Stránka 1 z 1
Špagety aglio olio
Napsal:
2. 12. 2006 23:37
od madeleine
• 300g špagiet
• 3 strúčky cesnaku
• 1 čili paprička (podľa chuti)
• 6 PL olivového oleja
• zväzok petržlenovej vňate alebo
• bylinky
• soľ
Špagety uvaríme al dente. Cesnak očistíme a nakrájame na tenučké plátky. Čili papričku dávať nemusíme, jedlo je potom poriadne pikantné. Ak dáme, rozkrojíme ju na polovicu, vyberieme zrnká a očistíme ju, nakrájame na drobno. Prípadne použijeme viacero farieb čili. Olej na panvici rozohrejeme, nerozpálime, spálil by sa cesnak. Zhruba na 2-3 stupni. Do rozohriateho oleja vložíme cesnak a prípadne čili, opekáme, kým cesnak jemne nezhnedne. Ak používame sušené bylinky, vsypeme do oleja tesne pre tým, ako pridáme precedené špagety. Ak použijeme čerstvú vňať, vložíme ju k jedlu až tesne pred podávaním, aby nespľasla.
Napsal:
25. 4. 2007 14:16
od MichaelJackie.S
To může být moc dobré
Napsal:
25. 4. 2007 14:59
od Slonik
Jo, je to dobré. Jen bych dodal, že ten olej by měl být té nejvyšší kvality a že se na něm vůbec nevyplatí šetřit
Napsal:
25. 4. 2007 15:33
od 0ndra
tohle je opravdu moc moc dobré, dával jsem si to v zimě na horách v itálii a nemělo to chybu, samozřejmě jsem to zkoušel i doma, nebylo to úplně to samé, ale šlo to, jen je třeba udělat špagety opravdu al dente a samozřejmě nevynechat papričku (aglio olio e peperoncino)
Napsal:
7. 4. 2008 09:17
od marcodvorak
Na to nejdůležitější se ale zapomělo. Posypat kvalitním parmazánem. Bez něho to nebude nikdy ono
Re: Špagety aglio olio
Napsal:
26. 10. 2016 09:59
od CherryAnn
Re: Špagety aglio olio
Napsal:
2. 10. 2017 16:08
od Slonik
Včera jsme se vrátili z prodlouženého víkendu, ale moc se mi nechtělo vařit. Ne úplně blbé jsou pro takovou příležitost hotové chlazené Gnocchi. Uvařené jsou za 3 minuty. Takže moje včerejší večeře (2-3 porce):
Suroviny:
1 balíček Gnocchi
1/2 střední cibule
20 g másla
1 PL olivového oleje
1 střední bílý hřib + noha z dalšího bílého hřiba (nebo křemenáč; v krajní nouzi i 4-5 mladých žampionů)
30-50 g Parmazán (Grana Padano, Grana Moravia ...)
1/2 lístků Rungia Klossii - houbového koření (nebo i hladkolistá petrželka)
1,5 dl smetany ke šlehání
sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Do hlubší pánve (použil jsem soté pánev) dáme máslo a olivový olej, na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme najemno nakrájené houby, za občasného promíchání, necháme několik minut restovat, zarestované houby s cibulí osolíme a opepříme, přilijeme několik lžic vody a dalších několik minut za občasného míchání dusíme. Poté co se voda odpaří přilijeme smetanu a na mírném plameni přivedeme k varu. Vmícháme nahrubo nastrouhané cca 2/3 parmazánu, promícháme a sundáme z kamen. Do omáčky vmícháme 1/2 množství nasekaných bylinek.
Hotové zcezené gnocchi nasypeme do omáčky a vše opatrně promícháme.
Servis na hlubokém talíři, lehce posypaný zbytkem najemno nastrouhaného parmazánu a dozdobené zbývajícími nasekanými bylinkami. Kdo chce, může ještě zakápnout lanýžovým olejem a osvěžit trošičkou pepře.
Je to rychlé a snadné (kompletní doba přípravy 15 minut). Jen doporučuji načasovat omáčku a gnocchi. Omáčka by neměla dlouho stát; to samé platí i o gnocchi.
Re: Špagety aglio olio
Napsal:
11. 4. 2021 17:13
od Sovovic
Ten česnek by moc hnědnout neměl. Spálený česnek zkazí celou chuť jídla. Dělám to s ním tak, že ho připravím zvlášť na oleji, ale tak, aby zůstal "čerstvý", prostě jen ohřátý, a pak jej přidám zpět na poslední chvíli.
Ten česnek tam musí být cítit jako česnek, ale nesmí "pálit", což se zajistí tím povařením na začátku.
Dorou chuť!
Re: Špagety aglio olio
Napsal:
12. 4. 2021 09:05
od Slonik
Ano, k tomu jsem dospěl taky. Česnek stahuji z kamen v okamžiku, kdy se objeví první náznak změny barvy. A důležité je přilít trochu vody z vaření špaget, aby to nebylo suché. Je to momentálně naše nejoblíbenější úprava špaget.
Re: Špagety aglio olio
Napsal:
5. 1. 2022 11:47
od anet.chalup
Mňam, děkuji moc za inspiraci. Recept vypadá velmi jednoduše a navíc mám všechny suroviny doma. Hned večer vyzkouším!
Re: Špagety aglio olio
Napsal:
18. 1. 2022 20:10
od viciouscz
Česnek musí být na malej plamen a spíš se vařit, než smažit. Často se i z česneku vytahuje "srdíčko".