Nemá někdo postup na "smažené nudle" od číňanů?

Suši, kimchi, enchiladas, sač-cha, ale klidně i boršč

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Marr123 22. 9. 2011 20:06

Na 100% je výběr nudlý ta nejduležitější věc a v některých bistrech ty nudle i prodávaj. Jednou jsem se v cizim bistru zeptal na nudle a na omáčky a číňan mi blekurychle nabídl ze skladu ty nudel a jakýsy chilly omáčky PUA nebo tak nějak a tak jsem ty nudle koupil a ješte budu testovat.
Ale i tak asi klíčem bude jednoduchost. ;-)
Marr123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod asterix.cz 27. 10. 2011 14:09

nudle se musí opékat studené ne vařící jinak je z toho kaše, a při opékání nudlí přidat lžičku cukru
Intel Core 2 Duo E7400,P5QLPro, 4Gb ram , geforce EN 9500 Magic, dvd-rw samsung ,Win 7
ASUS A6rp 1536 ram,80Gb, win 7 ultimate
HD2 + Kingstone 8Gb memory
asterix.cz
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod -dsf- 10. 11. 2011 11:01

Já jsem namátkou použil vaječné nudle safoco a mám s nimi docela dobrou zkušenost. Sice to není luxusní, ale to co produkuju je o třídu lepší než nudle z běžných českých čínských restaurací :-)

Vtip je v tom vkládat je do většího množství vařící vody. Větší množství vody proto, aby po vložení neustal var. Vařit je cca tři až čtyři minuty - na sáčku je napsáno 4 minuty, chce to o trošku míň. Pak je opravdu důkladně propláchnu studenou vodou, aby vychladly a promíchám s olejem - výborný je sezamový, ten je trošku dražší na pořízení, ale zase ho stačí málo.
Pak připravuju zeleninu - půlka cibule nahrubo (na proužky), česnek, zázvor, mrkev nas drobné špalíčky, to je základ. Zbytek měním podle chuti - tenké proužky papriky, bambusové výhonky, občas přidám na tenko nakrájená kolečka lilku (bez slupky), který pak konzistencí předstírá houby.
Zelenina se pak smaží na menším množství oleje, který v případě potřeby přidávám.
1) Začne se cibulí+česnekem+zázvorem. Stačí krátce, rozhodně NE dozlatova
2) Přidá se postupně zbytek zeleniny
3) Chvíli se restuje, teď možné přidat pepř nebo chili (není nutné)
4) Teď se může na kraj pánve klepnout vajíčko a postupně rozmíchat a rozttrhat na kousíčky a promíchat ze zeleninou (není nutné, ale je to pak daleko chutnější)
5) Odložené nudle náhodně nařežu nožem na menší kousky (fakt namátkou) a vysypu je na zeleninu do pánve. Nemíchám.
6) Na nudle naliju cca 4 lžíce sójové omáčky a tři lžíce octa na dvě porce. Je možné měnit podle chuti. Já navíc ještě přidávám odhadem tak 4 lžíce mangové omáčky thai pride (čímž recept posouvám někam jinam než najdete v čínském bistru, ale co, mě to chutná)
7) Promíchám, restuju a smažím, než nudle budou tak akorát :-)

Nudle nejsou v žádnem případě rozvařené ani slepené a pokud se člověk kontroluje s olejem, tak ani mastné. Smažím to na telfonovém woku na normálním plynovém sporáku, na největším hořáku na max. Žádná sůl.

Pokud máme nakrájenou zeleninu a uvařené nudle, tak doba smažení je max 15 minut.
-dsf-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ferrariwoman 24. 2. 2012 16:41

Zdravím všechny a zasílám pár tipů na nudle z bufetu.
Poměr ingrediencí není až tak důležitý, ale pokud chcete používat grilovací koření a podobné "autentické" ingredience, tak to ani nezkoušejte. Nudle v bufetech jsou samozřejmě přizpůsobeny rychlejší a poněkud minimalizované přípravě, tzn. základ mají udělaný a používají glutamát (jeden z bílých prášků). I bez glutamátu, ale s poctivější přípravou lze dosáhnout podobného efektu i chuti...
Ingredience:
Nudle - nejlépe čínské na smažení, tuším že bývají značené jako rychlé nudle (najdete u vietnamců v zeleninových obchodech)
Zelenina - cibule (nebo jarní cibulka), mrkev, houby (jidášovo ucho, shiitake, apod.), zelí, brokolice, bambusové výhonky
Vejce (nemusí být)
Maso (vlastně taky nemusí být)
Kukuřičný škrob
Pepř
Chilli (sušené nadrcené), sečuánský pepř, česnek, zázvor
sojová omáčka (vyberte nějakou u vietnamců, ne hustou, ne moc sladkou)
ústřicová omáčka
Mirin (nebo klasické rýžové víno, Mirin je totéž, ale na vaření)
rýžový ocet
sezamový olej
arašídový olej.
masox nebo vegeta nebo vývar (nebo voda se solí ;-) )
Postup
Důležité je mít vše dopředu připravené, jinak budete jídlo buď pálit nebo dusit!!!
1) Zeleninu (v poměru dle chuti, ale moc to nepřehánějte s houbama) nakrájejte na rozumné kousky - cibuli na proužky, mrkev a bambusové výhonky na kousky 5 mm x 30 mm x 3 mm, zelí na čtverečky 15 mm x 15 mm, houby na plátky, brokolici rozeberte na malé růžičky; a dejte stranou.
2) Maso pokrájejte na kusy podobné velikosti jako mrkev. Okořeňte sojovou omáčkou, trochou pepře a obalte ve škrobu.
3) Zázvor, česnek, sečuánský pepř a chilli papričky (pro rozumné jídlo stačí jedna paprička pro dvě osoby) nakrájejte na jemno (u česneku doporučuju spíš krájet, než používat lis).
4) Nudle přelijte vroucí vodou (vývarem) a přidejte, co libo - tj. masox, vegetu, apod. Až budou hotové, pořádně je propláchněte studenou vodou a důkladně okapejte. Neměly by být na kaši, tak bacha na to :-) (obzvlášť, pokud jste použili rýžové nebo fazolové nudle). Vmíchejte trochu arašídového oleje (tak lžíci na porci max.).
5) Ve woku rozpalte arašídový olej. Na dně by měla být cca 3 mm vrstva.
6) Vhoďte aromatické přísady - česnek, zázvor, chilli a chviličku restujte, nesmí se pálit!
7) Přidejte maso a restujte, až bude hotové (díky škrobu celkem rychle hnědne).
8) Pomocí děrované naběračky maso vyjměte a na zbylý olej vhoďte zeleninu. Restujte (cca 3 až 4 minuty) a vraťte maso. Okořeňte ostatními ingrediencemi (kromě sezamového oleje!!!), s octem buďte opatrnější.
9) Přidejte nudle a vše dohromady dobře míchejte. Dochuťte dle potřeby - hlavně sojová a ústřicová omáčka.
10) Kdo chce, může vmíchat rozšlehané vejce (to udělá takové ty cucky).
11) Odstavte z tepla a jemně pokapejte sezamovým olejem. Promíchejte a podávejte.
ferrariwoman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pellisek 25. 6. 2012 21:06

Veškeré ingredience kupuju v Holešovické tržnici, nudle vařím cca o 4 min. kratší dobu než je napsáno na obalu, nechám je pořádně odkapat přidám olej , sojovku a osmažím. Před tím si ale připravím maso a zeleninu, které pak přimíchám do nudlí. A to vše dělám ve vok-pánvi od Tefalu a na sklokeramické desce :lol:
pellisek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ŽanetaPetrásková 31. 8. 2012 13:48

Já koupim vždycky v mezinárodní sekci ty čínské nudle a úplně prachobyčejně je osmažím a dám do nich trochu sojovky :D
ŽanetaPetrásková
Návštěvník

Odeslat příspěvekod petr651 9. 3. 2014 01:39

Nooo,je to trošku jinak.Samozřejmě je fakt že výběr surovin je duležitý,doba vaření nudlí také ale pokud skutečně chcete docílit chuti takové jako v bistru nebo restauraci je nutné uvědomit si toto.....Za prvé,kuře,pokud teda budete mít štěstí a bude to skutečně kuře,je předvařené.Jen se přismahne,proto ta rychlost přípravy.Za druhuhé.Nudle musí být uvařené,odstáté a smažit za studena jinak vám vznikne divná mazlavá hmota.A za třetí a nejduležitější...Celé tajemství chuti je E621 - L-glutaman sodný,to je ten bílý krystalický prášek který vám do toho samozřejmě přidají.Povětšinou proto aby zakryli špatnou kvalitu masa.Je to klasický zvíraznovač chuti o jehož nezdravosti by jste si měli skutečně něco přečíst.http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E621 Nekritizuju a nechci pomlouvat čínskou kuchyn i když vám garantuji že v 99% vám bude vařit vietnamec né čínan.A věřte že to je veliký rozdíl.Už jen v čistotě!!!! Takže na závěr.Je to chutný,naprosto nezdravý a nedietní jídlo stejně jako Mc donald nebo pytlík bramburek v tomto podání.S klasickou čínskou tradiční kuchyní to má jen málo společného :)
petr651
Kolemjdoucí

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník