Špagety aglio olio

Mám hlad a nemám čas. Co uvařit? Recepty vhodné pro začátečníky

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod madeleine 2. 12. 2006 23:37

• 300g špagiet
• 3 strúčky cesnaku
• 1 čili paprička (podľa chuti)
• 6 PL olivového oleja
• zväzok petržlenovej vňate alebo
• bylinky
• soľ

Špagety uvaríme al dente. Cesnak očistíme a nakrájame na tenučké plátky. Čili papričku dávať nemusíme, jedlo je potom poriadne pikantné. Ak dáme, rozkrojíme ju na polovicu, vyberieme zrnká a očistíme ju, nakrájame na drobno. Prípadne použijeme viacero farieb čili. Olej na panvici rozohrejeme, nerozpálime, spálil by sa cesnak. Zhruba na 2-3 stupni. Do rozohriateho oleja vložíme cesnak a prípadne čili, opekáme, kým cesnak jemne nezhnedne. Ak používame sušené bylinky, vsypeme do oleja tesne pre tým, ako pridáme precedené špagety. Ak použijeme čerstvú vňať, vložíme ju k jedlu až tesne pred podávaním, aby nespľasla.
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MichaelJackie.S 25. 4. 2007 14:16

To může být moc dobré :)
MichaelJackie.S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 4. 2007 14:59

Jo, je to dobré. Jen bych dodal, že ten olej by měl být té nejvyšší kvality a že se na něm vůbec nevyplatí šetřit ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 0ndra 25. 4. 2007 15:33

tohle je opravdu moc moc dobré, dával jsem si to v zimě na horách v itálii a nemělo to chybu, samozřejmě jsem to zkoušel i doma, nebylo to úplně to samé, ale šlo to, jen je třeba udělat špagety opravdu al dente a samozřejmě nevynechat papričku (aglio olio e peperoncino)
0ndra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod marcodvorak 7. 4. 2008 09:17

Na to nejdůležitější se ale zapomělo. Posypat kvalitním parmazánem. Bez něho to nebude nikdy ono :pozor
marcodvorak
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod CherryAnn 26. 10. 2016 09:59

Souhlas s parmazánem, také ho mám ráda, ale asi v receptu nemusí být :)

Jinak tady je taky recept na Aglio olio + další dva recepty na levné rychlovky, čočka po indicku a houbové rizoto.
CherryAnn
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Slonik 2. 10. 2017 16:08

Včera jsme se vrátili z prodlouženého víkendu, ale moc se mi nechtělo vařit. Ne úplně blbé jsou pro takovou příležitost hotové chlazené Gnocchi. Uvařené jsou za 3 minuty. Takže moje včerejší večeře (2-3 porce):

Suroviny:
1 balíček Gnocchi
1/2 střední cibule
20 g másla
1 PL olivového oleje
1 střední bílý hřib + noha z dalšího bílého hřiba (nebo křemenáč; v krajní nouzi i 4-5 mladých žampionů)
30-50 g Parmazán (Grana Padano, Grana Moravia ...)
1/2 lístků Rungia Klossii - houbového koření (nebo i hladkolistá petrželka)
1,5 dl smetany ke šlehání
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:
Do hlubší pánve (použil jsem soté pánev) dáme máslo a olivový olej, na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme najemno nakrájené houby, za občasného promíchání, necháme několik minut restovat, zarestované houby s cibulí osolíme a opepříme, přilijeme několik lžic vody a dalších několik minut za občasného míchání dusíme. Poté co se voda odpaří přilijeme smetanu a na mírném plameni přivedeme k varu. Vmícháme nahrubo nastrouhané cca 2/3 parmazánu, promícháme a sundáme z kamen. Do omáčky vmícháme 1/2 množství nasekaných bylinek.

Hotové zcezené gnocchi nasypeme do omáčky a vše opatrně promícháme.

Servis na hlubokém talíři, lehce posypaný zbytkem najemno nastrouhaného parmazánu a dozdobené zbývajícími nasekanými bylinkami. Kdo chce, může ještě zakápnout lanýžovým olejem a osvěžit trošičkou pepře.

Je to rychlé a snadné (kompletní doba přípravy 15 minut). Jen doporučuji načasovat omáčku a gnocchi. Omáčka by neměla dlouho stát; to samé platí i o gnocchi.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků