Skvělý dezert s nádechem podzimu.
Suroviny:
na těsto:
200g hladké mouky
150g rozměklého másla
50g cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 vejce
prášek do pečiva
na náplň:
cca. 3/4 kg jablek
1 čajová lžička mleté skořice
1 balíček vanilínového cukru
trocha citronové kůry
1 vejce + 1 bílek
na drobenku:
3-4 polévkové lžíce hrubé mouky
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce cukru
1 žloutek
Postup:
1) Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme v míse, přidáme vajíčko a máslo a vypracujeme hladké těsto (pokud je opravdu moc tuhé, lze přidat pár lžic mléka). Těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice tak na půl hodinky odpočinout
2) Smícháme sypké suroviny na drobenku a vmícháme máslo a žloutek. Drobenku pak zpracujeme rukama. Měla by být sypká, nemazlavá, takže lze případně přidat ještě trochu další mouky.
3) Jablka zbavíme jádřinců a oloupeme.
4) Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s vanilkovým cukrem, skořicí, vajíčkem a bílkem (ten co zbyl z vajíčka na žloutek do drobenky).
5) těsto rozválíme a dáme na pečící papír do koláčové formy. Na těsto navrstvíme jablka, lehce upěchujeme (pozor, jablka pouští vodu, tu je vhodné lehce vymačkat).
6) Koláč bohatě zasypeme drobenkou a dáme péct tak na 180 stupňů, cca 20-30 minut (přesný čas závisí na troubě a je třeba ho ohlídat).
Vychladlý koláč nakrájíme a věřte, že zmizí dřív než čekáte
Postup pro superlenochy:
Kdo spěchá nebo je hooodně líný, může místo výroby vlastního těsta použít kupované těsto na koláč. Dají se koupit docela slušné produkty, ale na peníze to nevychází moc dobře
Modifikace:
K jablkům lze přidat i rozinky, drcené vlašské ořechy a podobně - já osobně preferuji náplň bez dalších přísad.