Krystal bistro Praha - Karlín

Doporučte svoji oblíbenou restauraci, nebo naopak varujte ostatní

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Slonik 11. 2. 2013 10:15

Zdravím po delší době. Ve středu se chystám s kamarádkou do Krystalu. Dlouho jsem hledal podnik, kam bych jí po delší době pozval a moje oko padlo na tento podnik - http://www.krystal-bistro.cz/. Mám na něj dobré reference (kolega tam byl nedávno na pracovním obědě) a hlavně mě zaujalo, že tam připravují maso metodou sous vide. Už se moc těším a budu referovat. Pokud tam už někdo byl, uvítám další reference :-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 14. 2. 2013 00:20

Tak dojedeno, dopito, kamarádka vyprovozena domů a je čas poreferovat:

Restaurace je pojata ve velmi moderním (pro někoho až strohém) stylu. Stálý jídelní lístek je natištěn na papírovém prostírání, aktuální nabídka je na tabuli. Bylo poměrně plno, takže rezervace se vyplatila. Tím, že jsme přišli v největším večerním provozu jsem si mohl okouknout i práci číšníků. Ta by mohla být lepší - třeba u objednávky vína jsme si s paní nerozuměli (říkal jsem, že víno vybereme podle jídla co si dá kamarádka a že to bude Sauvignon; paní nepochopila, že hovořím o lahvi a přinesla jen jednu skleničku no a po upozornění na tu druhou prostě zapomněla). Naštěstí se nás pak ujal její kolega a zbylá obsluha byla bez zjevných chyb.

To už nám nesli předkrmy - já měl tataráček z české stračeny, kamarádka kapří hranolky se studenou omáčkou z creme fraiche ochucené zázvorem a citronovou trávou. Tataráček přinesli už namíchaný v takové celkem elegantní mističce. Jeho dochucení dávalo perfektně vyniknout skvělé chuti masa - jen si k němu příště dám místo topinek toasty - ty topinky byly k jeho delikátní chuti moc hrubé. Kapří hranolky neměly chybu a omáčka jim dělala skvělý doprovod.

Podnik jsem vybral kvůli metodě přípravy řady jídel "sous vide". Původně favorizované burgundské hovězí nebo jazyk však zastínila nabídka steaku z hovězího pupku s kroupotem s houbami. Špičkově dochucené kroupy plus přesně (chtěl jsem medium rare) upečené měkké a štavnaté maso byla dokonalá kombinace.

Kamarádka si dala lososa připravovaného sous vide s olivovou tapenádou a bramborovým gratinem. Relativně obyčejná ryba dostala způsobem přípravy úplně jinou dimenzi - skvělé! Bramborový gratin i tapenáda pak chuť výborně doplňovaly

Oběma hlavním jídlům bych vytkl jen to, že listy (polníček, rukola), kterým byla jídla citlivě dozdobena vypadaly sice nádherně, ale byly dost slané. U lososa mohlo být té tapenády o půl lžíce méně - v tomhle množství, ač byla výborná, nenašla uplatnění a na talíři jí nakonec část zůstala.

Když jsme dopili Sauvignon, objednali jsme si lahev. Víno jsem vybíral podle kamarádčina jídla - zvolili jsme Tramín červený, pozdní sběr 2009 (František Mádl). Bylo vynikající a chutnalo mi i k tomu steaku.

Váhali jsme nad dezertem - nakonec jsme usoudili, že na sladké vlastně chuť nemáme a tak jsme hodování zakončili tím, že jsme si (oba už dost najedení) dali napůl jednu z chuťovek - škvarkovou pomazánku s papričkami jalapenos (nabízejí i čistou a se sušenými rajčaty) s variací domácího chleba. Naprostý skvost - vybalancovaná chuť škvarkové pomazánky výborně doplněná citlivě dávkovanými jalapenos se na vynikajícím domácím chlebu vyjímala skvěle (mimochodem, ten domácí cibulový chléb byl výborný i samotný).

Závěrečného panáka jsme vybírali dlouho - v nabidce bohužel chybí slabší alkohol. Kvitoval jsem sice Tatranský čaj, který se v Čechách moc nevyskytuje (nabízí ho hned ve dvou provedeních - 52% a 62%), naopak mě zaskočila nabidka Tuzemáku a griotky. Nakonec jsme vybrali borůvkovici Fleret fruit a ořechovku. Vůbec to nebyla špatná volba. :-)

Jako nealko pití jsme celý večer měli vodu (Aquila neperlivá).

Závěr? Velmi příjemný podnik s šaramantním jídlem. Drobné chybky obsluhy se v této kategorii (podnik se prezentuje jako bistro s originální kuchyní) snesou a ceny ač nejsou nejnižší odpovídají kvalitě (účet bez dýška dělal 1743,- Kč). Byli jsme spokojeni a určitě se tam někdy vrátíme.

Za sebe doporučuji buď na pracovní oběd, na kterém opravdu záleží a nebo na uvolněnější večeři, kde se chce člověk výborně najíst a třeba si u ní i hezky popovídat.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar


  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník