V poslední době se stává medovník čím dál tím populárnějším zákuskem. Podává se v každé druhé restauraci, nicméně vy si jej můžete udělat s pomocí tohoto receptu sami. Ale pozor, připravte si ke všem surovinám i nějaké nervy navíc, protože je možné, že ty vlastní začnete brzy ztrácet.
Tento recept je určen spíše pokročilejším šéfkuchařům.
Co budeme potřebovat?
Do korupusu si připravíme přibližně:
700g mouky(hladká + polohrubá)
100 g másla
med (budeme jej potřebovat asi dvě lžíce)
250 g cukru
dvě vejce
jedlou sodu a ocet
Na krém budeme potřebovat :
Jednu plechovku kondenzovaného mléka (salko)
200 g másla
a doporučuji přidat i nějakou deci koňaku či Amareta.
Jak na to?
Nejprve dáme vařit hrnec vody do něhož dáme plechovku se Salkem. Vaření salka bude trvat asi tři hodiny a nakonec z něj bude karamelová hmota. Nezapomeňte, že voda se z hrnce vypařuje, takže vodu je potřeba čas od času doplnit!
Dalším krokem bude samotný korpus. Ten doporučuji dělat ve vodní lázni, je to pohodlnější, protože nemusíte tolik míchat. Nejprve rozehřejeme máslo, med a cukr. To se nám krásně spojí a my můžeme přidat jedlou sodu a ocet (od obojího asi kávovou lžičku), posléze i obě vejce. Po promíchání vše odstavíme a připravíme si mísu s moukou. Na tu nalijeme rozehřátou směs a vypracujeme těsto.
Až bude těsto vypracováno, rozdělíme jej na 5-7 dílů (záleží na tom, jestli chcete mít medovník spíše vyšší či širší) a každý dílek strčíme do ikelitového pytle, aby nevysychal. Každý dílek vyválíme do tenka a dáme jej péct. K tomuto doporučuju použít pečící papír (či papír na pečení, jak chcete), který koupíte v každém větším obchodě. To proto, že upečené těsto se láme, trhá, přichytává a celkově se chová právě tak, jak nechcete. Plátky korpusu pečeme 3-5 minut, dokud nezačnou hnědnout.
Plátky korpusu necháme vychladnout. Mezi tím jsme si uvařili Salko a to přelijeme do nějaké misky, kde jej smísíme s máslem, případně koňakem či amaretem. Pokud je tento krém moc řídký, strčíme jej na chvíli do ledničky, ztuhne. Jednotlivé pláty klademe na sebe a mei ně nanášíme vrstvu krému. Natřeme i vrchní plát.
Nyní máme dvě možnosti. Buď jsme si nechali jeden plát, který nastrouháme, případně smícháme s mletými vlašskými ořechy či kakaem a posypeme jím vrch medovníku, nebo seřízneme okraje již slepeného medovníku do estetického tvaru, nastrouháme odkrojky a ozdobíme jimi.
Nyní vám už mohu popřát jen dobrou chuť.
Medovníků existuje samozřejmě celá řada variací, máte-li nějaký vlastní recept, připište jej do diskuze.