Grilování

Mám hlad a nemám čas. Co uvařit? Recepty vhodné pro začátečníky

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod myndel 15. 3. 2006 20:30

Tak se nám pomalu, ale jistě blíží jaro a s jarem i možnost grilování na zahrádce.
Zajímaly by mě vaše tipy a triky co a jak si ugrilovat, nějaké ty speciality a fígle. Jsem zvědav.

Abych nezaostával, rovnou něco přihodím.

Maso na hořčici a pivě na gril

Vezmeme kuřecí prsní řízky libovolné velikosti a misku. Maso napepříme, nasolíme a klademe do misty. Jednotlivé vrstvy vždy promázneme dijonskou hořčicí a pdlijeme světlým pivem. Nakonec musím být všechno maso ponořené v pivě a necháme ho den dva uležet. A pak šup s ním na gril :)
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Beďa 16. 3. 2006 11:46

Já mám nejraději klasiku. Dělám to takto.
Kotletky (pokud jsou hrubé, tak trochu naklepat, jinak stačí hřbet ruky) vložím do mísy popepřím, okořením nějakým kořením (já používám grilovací, ale lze i jiné), přidám rozetřený česnek, sůl a zakápnu olejem. promíchám a dám na 24 hod. do chladu.
Alespoň dvakrát za tu dobu promíchám. Pak na gril a potírám směsí oleje a koření. Podávám s hořčicí a zeleninou.

Moje specialita je u nás zvaná rojberka (ražničí).
Příprava je podobná akorát místo kotlet nakrájená kýta na malé kousky.
Po odležení napichuji střídavě maso, cibuli, slaninu.
Zabalím do alobalu a hodinu na otáčecí gril. Pak odbalím a postupuji
jako výše. Potíraní kombinuji s pivem. Pivo desítku! A ještě půl hoďky griluji.
Ale to asi znáte.
Beďa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vebloud 8. 4. 2006 19:03

Bylinkové krkovičky:

Plátky krkovice nesolím, opepřím, spousta česneku, provensálské bylinky, nebo majoránka. Nejlépe všechno čerstvé. Pak se to celé zaleje olejem s trochou bílého vína.
Čím dýl se to uleží, tím líp.

Pak těsně před tím, než se to dá na gril osolím a na grilu potírám olejem, s bylinkama a vínem.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 12. 4. 2006 18:47

Dobrým fíglem (hlavně na špízy) je asi 3-5 před ukončením grilováním každý kousek sundat z grilu, nad miskou jej polít černým irským pivem (třeba Murphys, Guiness, v nouzi i Kelt) a následně je vrátit na těch pět minut na gril.

Na tento postup jsem přišel náhodou, když mi jednou "upadla ruka" se solí a potřeboval jsem to nějak napravit. K tomu, že má jít o irský stout jsem se pak dopracoval postupným experimentováním ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jaryk(smazano) 19. 4. 2006 14:23

Souhlas a ještě zdůrazním: Odležet a čím déle tím lépe.
Jaryk(smazano)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Mareš 19. 4. 2006 17:46

Jako zpestření jde grilovat i špíz pro vegetariány,různé kousky zeleniny.Jinak já pivo apilkuji orálně v průběhu celého grilování :D
Pavel Mareš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod myndel 19. 4. 2006 18:35

Pánové, díky za tipy. V neděli je jdu testovat :)
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lehtinen 19. 4. 2006 19:25

Hermelín na grilu jsi měl? Báječný - směs koření a oleje, v tom vymáchat pečlivě celý hermelín, zabalit do alobalu a šup ho na gril, dokud se nerozteče.

Nebo "chateaubriand" z panenky, to je bašta, lepší než kila jinýho masa ;)
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009
lehtinen
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod myndel 19. 4. 2006 19:49

lehtinen píše:Hermelín na grilu jsi měl? Báječný - směs koření a oleje, v tom vymáchat pečlivě celý hermelín, zabalit do alobalu a šup ho na gril, dokud se nerozteče. /quote]


Podobný recept jsem si dovelzl od příbuzných z Německa - šlo ale o slaný sýr (něco podobného, jako u nás balkán) Taky super, ale nedá se toho sníst moc...
myndel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lehtinen 20. 4. 2006 09:06

Marek_Litzman: to souhlas, jeden Hermelín a hotovo, nacpáno
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009
lehtinen
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 20. 4. 2006 10:20

lehtinen píše:Nebo "chateaubriand" z panenky, to je bašta, lepší než kila jinýho masa ;))/quote]


Naprosto souhlasím. V poslední době griluji prakticky výhradně panenku - cenový rozdíl oproti vykoštěné kotletě není nijak dramatický, rozdíl v chuti je ovšem propastný. A ještě jeden tip:

Suroviny:
300 g mletého libového vepřového masa (plec)
100 g mletého tučnějšího vepřového masa (bůček)
1 vajíčko
2,5 dl bílého vína (nejlépe moravský muškát nebo Irsai Oliver)
sušený tymián
sůl, pepř
olivový olej

z mletého masa, vajíčka a trošky bílého vína se zpracuje "těsto", vmíchá se lžička sušeného tymiánu, lehce osolí a opepří. Vytvarují se z něj malé kuličky. Ty se zprudka opečou na malém množství rozpáleného oleje, přilije se cca. 1 dl bílého vína, zmírní se plamen a víno se nechá odvařit. Takto předpřipravené kuličky se napíchají na špejle a grilují se standardním způsobem.
Naposledy upravil Slonik dne 20. 4. 2006 10:48, celkově upraveno 1
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lehtinen 20. 4. 2006 10:27

slonik: Souhlas, teďka jsme měli asi 6kilo jídla pro 6 lidí, teda všechno mˇanm,a le náročný to sníst, příště koupíme každýmu půlkila panenky, cenově stejný, chuť jinde.
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009
lehtinen
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 20. 4. 2006 10:47

lehtinen: A to už vůbec nemluvím o situaci, kdy se večer trochu ochladí, lidi jsou už docela nacpaný a přihodí se tu a tam že nějaký špíz mírně vystydne. Kotleta se v tom případě vůbec nedá jíst, panenka je v pohodě ;-)

Ještě mě napadlo, že na grilování špízů je lepší používat bambusové špejle. Jednak se na ně maso lépe napichuje, jednak vypadají lépe a nelámou se. Cenový rozdíl oproti normálním je opět zanedbatelný
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Beďa 20. 4. 2006 12:35

Panenka je opravdu i po vychladnutí měkoučká. Já si nemohu pomoci, ale zdá se mi kotletka šťavnatější a chutnější. Je to věc názoru.
Výborné jsou i jehněčí kotletky na grilu, je to lahůdka.
Beďa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod res-publica 24. 4. 2006 19:53

A prubni ten hermoš podélně rozříznout na tři plátky,a proložit cibulí,anglickou,dobrým salámem,tvarůžky a na plátky nasekaným česnekem*Obalit v alobalu a pomalu cca 15-25 minut grilovat*Lze taky dělat v troubě jako oběd*Dole by měl být plátek hermelínu s plísní,pak indivindy*
*J
res-publica
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zed25 28. 4. 2006 18:16

Ako super priloha(predjedlo) k vsetkemu grilovanemu masu je grilovany baklazan, ktory sa nakraje na cca 8-10mm kruzky namaca sa do cesnaku pretlaceneho a zmiesaneho z olejom, vodou a vegetou, potom sa griluje a popri tom sa znova potiera cesnakom.Odporucam to jest potrete kyslou smotanou.
Prvy krat ked som to jedol tak som sa k masu ani nedostal.
zed25
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vebloud 1. 5. 2006 18:52

Včera jsem ochutnal něo naprosto výborného. Špíz s anglickou slaninou, cibulý a obyčejným špekáčkem zabalený do alobalu a podlitý světlým pivem.

Při nejbližší příležitosti to zkusím s kuřecím masem a začnu experimentovat s kořením.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod includes 2. 5. 2006 07:24

Vebloud píše:Špíz s anglickou slaninouo/quote]


Ten je dobrej, ten dělá máma a fakt je to dobrý :)
includes
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zed25 22. 5. 2006 09:04

Kto ma skusenost z grilom na drevne uhlia a plyn-lavove kamene, dajte mi prosim vas vediet ci je velky rozdiel v chuti ugrilovaneho masa.Dakujem.
zed25
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 22. 5. 2006 10:02

zed25: podle mé chuti je to rozdíl naprosto zásadní ve prospěch dřevěného uhlí. Ten kouř se nedá ničím nahradit.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zed25 24. 5. 2006 07:43

mas aj prakticke skusenosti, alebo si to len myslis?
zed25
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 24. 5. 2006 11:06

jedl jsem oboje ...
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vata 20. 6. 2006 13:48

Zkoušel jsem grilovaný hermelín, naložil ho a griloval. Byl napvrchu dost slaný a uvnitř jen rosteklý hermelín. Když ho před grilováním nerozkrojím tak se nerozleží s kořením ale vyteče. Co s tím?
vata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lehtinen 20. 6. 2006 14:48

slaný? asi blbý koření. Jinak má být na povrchu kořeněný (v neděli se mi ďábelsky povedl) a vnitřek rozteklý.
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009
lehtinen
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vata 20. 6. 2006 21:11

Tak jsen ted zkusil znovu grilovat hermelín, kopil jsem ochucený s bylinkama, ten už byl supr. Je dobrý ho marinovat v dost aromatickým koření, ale ne moc slaným
vata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lehtinen 20. 6. 2006 21:46

přesně tak. Drahá polovička smíchala 3koření a byla to špica
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009
lehtinen
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 23. 6. 2006 17:25

vata: já bych se nebál říct zcela bez soli. Hermelín je slaný sám o sobě tak akorát.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lehtinen 23. 6. 2006 22:29

ono když kouknete na složení těch kořenících směsí, tak je hlavní složku sůl...
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009
lehtinen
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 6. 2006 00:40

lehtinen: ne nutně. prodávají se i směsi bez soli a glutamátu. tuším, že je dělá například Vitana
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tatar_mongol 27. 6. 2006 23:56

Nejlepší je nasbírat v lese šišky. j ez nich perfektní popel a hlavně to krásně voní, ne jako "umělý "uhlí.
tatar_mongol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod includes 28. 6. 2006 11:38

hm...normální šišky, jo?
includes
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 24. 8. 2006 10:11

Šišky na grilování je absolutní pitomost a zahrávání si se zdravím, což platí i o "jehličnatých dřevech". To co vzniká hořením pryskyřice je ještě o něco jedovatější než spálený tuk. Navíc toto dřevo rychle hoří a není z něj tolik popela, čili ani fyzikálními vlastnostmi se na grilování nehodí.

Pokud někdo nechce grilovat na dřevěném uhlí, tak by měl používat ovocné dřevo (nejlépe švestku, hrušku, třešeň) doplněné bukovými kousky, které mají krátký plamen a udrží dlouho žár.
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zofka2011 2. 12. 2011 13:49

Na grilování bych se neomezovala jenom v létě. Je fakt, že je to mnohem příjemnější posedět na zahrádce nebo terase, ale i v zimě se dá vytvořit skvělá atmosféra a aspoň my ji milujeme. Koupili jsme si proto elektrický gril. Den předem naložím různé druhy masa (marinádu buď vyrábím nebo kupuju hotovu tekutou v pytlíčku, teď si nemůžu vzpomenout, jaká je to značka), těsně před grilčem udělám salát s olivovým olejem a fetou a tzaziky, nakrájím pečivo a sedneme ke stolu ke grilu. Popíjíme vínko, grilujeme a je nám fajn :)

//Caddy: ale notak, to je zase pruhledna reklama...link odstranen :)
zofka2011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ŠARA 4. 5. 2012 11:11

Prosímjakje to se zeleninou na grilu?
ŠARA
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 4. 5. 2012 14:59

Jak jak?
Normálně.
Alláh je vždy odpouštějící a milosrdný.
seterwohipikule
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 5. 5. 2012 20:05

Tak já jí nenakládám :nenapadne: jen okořenit a šup.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ŽanetaPetrásková 15. 7. 2012 18:34

Já ráda griluju panenku, kterou koupím jako váleček. Prošpikuju česnekem, potřiu domácí marinádou (olej, čerstvé bylinky, sůl a pepř), dám do alobalu a nechám na grylu dokud není krásně opečená a štavnatá ;)
ŽanetaPetrásková
Návštěvník


  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků