Za těchto podmínek bych přesto doporučil kapslový, jinak budeš muset výrazně přitlačit (pokud chceš dobré espresso).
Řeším to už pár měsíců, sháním také, ale za slušnou sadu mlýnek+espresso+příslušenství jako tamper a tak) pustíš 25k a dá se jít pořád výš. Stále se bavíme o domácím pákovém presovači na 4 kávy denně.
Bohužel od letošního roku je dřívě oblíbený a dostupný (cca 6k) model Gaggia Classic vyráběn někde na východě a jmenuje se Gaggia Classic Plus. Stojí za prd, nebrat. Z těch oblíbených domácích modelů je pak dál až Rancilio Silvia (cca 13k), v mém případě s PID úpravou (
http://www.bunacafe.eu/e-shop/kavovary/ ... cafe-edice) pro jednodušší přípravu bez nějakého temperature surfování atd (ale to už se bavíme o 20k jen za mašinu, plus 6 za mlýnek - v mém případě Rancilio Rocky).
Na věci, co se prodávají v Datartech apod rovnou zapomeň.
Požadavek na vyhazování odpadní kávy moc nechápu, u správně připraveného espressa je puk pěkně suchý a pevný a lehce se vyklepne.
Takže to znovu napíšu: pokud rodiče nehodlaj moc experimentovat a chtějí jen slušné espresso, jsou kapsle rozumná volba. Používání pákového přístroje vyžaduje nějaký starání (upravování hrubosti mletí dle stáří kávy a počasí, změkčení vody ještě před nalitím do přístroje, ...) a výrazně vyšší náklady.
Samozřejmě pokud jim jde o to udělat si hnědou vodu a říkat tomu "preso" a sypou tam jihlavanku, tak je to fuk a můžete koupit něco za 3k ze supermarketu.