek (sterilujeme cca 2h) nebo na 8 sklenic od moravanky nebo podobných sklenic (sterilujeme cca 1h).
Tuto sobotu jsem tento salát vmíchala do osmahnuté cibulky s kuřecími kousky a ještě chvíli podusila. Musím uznat, že to bylo něco vynikajícího (a to jedl i přítel, který houby moc nemusí). Jako přílohu jsem zvolila brambory.