Tohle jidlo jsem vymyslel jeste v dobe, kdy jsem jakozto chudy student bydlel na kolejich, neumel jsem varit a potreboval jsem si uvarit nejake dobre a levne jidlo, ktere navic moc netrva a jeste jsem pritom nemel skoro zadne ingredience. Takze jsem v podstate smichal dohromady co dum dal a vysledek mne velmi pozitivne prekvapil.
Priprava se da opravdu stihnout do tech 20ti minut, mozna max. 25.
Potrebne ingredience na jednu porci: 5dkg speku, 2 mensi rajcata, kecup, ryze (nejlip ve varnem sacku), koreni. Volitelne paprika, uzenina (parek, klobaska, toceny salam, atd...).
- Nejprve dame varit ryzi, nezapomente ji podle navodu nejprve proplachnout teplou vodou. Pro urychleni varu si muzeme vodu ohrat v konvici a nalit ji do hrnce az zacne varit. Ryze se dle navodu vari cca 15-17 minut, tech 17 vychazi vetsinou jako optimum. Nezapomente ji osolit.
- Nakrajime spek na drobne kosticky a velmi jemne osmahneme v malem hrnci nebo kastrolu, spis ho jen nechame at nam pusti tuk a dostane se do stavu mezi zesklovatenim a zlatavenim. Myslim, ze misto speku by sel pouzit treba i olivovy olej, to muze podle mne dat take velmi zajimavy vysledek. Speku neni treba davat moc, neni to "hlavni jidlo", jenom nam vysledek pekne provoni. Pokud mame, ke speku pote pridame nakrajeny parek nebo jinou uzeninu a take jemne osmahneme.
- Pote na to nasypeme relativne nadrobno nakrajena rajcata, pokud mame (a mame chut) i papriku, mirne osmahneme a pote pridame tak 2-3 polevkove lzice kecupu.
- Michame michame, at se nam nic neprichyti a nechavame bublat a dle chuti okorenime. Ja pouzivam pepr, male mnozstvi chilli, oregano a nekdy i kari, proste co dum da, to tam muzete vrazit, ono to nejak dopadne...
- Nechame bublat dokud se rajcata a paprika nerozvari, ono to vyjde tak nejak nasteno s tim kdy se nam dodela ryze.
Ryzi dame na talir, pridame "omacku" a prejeme si dobrou chut.