Grilovanie

Rady, náměty a připomínky

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Merlin 11. 2. 2006 16:47

Dufam ze spravcovie tochto fora si vsimnu ze sa blizi jaro a pridaju Grilovanie.
Merlin
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod myndel 11. 2. 2006 23:38

Cokoliv, co se dá grilovat, dá se i smažit na pánvi, tyto recepty tedy patří do "rychlovek".
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Merlin 12. 2. 2006 11:41

Marek_Litzman: tie recepty na grilovanie si zasluzia viac pozornosti! Ak sa zlepsi pocasie a zacne grilovacia sezona tak sa prihovaram za pridanie samostatnej temy.
Merlin
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MichaelJackie.S 15. 2. 2007 19:24

Taky si myslím, že by si grilování zasloužilo vlastní sekci. O grilování se dá napsat hóóódně receptů a takhle se to motá s ostatními a hlavně by pak třeba přispělo i více lidí. :wink:
MichaelJackie.S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alexino 16. 2. 2007 13:04

Nemyslim ze by grilovani patrilo zrovna mezi rychle upravy jidla, spis naopak. Navic smazit a grilovat je dost velky rozdil, minimalne v prinosu pro zdravi. Btw nevim jak bych například koleno "griloval" na pánvi....
Alexino
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MichaelJackie.S 25. 4. 2007 14:59

No jak je vidět, tak se asi nedočkáme... Ach jo :(
MichaelJackie.S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 3. 1. 2008 15:32

Na nový rok (tedy 1.1.) dělám již několikátým rokem tradiční špízy. Jejich složení je víceméně klasické (vepřová panenka, slanina, kvalitní uzenina, cibule) - marináda na maso je z citronové šťávy, dijonské hořčice, čerstvě mletého zeleného pepře, soli, extra virgin olivového oleje a kvalitního bílého vína; špek je opepřen čestvě mletou směsí barevných pepřů, uzenina je naložena do směsi grilovacího koření bez soli a piva.

Jako přílohy jsem letos podával:
- grilovanou zeleninu (lilek, cuketa, paprika, cibule žlutá a červená, rajčata, fenykl - dochucená kořením na grilovanou zeleninu, gyros kořením, extra virgin olivovým olejem a česnekem)
- řecký salát (rajčata, papriky, okurka, červená cibule, kapary, černé olivy, sýr feta, extra virgin olivový olej, balsamico)
- iceberg s koprem (dochucený vinným octem a extra virgin olivovým olejem)
- bezmajonézový bramborový salát (dělal ho kolega, takže receptem nemohu sloužit)
- bylinkovým máslem (směs na bylinkové máslo Kotány, kapary, citronová šťáva)

Na dochucení studené omáčky:
- francouzská (zakysaná smetana, dijonská hořčice, Rýnský ryzlink 2006, pozdní sběr)
- americká (zakysaná smetana, majonéza, Heinz kečup, tabasco)
- brusinková (zakysaná smetana, nakládané brusinky, dochucená malinovým octem)

+ samozřejmě klasiku - nakládané okurky, caperberies a beraní rohy

Takhle nějak vypadá ten stůl ze kterého se to všechno jí :-)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

P.S.: používal jsem samozřejmě jinou smetanu než Tesco, ale ty kelímky byly vhodnější pro servírování (bohužel na chalupě u kamaráda je málo vhodnějších mističek) ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vinnetou1 3. 1. 2008 16:47

Je to nádhera. Klobouk dolu.
Na takové ty "mišmaše" sice nejsem, ale špízy vypadají božsky. A zaujala mě jednoduchá brusinková omáčka, brusinky já rád. Nechci nijak urazit, takže s prominutím, jak se dají ještě jinak vhodně upravit než na grilu? Děkuji za inspiraci a i obrázky, hnedle jsem veselejší :)
Vinnetou1
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 3. 1. 2008 18:51

Vinetou: jaké mišmaše? Ty přílohy jsou vesměs jednoduché zeleninové saláty a velmi jednoduché studené omáčky. Brusinky se samozřejmě negrilují - jsou ale velmi vhodnou přílohou k různým masům :-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vinnetou1 3. 1. 2008 19:42

:lol: já to napsal hezky česky teda, sorry :lol:... myslel jsem samozřejmě špízy jinak než na grilu (třeba v troubě?).
To u těch chilli papriček (asi bram.salát, to já ne-e) a pak ta grilovaná zelenina (vidím tam lilek atd), tu zeleninu bych si i dal ale spíš jednotlivě. Asi jsem divnej nebo mám nějakej blok.
Vinnetou1
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 3. 1. 2008 20:32

Špízy se samozřejmě dají dělat v klasické i v horkovzdušné troubě, na grilu co je v troubě, dokonce i na kontaktním grilu. Ale v každém případě to není ono, protože vůni kouře z dřevěného uhlí ničím nenahradíš.

U těch beraních rohlů je skutečně bramborový salát, zelenina je popisovaná v příspěvku. Je to věc individuální chuti, ale mě všechny přílohy ke špízům sedí a lidem, kteří to jedli, tak také ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Merlin 3. 1. 2008 20:34

Slonik: az sa mi zbiehaju slinky :-) ako sledujem mas tiez rad salaty, ja ich kludne mozem namiesto prilohy.
Merlin
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod private_joker 5. 1. 2008 11:17

počuj sloník niesi ty náhodou šéfkuchár nejakej reštaurácie?? :)
Vietnamská vojna to je moje
private_joker
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 5. 1. 2008 13:04

Private_joker: to ani náhodou. A z těch fotek je to více než vidět. Ale vařím rád a to co ukuchtím, ostatním většinou chutná. Abych to mohl dělat profesionálně, musel bych se ještě hoooodně učit. A navíc by mě to jako full job asi nebavilo...
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod trisestri 21. 7. 2008 21:21

škoda že je špatne počasí,lebo nepřeje grilovaní ktere je chutným a zdravím společnikem pravého gurmana,take dobre ugrilované masičko k teme vychlazene pivinko to je požitek :-) :-)) :tleskani
trisestri
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků