Černá vejce

Suši, kimchi, enchiladas, sač-cha, ale klidně i boršč

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod *ROCK* 14. 1. 2006 10:19

máte je rádi? nevim co mi na nich chutná ale...miluju je.
siemens m35 -> nokia 5210 -> nokia 5100 -> nokia 6230 -> nokia n70
*ROCK*
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 14. 1. 2006 22:27

Na tohle jsem si ještě netroufnul. V hypermarketu si je často prohlížím: škaredé, hnědé, blátem obalené vajíčko... Co je uvnitř, jak to chutná?
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ares952 15. 1. 2006 19:51

vubec nevim o co jde, je to nejak chutove podobne normalnim?
Naděje je motorem duše
Ares952
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Beďa 16. 1. 2006 15:57

Pravděpodobně to jsou čínská vejce.
Dělají se takto:
Vejce se propíchne na širším konci a asi na 8min. se dají opatrně
vařit. Ochladí se pod studenou vodou a oloupat.
Na pánvičce se rozpustí máslo se so'jovkou (asi pro čtyři vejce
tak tři lžíce) a vejce se v tom pět minut dusí za stálého polévání.
Ony v té majdě tmavě zhnědnou.
Vychladit a podávat na plátkované - super. :P
Beďa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod devil_cz 16. 1. 2006 18:00

[quote="Beďa";Pravděpodobně to jsou čínská vejce.
Dělají se takto:
Vejce se propíchne na širším konci a asi na 8min. se dají opatrně
vařit. Ochladí se pod studenou vodou a oloupat.
Na pánvičce se rozpustí máslo se so'jovkou (asi pro čtyři vejce
tak tři lžíce) a vejce se v tom pět minut dusí za stálého polévání.
Ony v té majdě tmavě zhnědnou.
Vychladit a podávat na plátkované - super. :Pa/quote]

proc je propichujete? Neznam to. :D
devil_cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Beďa 16. 1. 2006 20:18

Propíchnuté nikdy neprasknou, dávají-li se do vař. vody.
Stačí jehlou, nebo něčím špičatým do něj ťuknout.
Beďa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lakyljuk 16. 1. 2006 20:48

Je to neco jineho:

"Kachní vejce se obalí ve vápně, bahně a otrubách a nechají se asi 2 mesíce v tomto neprodyšném obalu uležet. Po uplynutí této doby jsou vajíčka hotová. Žloutek je temně černý, lehce do zelena a bílek by měl mít tuhou, průhlednou konzistenci zeleno-hnědé barvy. Černá vejce posypaná čerstvým posekaným zázvorem a česnekem a polita sójovou omáčkou jsou skutečně vynikající."

viz. http://cz.chinabroadcast.cn/1/2005/04/11/1@17560.htm
lakyljuk
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 25. 2. 2006 20:38

Dnes jsem jedno takové vejce našel a koupil v Globusu. Přesný název je Černá čínská vejce.

Popis: Jde o kachní vejce, které je i se skořápkou obaleno v jílovité hlíně promíchané s nějakou slámou. Hlína se oloupe a umyje, posléze se oloupe skořápka. Pod ní je naprosto černé vajíčko. Bílek je tuhé želé, žloutek má stejnou strukturu jako u vajíčka natvrdo, jen je černo-zelený. Vejce se nakrájí na osminky.

Chuťově jsem nebyl nijak nadšený. Žloutek byl prakticky bez chuti, pomohl mu jen zázvor a sójovka. Bílek měl v podstatě stejnou chuť, navíc k tomu ale přidal zápach amoniaku. Na něj jsem ale velmi citlivý, takže jsem vyďobal střed vejce a zbytek šel pryč.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pavel Mareš 28. 2. 2006 07:56

Tak to jsem ještě neviděl,kde to mají?
Pavel Mareš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 1pepko 20. 1. 2008 22:20

Čierne vajcia : musíte mať čierneho kohúta a čiernu sliepku, chovať v tme a krmiť čiernym zrnom :-)))))))))

Čínske umenie konzervovania vajec zásaditým kvasením je jeden z najviac unikátnych štýlov.
Môžete často dostať bežnú odpoveď: tieto vajcia sú nakladané v zmesi konského moča a blata. To je starý recept

Nový recept

2 poháre veľmi silného čierneho čaju
1/3 pohára soli
2 poháre popola ihličnatých stromov
2 poháre popola z krbu
1 pohár šťava citronu
12 vajec (v článku kačacie)

Ingredients
2 cups very strong black tea
1/3 cup Salt
2 cups pine wood ashes
2 cups charcoal ashes from the fireplace
1 cup Lime* (available in garden stores)
12 Fresh duck eggs

Všetky INGRIDIENTY (okrem vajec) zmiešať, silnou vrstvou natrieť vajcia na škrupiny. Do hlinenej nádoby so zemou uložiť pripravené vajcia, potom zasypať zhora ďalšou vrstvou zeminy.
Dať na najmenej 100 dní na temné, chladné miesto. Farba bielka bude popolavá, žĺtok zeleno šedivý, škrupina dávať dolu veľmi obozretne. farba a smrad sú viac než špecifické..


najdete tu

http://www.shirleeposner.com/archives/000038.php
1pepko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jouda.II 5. 12. 2008 17:00

Černý vejce jsou v podstatě "shnilý vejce". Vzhledem k tomu, že v ČR je hygienický zákaz používání kachních vajec ve veřejném stravování, dělají se z vajec slepičích. Jestli je někde dělají z kachních, tak jsou to dobří střelci. Salmonelóza seróza ťuká na dveře.
Ford Focus 1.8 TDCi
Jouda.II
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Deli 9. 12. 2008 12:12

tak mně jeden kolega vyprávěl, že když byl v Číně, tak mu právě černé vejce bylo nabídnuto, aby neurazil tak souhlasil, ale když to viděl a cítil tak se prý skoro pozvracel, ale snědl ho, sice o nějaké chuti nemluvil, jen dělal strašné obličeje a divoce gestikuloval, takže asi nic moc :))
- You’re disturbing my oboe practice.
- You don’t play the oboe.
- I could play the oboe.
8)
Deli
Návštěvník
Uživatelský avatar


  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník