Fazole na mexicky zpusob

Mám hlad a nemám čas. Co uvařit? Recepty vhodné pro začátečníky

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Caddy 13. 1. 2006 21:53

Tak ja to dam teda i sem :)

Jedná se o jednoduché jídlo, spíše z kategorie studentskych. Zvladne to fakt kazdy, neni to drahe a chutna mi to:

potrebujeme dve konzervy fazoli (lze v kecupu nebo i bez, cervene i bile, je to fuk, jak kdo ma rad), jedna konzerva hrasku, super je i konzerva "Mexiko" od bonduelle, nejaka uzenina dle chuti, cerstva paprika (2x), kecup, cesnek (volitelne), HODNE majoranky, trocha oregana, pepr, chilli

osmahnete uzeninu (staci kabanos nebo jakakoliv klobasa, dobre je to i s kurecimi kousky, nejchudsi a vegetariani muzou vypustit uplne), pak tam vysypte obsah vsech konzerv, pridejte nakrajenou papriku, zalijte kecupem a prolisujte cesnek (byt fakt nemusi, stridam to podle nalady). Pak okorente dle chuti, hlavne hodne majoranky, nebojte se toho. Podavame s chlebem
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 13. 1. 2006 21:53

jeste par tipu:
1) fazole nekupovat ty nejlevnejsi...netvrdim, ze musi byt heinz, ale takove ty skoro krupave fakt vhodne nejsou...chce to mekkoucke
2) to same plati o hrasku, osvedcil se mi Hame nebo Bonduelle, ty levne sjou tvrde a chuti nevalne...proste ten hrasek musi chutnat i jen tak samotny...
3) na prudsim ohni pouze osmahnout maso/uzeninu, pred vysypanim konzerv trochu zmirnit, at se to neskvari...kdyz uz je tam vsechni, muze se torchu opet pridat, aby se dobre prohralo a odparila prebytecna voda
4) majoranky neni nikdy dost
5) chilli dle chuti, ale pozor na manzelky, ta moje dneska pila po kazdem souste....
6) da se to jist i s testovinama
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 13. 1. 2006 21:55

myslim, ze do dvaceti minut se to vejde s prehledem

no a takhle to vypada pred:
Obrázek

a takhle po:
Obrázek
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 13. 1. 2006 21:58

Díky, tohle jsem potřeboval - ještě před tím, než si troufnu na pravé Chilli con carne.

Zmenšujme prosím obrázky na nějakou rozumnější velikost. Případně lze použít ImageShack.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 13. 1. 2006 22:07

Marek L.: OK, ja muzu obrazek udelat velikostne jakykoliv...myslel jsem, ze 800x600 je takova rozumna velikost, aby nikomu nerozhodila text a zaroven abych ho nemusel na monitoru moc hledat :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kukin 14. 1. 2006 10:03

Caddy: a ten Jelzin do toho taky patří? :mrgreen: co takhle to zkusit flambovat;))
Po nás potopa.

na doma: foobar2000 + Carat RUBY2 / NAD C545BEE + C352BEE + KEF iQ30 + Audio-Technica ATH-A900X
do práce: HRT microStreamer + Audio-Technica ATH-A500X
kukin
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 14. 1. 2006 10:11

kukin: ne, Jelzin je pro kuchare :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Merlin 14. 1. 2006 10:42

dnes to idem skusit uvarit, potom sa ozvem ako to chutilo rodinke...
Merlin
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 14. 1. 2006 11:27

Merlin: tak preji, at to prezijete :-D
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Merlin 14. 1. 2006 14:51

Uz sme to zjedli s cestovinou, rodinka sa usmievala co znamena ze to bud chutilo alebo mi chceli urobit radost :-) Mne to chutilo, tak som si nechal aj na rano.

Previedol som drobne upravy:

- fazule som pouzil mix vecsie biele a mensie cervene, kukuricu, hrasok som vyhechal
- kecup ( toto barbarstvo mi nesmie do domu) som nahradil pretlakom
- pridal som trochu sojovej omacky (chut ciny neuskodi)

Caddy manzelka ti dakuje a odkazuje ze tu urcite budema varit v roznych obmenach.
Merlin
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 14. 1. 2006 15:49

Merlin: takze jsi z toho udelal uplne neco jineho :-D Ale i tak super, ze to pomohlo :)
Jinak ja protlak pouzivam taky, ale i do testovin ho micham pul napul s kecupem, preci jen samotny je takovy divny.
To kdyz uz jo chci, tak delam testoviny tak, ze tam nakrajim rajcata a necham je v tom rozpustit :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MobilerxXx 14. 1. 2006 16:03

Caddy: tady nejde tak o rozhozeni textu jako o to, ze se muze pripojit nekdo, kdo jede na modemu nebo GPRS a ten se z tahani takovyhohle obrazku musi zakonite vyskocit z kuze...

Jinak koukam zajimavej recept, az se vratim z hor tak bude jedna z prvnich veceri co vytvorim :)
MobilerxXx
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Merlin 14. 1. 2006 16:36

caddy: musim sa priznat varila to manzelka, ja som len asistoval :-) Ja vzdy upravujem recept, original sluzi len na ispiraciu.
Merlin
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 14. 1. 2006 16:50

mobilerxXx: no, ja jeste nedavno mel doma jedine pripojeni GPRS, takze to znam....tyhle obrazky ale nejsou tak velike, aby delaly nejaky problem...do noveho receptu jsem dal uz trochu mensi :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zamis 14. 1. 2006 17:13

no caddy, musim te pochvalit. vypada to naramne. delam neco podobnyho, akorat tam necpu tu zeleninu a davam tam hoooodne cibule. asi se za tebou stavim na obed :wink:
Když spočítat znáš hromadu svých zisků a na jediný hod vše riskovat, zas po prohře se vracet k východisku a nezavzdychnout nad mořem svých ztrát, pak vítěz na širé jsi zemi.

Já jsem ten člověk, před kterým Vás rodiče varovali.
zamis
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 14. 1. 2006 17:25

zamis: klidne :)) Ale dneska byl obed jiny, viz hlavni jidla :)))
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod filomena 14. 1. 2006 18:06

Caddy!!!!!!! Tlieskam ti :-) Toto je super, ze to dokumentujes aj fotkami :-) Parada, ja sa tesim na tu tvoju cinu :-))))))
filomena
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 14. 1. 2006 18:42

filomena: uz tam je :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hondaq 30. 1. 2006 20:36

Caddy: Obrázekteda ted sem to dojedl a nemělo to chybu ... fakt výborný
akorát sem to neměl tak červený jako ty na tý fotce ... jestli málo kečupu... každopádně to má skvělou a vyváženou chuť ... myslim že to budu dělat častěji .... díky
Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla...
Hondaq
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 30. 1. 2006 23:33

Hondaq: o, diky, ja se snad zase budu cervenat :)) Mam hroznou radsot, kdyz nekomu taky chutna... :) A to jsme si rikal, ze neprinesu nic noveho, ze othle musi kazdy znat :)))
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod daraj 31. 1. 2006 10:33

no ne, je to vážně perfektní. Já to taky neznal, ale teď se tohle stalo mým oblíbeným jídlem. Příprava je velmi rychlá a hlavně použité ingredience jsou poměrně levné ... takové studentské jídlo (přesně pro mě) :-)
daraj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Caddy 31. 1. 2006 13:59

ja se picnu, me tu fakt privedete do rozpaku :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod daraj 31. 1. 2006 15:14

Caddy: nikam te nechceme privadet. Clovek by mel snaset jak pochvalu tak kritiku :D ted bud rad, ze jsi chvalen, nemusi tak tomu byt vzdy ... :D
daraj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Caddy 31. 1. 2006 16:53

daraj: ono taky neni...si to patricne vychutnavam, neboj :-D
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bungo 5. 2. 2006 19:05

recept jsem opsal a dam vedet. Vypada to naramne :o)
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 0ndra 29. 6. 2006 13:20

já to dělám podobně s tím, že jenom osmahnu cibulku a česnek a pak do toho dám konzervu Bonduelle fazole s kukuřicí v rajčatové omáčce, pak jenom dochutím chilli + sůl a pepř. ideální podávat s chlebem a vychlazeným pivem
0ndra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ma.krtek 29. 9. 2006 00:28

Já si fazole buď namočím a uvařím, nebo plechovkový. Pak osmažim cibulku, česnek a MASO nebo slaninu - ježiš nejsem teď u vegetariánů? - kečup, koření, popř. zahustit tmavou jíškou. Je to děsně nezdravý, ale děsně dobrý.
ma.krtek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iva 29. 10. 2006 12:14

Caddy: tak jsem to konecne taky zkusila.... :) po 10 mesicich uz bylo na case, co? dnes jsem totiz sama doma a nechtelo se mi sama pro sebe varit neco slozityho... objevila jsem totiz doma zapomenutou pixlu fazoli + drahy si koupil nekdy v utery salam a ani se ho nedotkl, tak jsem se rozhodla to oboje zužitkovat a tvuj receptik se mi na to zdal neskutecne idealni... :) musela jsem si to ale upravit podle sebe. zacinala jsem tim, ze jsem nejprve osmahla cibuli + cesnek, toho jsem tam dala strasne moc, a misto hrasku z konzervy jsem pouzila mrazenou zeleninu. co se tyce koreni, tak jsem tam nahazela vsechno, co jsem doma nasla. jenom u skorice jsem si rikala, ze se tam asi nehodi... :lol: (ta sbirka koreni je pycha myho drahyho, kdyby videl, jak to necitlive a barbarsky pouzivam, tak to prede mnou zamkne :lol: ) jo a udelala jsem to s testovinama....
podobnou mexickou panev jsem si nedavno davala v Bratislave, stalo me to 150 SKK a bylo to nic moc, bez chuti a vubec to nebylo ostry... :(
iva
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Swordman 19. 10. 2008 11:35

Ja si často robievam podobné jedlá.
Základ je dobre do sklovita opražená cibula ( na troche oleja ju vypražím do sklovita v kvalitnej teflonovej panvici ). Potom pridám fazuľu ( najjlepšie scedenú, môže byť aj z kozervy - opláchnem a scedím preto, lebo býva v nej množstvo soli a konzervantov )
1. Popražím chvíľku tú fazuľu s tou do sklovita popraženou cibuľkou. Pridám aspoň jednu nakrájanú sušenú chili papričku. Z veľkej flaše sójovej omáčky Vitana tam dám tej sójovky ( podľa chuti - cibuľa sa zafarbí a nie je treba nič soliť - soľ je v omáčke )
A teraz môžem pridať nadrobno pokrájanú točenú ( alebo nejaký iný mäkký mäsový výrobok, napr. diétny alebo bratislavský párok ), chvíľku ešte osmahnem. Potom môžem už podávať ako fazuľu na cibuli.
2.Alebo pridám ešte zeleninu mrazenú ( alebo konzervovanú ), napr: kukuricu a hrášok ( alebo mrazenú +trocha kukurice do nej ). Po chvíli pridám vodu a podusím ( dám tam ešte rajčinový pretlak - podľa chuti - a trochu kečupu. Ja tam dávam aj chilli omáčku, ale nie každý to má rád štipľavé. Mierne podusiť, aby zostalo primerane šťavy.
Podávať s kvalitným chlebom, alebo s kukuričnou plackou, alebo s ryžou.

3. Alebo vynechať bod 2. a v bode 1 nedať párok a môžem si urobiť podobné jedlo ako trenčiansky párok s fazuľou. ( len tej fazule treba viac )
Treba ten fazuľovo cibuľový základ zaliať vodou ( vtedy je dobrá tá drobná fazuľa biela, býva aj v konzerve ) , a až teraz vložiť na kúsky nakrájaný kvalitný párok ( ja používam Bratislavské párky firmy Svaman - kvalitný párok poznáte tak, že keď ho varíte, tak vám zostane číra voda mierne mastná - ak je voda farebná, tak je párok z múky a je prifarbovaný- párok pod 90SK/kg nemá cenu tam dávať, skazil by to jedlo - môžte skúsiť napr. aj spišský párok, napr. z mäsokomninátu Krásno ).
Pridám rajčinový pretlak ( vtip je v tom, že tú originál chuť docielite iba pretlakom ), dva alebo tri menšie bobkové listy, troch majoránky, máličko kečupu, a dusím pod pokrievkou na miernom ohni, aby sa kúsky párku uvarili a zobrali trocha chuti z prísad ( radšej aspoň 8 minút, ak chcem skladovať v chladničke ). Pred koncom dochutím chilli omáčkou, prípadne sójovkou.
Na tanieri môžem prizdobiť nadrobno pokrájanou a osmahnutou oravskou slaninkou - nie moc dotvrda osmahnutou, len tak na ľahko osmahnúť ( alebo tú osmahnutú slaninku môžte dať aj na začiatku varenia do jedla aj s párkom, ale bez toho oleja ).
Podávať s chlebom a lebo s rohlíkmi, dobré sú k tomu a celozrnné chleby alebo pečivá.

Pomer pretlaku a kečupu treba nájsť správny experimentovaním, čo vám chutí.
Ja varím tak, že tam dám, to čo mám, ale v rozumnej miere.
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G
Swordman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod animatorka 28. 1. 2011 13:26

mňam, budem hladná..nie, už som. Nevadí, už viem čo varím na večeru, asi aj pozvem zopár kamarátov, vypijeme k tomu troška vína, bude to fun :)
animatorka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fantastic12 3. 2. 2011 09:55

hmm, vyzerá to skvele, ale neviem či by som to zvádol. Teraz som odsťahoval od rodičov, musím sa naučiť variť, už je dosť z bagetach :P
fantastic12
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 6. 2. 2011 14:07

To je tak jednoduché, že na tom není ani co pokazit. Postup nemusíš ani dodržet, lze si ho přizpůsobit
Alláh je vždy odpouštějící a milosrdný.
seterwohipikule
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 8. 2. 2011 17:48

presne tak, pro tyhle zacatky uplne ideal jidlo, rekl bych :) Ted s odstupem casu si az rikam, jak jsem neco tak obycejneho z levnych surovin mohl varit :)))
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 9. 2. 2011 02:18

Jako rychlovka stačí furt, suroviny stejně najdeš v každé normální domácnosti. No a ale pravé chilli con carné, to je jiná :) Sem tam si to uděláme, taky je to na přípravu docela sranda
Alláh je vždy odpouštějící a milosrdný.
seterwohipikule
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 10. 2. 2011 17:37

jojo, ja prave uz delam spis to chilli con carne :) Musim si tohle nekdy asi zase udelat, az nebudou prachy a chut varit poradne.... :) Docela jsem chytil slinu :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hobitt 12. 2. 2011 14:45

Tak jsem se dnes do fazolí pustil, nicméně jsem trochu upravil recept i postup (ale základní myšlenka zůstala zachována). Každopádně děkuj, Caddy, bylo to rychlé, chutné a i pro kuchyňského analfabeta jednoduché na přípravu. :)

Takže tady je můj upravený recept (na 4 porce) :

Ingredience

2 plechovky fazolí (já použil červené v nálevu)
malá plechovka kukuřice
2 větší bílé papriky
1 středně velká cibule
5 stroužků česneku
cca. 350g uzeniny
100g uzeného špeku
půl lahvičky kečupu
půl kečupové lahvičky vody
majoránka
černý pepř
cukr

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tipy

Fazole jsem koupil obyčejné a nijak to nevadilo.
Jako uzeninu doporučím šunkový točený salám.
Pokud vyloženě nejste proti špeku, dejte ho tam - krásně jídlo provoní a je v něm příjemně chuťově cítit.
Kečup jsem použil, protože jsem zapomněl koupit protlak a už se mi do sámošky nechtělo :nenapadne . Každopádně když už kečup, tak kvalitní - já jsem použil Hamé ostrý, protože mi chutná a snad až na Hellmann's (a to jenom jestli) nezná dobrý kečup v plastovém obalu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Postup

Špek nakrájený na kostičky hodíme do hrnce, ten podpálíme, mícháme, počkáme, až se začne lehce škvařit. Používáme prudký oheň.

Jakmile lehce škvaří, přidáme směs cibule nakrájené na kostičky a slisovaného česneku, chvíli promícháme

Přidáme nakrájenou uzeninu, necháme lehce prohřát.

Přisypeme nakrájené papriky. Je to dobré pro to, aby změkly a pustily šťávu.

Nasypeme postupně slité plechovky fazolí a kukuřice a promícháváme, dokud nám fazole nezměknou.

Přidáme kečup, promícháme a dolijeme vodu (použil jsem stejné množství vody, jako kečupu)

Promícháme a teď už jen dochutíme. Majoránkou opravdu nešetřit, poté trochu pepře, špetku cukru (zneutralizuje kyselost).

Podáváme s čerstvým chlebem. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Foto

Před:

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Hotovo:

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
2016 Škoda Fabia Combi 1.2 TSI
2015 Renault Master 2.3 dCi
hobitt
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 13. 2. 2011 18:44

Teda ten kečup... To je zvěrstvo
Alláh je vždy odpouštějící a milosrdný.
seterwohipikule
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ŽanetaPetrásková 24. 8. 2012 12:26

Vypadá to náramně, někdy to uvařím až budou děti z domu, protože ty se nad tím vždycky ofrnujou. Už se těšim :)
ŽanetaPetrásková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Caddy 8. 11. 2012 20:33

takhle s odstupem clovek az kouka, jaka delal studentska jidla :)) Z tohoto jsme plynule presel do vareni Chilli con carne :)))
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 8. 11. 2012 21:19

Na začátek ok a jako rychlovka, proč ne, že? Taky ale teď vařím spíš z čerstvých věcí, ne tady z toho zástupu konzerv :-)
Alláh je vždy odpouštějící a milosrdný.
seterwohipikule
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vrtosik 12. 1. 2016 17:35

Nevím kde v Mexiku ale tohle jsem tam nikdy neviděl.. nicméně i občas doma to spáchám. Lze tam nas.at téměř cokoliv.
Vrtosik
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník