od PatrikChrz 25. 9. 2008 16:38
Problém je v tom, že pokud se dá směs na výrobu zmrzliny normálně zmrznout do ledničky, tak má tendenci se "usadit", takže dole z toho je "šutr" a nahoře "zmrzlá pěna", navíc se v tom tvoří ledové krystalky.
Takže pokud nemáš tekutý dusík, můžeš zkusit stejný postup, jako měli zmrzlináři už za dob starého Říma.
Vezmeš 2 nádoby, které do sebe "pasují". Čím větší je rozdíl mezi malou a velkou nádobou, tím lépe. Ideální je co největší plocha malé nádoby - takže nejlépe vysoká a hubená.
Do vzniklé mezery nasypeš led spolu s kuchyňskou solí (tou solí nešetřit). Sůl způsobí tání ledu při nižší teplotě než 0˚C, v domácích podmínkách lze bez problémů dosáhnout -20˚C. No a v té malé chlazené nádobě umícháš zmrzlinu dle receptu. Důležité je, aby byla směs před tím, než jí dáš na mrazák, aspoň částečně tuhá, aby se jednotlivé složky neoddělily a neusadily.
Je to stejný princip jako u mrazících nádob, ty nedělají nic jiného, než že se "naakumulují" na mrazáku (nebo vložky do nich) a pak tu "zimu" předávají příslušné potravině. Žádné jiné kouzlo v tom není.
Průmyslové stroje mají samozřejmě vlastní chlazení.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.