Grilování

Mám hlad a nemám čas. Co uvařit? Recepty vhodné pro začátečníky

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod myndel 15. 3. 2006 19:30

Tak se nám pomalu, ale jistě blíží jaro a s jarem i možnost grilování na zahrádce.
Zajímaly by mě vaše tipy a triky co a jak si ugrilovat, nějaké ty speciality a fígle. Jsem zvědav.

Abych nezaostával, rovnou něco přihodím.

Maso na hořčici a pivě na gril

Vezmeme kuřecí prsní řízky libovolné velikosti a misku. Maso napepříme, nasolíme a klademe do misty. Jednotlivé vrstvy vždy promázneme dijonskou hořčicí a pdlijeme světlým pivem. Nakonec musím být všechno maso ponořené v pivě a necháme ho den dva uležet. A pak šup s ním na gril :)
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Beďa 16. 3. 2006 10:46

Já mám nejraději klasiku. Dělám to takto.
Kotletky (pokud jsou hrubé, tak trochu naklepat, jinak stačí hřbet ruky) vložím do mísy popepřím, okořením nějakým kořením (já používám grilovací, ale lze i jiné), přidám rozetřený česnek, sůl a zakápnu olejem. promíchám a dám na 24 hod. do chladu.
Alespoň dvakrát za tu dobu promíchám. Pak na gril a potírám směsí oleje a koření. Podávám s hořčicí a zeleninou.

Moje specialita je u nás zvaná rojberka (ražničí).
Příprava je podobná akorát místo kotlet nakrájená kýta na malé kousky.
Po odležení napichuji střídavě maso, cibuli, slaninu.
Zabalím do alobalu a hodinu na otáčecí gril. Pak odbalím a postupuji
jako výše. Potíraní kombinuji s pivem. Pivo desítku! A ještě půl hoďky griluji.
Ale to asi znáte.
Beďa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vebloud 8. 4. 2006 18:03

Bylinkové krkovičky:

Plátky krkovice nesolím, opepřím, spousta česneku, provensálské bylinky, nebo majoránka. Nejlépe všechno čerstvé. Pak se to celé zaleje olejem s trochou bílého vína.
Čím dýl se to uleží, tím líp.

Pak těsně před tím, než se to dá na gril osolím a na grilu potírám olejem, s bylinkama a vínem.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 12. 4. 2006 17:47

Dobrým fíglem (hlavně na špízy) je asi 3-5 před ukončením grilováním každý kousek sundat z grilu, nad miskou jej polít černým irským pivem (třeba Murphys, Guiness, v nouzi i Kelt) a následně je vrátit na těch pět minut na gril.

Na tento postup jsem přišel náhodou, když mi jednou "upadla ruka" se solí a potřeboval jsem to nějak napravit. K tomu, že má jít o irský stout jsem se pak dopracoval postupným experimentováním ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jaryk(smazano) 19. 4. 2006 13:23

Souhlas a ještě zdůrazním: Odležet a čím déle tím lépe.
Jaryk(smazano)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Mareš 19. 4. 2006 16:46

Jako zpestření jde grilovat i špíz pro vegetariány,různé kousky zeleniny.Jinak já pivo apilkuji orálně v průběhu celého grilování :D
Pavel Mareš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod myndel 19. 4. 2006 17:35

Pánové, díky za tipy. V neděli je jdu testovat :)
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lehtinen 19. 4. 2006 18:25

Hermelín na grilu jsi měl? Báječný - směs koření a oleje, v tom vymáchat pečlivě celý hermelín, zabalit do alobalu a šup ho na gril, dokud se nerozteče.

Nebo "chateaubriand" z panenky, to je bašta, lepší než kila jinýho masa ;)
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009
lehtinen
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod myndel 19. 4. 2006 18:49

lehtinen píše:Hermelín na grilu jsi měl? Báječný - směs koření a oleje, v tom vymáchat pečlivě celý hermelín, zabalit do alobalu a šup ho na gril, dokud se nerozteče. /quote]


Podobný recept jsem si dovelzl od příbuzných z Německa - šlo ale o slaný sýr (něco podobného, jako u nás balkán) Taky super, ale nedá se toho sníst moc...
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lehtinen 20. 4. 2006 08:06

Marek_Litzman: to souhlas, jeden Hermelín a hotovo, nacpáno
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009
lehtinen
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 20. 4. 2006 09:20

lehtinen píše:Nebo "chateaubriand" z panenky, to je bašta, lepší než kila jinýho masa ;))/quote]


Naprosto souhlasím. V poslední době griluji prakticky výhradně panenku - cenový rozdíl oproti vykoštěné kotletě není nijak dramatický, rozdíl v chuti je ovšem propastný. A ještě jeden tip:

Suroviny:
300 g mletého libového vepřového masa (plec)
100 g mletého tučnějšího vepřového masa (bůček)
1 vajíčko
2,5 dl bílého vína (nejlépe moravský muškát nebo Irsai Oliver)
sušený tymián
sůl, pepř
olivový olej

z mletého masa, vajíčka a trošky bílého vína se zpracuje "těsto", vmíchá se lžička sušeného tymiánu, lehce osolí a opepří. Vytvarují se z něj malé kuličky. Ty se zprudka opečou na malém množství rozpáleného oleje, přilije se cca. 1 dl bílého vína, zmírní se plamen a víno se nechá odvařit. Takto předpřipravené kuličky se napíchají na špejle a grilují se standardním způsobem.
Naposledy upravil Slonik dne 20. 4. 2006 09:48, celkově upraveno 1
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lehtinen 20. 4. 2006 09:27

slonik: Souhlas, teďka jsme měli asi 6kilo jídla pro 6 lidí, teda všechno mˇanm,a le náročný to sníst, příště koupíme každýmu půlkila panenky, cenově stejný, chuť jinde.
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009
lehtinen
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 20. 4. 2006 09:47

lehtinen: A to už vůbec nemluvím o situaci, kdy se večer trochu ochladí, lidi jsou už docela nacpaný a přihodí se tu a tam že nějaký špíz mírně vystydne. Kotleta se v tom případě vůbec nedá jíst, panenka je v pohodě ;-)

Ještě mě napadlo, že na grilování špízů je lepší používat bambusové špejle. Jednak se na ně maso lépe napichuje, jednak vypadají lépe a nelámou se. Cenový rozdíl oproti normálním je opět zanedbatelný
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Beďa 20. 4. 2006 11:35

Panenka je opravdu i po vychladnutí měkoučká. Já si nemohu pomoci, ale zdá se mi kotletka šťavnatější a chutnější. Je to věc názoru.
Výborné jsou i jehněčí kotletky na grilu, je to lahůdka.
Beďa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod res-publica 24. 4. 2006 18:53

A prubni ten hermoš podélně rozříznout na tři plátky,a proložit cibulí,anglickou,dobrým salámem,tvarůžky a na plátky nasekaným česnekem*Obalit v alobalu a pomalu cca 15-25 minut grilovat*Lze taky dělat v troubě jako oběd*Dole by měl být plátek hermelínu s plísní,pak indivindy*
*J
res-publica
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník