Byl jsem z minuty na minutu postaven před úkol upéct rychle nějaký moučník. Kuchyně nebyla nijak zvláště vybavená, místo trouby jen mikrovlnka s grilem a horkovzduchem. I v takových téměř polních podmínkách se dá s minimálním úsilím udělat celkem slušná sladká tečka ...
Suroviny:
350g hladké mouky
200g cukru krupice (klidně i méně)
1/2 prášku do perníku, 1/2 prášku do pečiva (nebo jen prášek do perníku)
1 PL kakaového prášku
1/4 litru mléka
1 dl oleje (použil jsem slunečnicový)
1 vejce
malá špetka soli
Na polevu
trocha strouhané citronové kůry
1 PL citronové štávy
80-100g moučkového cukru
1 PL horké vody
Postup:
1) Suché suroviny (mouka, cukr, kypřící prášek, kakao, sůl) smícháme v míse.
2) Přidáme vejce rozšleháme s mlékem a pečlivě rozmícháme se suchými surovinami
3) Do těsta zapracujeme olej a těsto umícháme dohladka
4) Nalijeme do vymaštěného plechu vysypaného horkou moukou
5) Pečeme 30-40 minut v troubě předehřáté na 160°C (upečení zkontrolujeme špejlí - hotovo je, když po zabodnutí do perníku zůstane suchá)
Mírně zchladlý perník zlehka polijeme polevou, kterou připravíme smícháním všech surovin a vymícháním dohladka (pokud je příliš řídká, lze přidat trochu moučkového cukru).
Modifikace:
Bohatší perník lze vytvořit například zamícháním malých kousků hořké čokolády do těsta.
Kdo nerad polevu, může perník překrojit podélně a máznout do něj hezkou porci domácí rybízové rychlomarmelády (1/2 kg obraného červeného rybízu, 200g cukru,šťáva z 1/2 citronu, 3 PL vody - na mírném plameni přivést k varu a za stálého míchání nechat rozvařit, přecedit / propasírovat a nechat ztuhnout - rybíz báječně želíruje, takže nejsou potřeba žádné želírující přípravky)