Rizoto

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Pariskaaa 10. 4. 2008 15:00

Velice dobré je taky jednoduchá varianta s tuňákem (pozor-musí být v oliv. oleji, nejlépe Rio Mare). Do uvařené rýže zamíchám konzervu tuňáka, posolím a je to. Nezní to nic moc, ale je to naprosto úžasná záležitost! Nejlépe s kyselýma okurkama.
Pariskaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kirkwood 10. 4. 2008 19:02

Já mám jiný recept ;-)
Používám sice tuňáka ve vlastní šťávě, ale je to mňamka
Uvařím sypanou rýži, když je uvařená přidám do ní tuňáka, kterého jsem před tím smíchala s rajským protlakem, bazalkou, oregánem, tymiánem a olivami a ještě chvilku povařím.
P. S.: zkoušela jsem i místo tuňáka dát krabí tyčinky
Kirkwood
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pariskaaa 10. 4. 2008 19:43

Hmmm, to může být taky velice dobrý! Určitě odzkouším!!! S těma krabíma tyčinkama...
Pariskaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 12. 4. 2008 10:02

Kirkwood: to nezní špatně. Zase jsem si trošku rozšířil obzory ...
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michee 26. 5. 2008 08:03

Kamarádka dělala rizoto takto: uvařenou rýži smíchala s kvalitní vepřovou konzervou včetně sósu (tu předem vidličkou rozťapkala na pidi kousky), přidala kukuřici a hrášek, pak se to ještě povařilo aby to bylo teplé, pak si každý dle chuti přidal kečup a sýr - na tu bídu to byla docela dobrota.
Kick the baboon....
michee
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ally 29. 5. 2008 21:46

Z krabích tyčinek je rizoto super. I z toho tuňáka.
A z vepřové konzervy taky někdy dělám, když není nic lepšího po ruce. Ale ne každá je dobrá.
~ Proti blbosti i bohové bojují marně. Jan Werich
~ Once upon a time ...
~ Pauza: *11.2.2006 - †10.11.2009
Ally
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kralovna 31. 5. 2008 14:15

Nejjednodušší recept: kuřecí nebo krůtí maso ve vlastní šťávě osmahneme na pánvi, přidáme malou skleničku zeleniny Kunjavanka a trochu hrášku (zelenina jak je libo), prohřeji, přidám česnek a smíchám s uvařenou rýží. Na to nastrouhaný sýr a mňamka je hotová za 20 minut, zvládne každý :-)))
Kralovna
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 1. 6. 2008 13:44

Kunovjanka? Vždyť to je zelenina v kyselém nálevu .... Moc si to neumím představit.

Jinak míchání masa a již uvařené rýže je postup, který vede k výsledku, jež mi absolutně nechutná. Je to v podstatě maso smíchané s rýží, což bohužel pro mě není moc rizoto. Rýže musí mít možnost absorbovat chutě a vůně ostatních surovin.

Nicméně chápu, že každý má jiný vkus. Mě stejně tak například nechutnají žádná rizota, která se lepí ...
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michee 1. 6. 2008 23:02

Naše mamka vždycky dělá rizoto ze zbytku pečeného kuřátka (ale musí tam zbýt zelenina a takový ten sosíček), k tomu ještě přidá zeleninu a zapeče v troubě. Je to docela dobré, ale já toto jídlo moc nevyhledávám (naštěstí to už mamka hodně dlouho nevařila).

Jinak rizoto s kunovjankou si taky neumím představit, když jsem to četla, tak jsem se docela divila. jak to asi chutná?
Kick the baboon....
michee
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 6. 9. 2008 00:56

tak jsme ho vcera zkousel podel slonikova receptu...a je to tedy dobre... :)

Akora t u me klasika, nechapu, jak nekomu ty recepty vychazi, kdyz se tam ma dolevat voda, ja z otho amm vzdycky polivku :) Ale je fakt, ze tohle nakoec dobre dopadlo, jen to v troube bylo 50 minut misto dvaceti :-D
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 1. 12. 2008 20:40

Ber to podle normálního vaření, na Basmati je 3:1, pokud se to dělá v otevřené nádobě, něco málo uteče, ale to jsou tak řádově lžíce. Takže před praním rýži změřit hrnkem a připravit tekutinu. Pokud je hodně zeleniny, pustí vodu, tak ještě ubrat. Ve Sloníkově receptu je ještě lečo, takže ještě ubrat.
Dobré rizoto z kulatozrné rýže sem měl jen pizeriích, kde to opravdu připravují, což zase znamená, že se na jídlo čeká dost dlouho. Ale ty varianty se smetanou a kuřátkem, nebo houbičkama, to můžu.
Kupuji Basmati, i když je dražší, protože se rychle uvaří a ještě se mi nestalo, že by se rozvařila s tvrdým uprostřed.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Swordman 5. 2. 2009 23:50

Do rizota stačí v pohode aj obrané mäso z trupov sliepok ( alebo z polovičky sliepky, čo sa varila v polievke ). V pohode nakrájať aj kožu zo sliepky.
Ďalšie suroviny:
Mrazená zelenina, cibuľa nakrájaná na drobné kocky, sójová omáčka Vitana, mleté čierne korenie

Cibuľu osmahnúť na teflonovej panvici ( ale iba do sklovita ) pridať nadrobno pokrájané obraté mäso zo sliepky, trocha osmahnúť, pridať sójovú omáčku Vitana ( tá omáčka to aj posolí ), tak trocha viacej tej omáčky, aby to malo chuť. Pridať mrazenú zeleninu ( stačí mrkva,hrach,kukurica kombinácia ), pridať trocha mletého čierneho korenia a ešte mierne osmahnúť . Prípadne pridať na záver trocha sójovky ešte ( podľa chuti ).
Zmiešať s ryžou a potom jesť :-D
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G
Swordman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 6. 2. 2009 11:31

Swordman:
Nemohu si pomoct, to není rizoto. To je prostá rýže smíchaná se zeleninou a zbytky kuřecího masa prolitá sojovkou ... Jistě se najde dost lidí, kterým to chutná.

Já třeba mám vůči drůbežímu rizotu docela averzi - mnohokrát jsem v něm našel divné věci, které bych z kuřete normálně vyhodil. Stejně tak mám averzi vůči rýži smíchané s něčím, která se vydává za rizoto. A protože nemám rád slepenou rýži, tak mi na talíř nesmí ani některá italská rizota, která jsou programově slepená až kašovitá.

Ale znovu opakuji - jsem bytostně přesvědčen, že v rizotu se rýže musí připravovat s ostatními ingrediencemi, aby od nich pochytila nějakou chuť.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Swordman 6. 2. 2009 13:51

Ja mám zase radšej dobre uvarenú ryžu ( nesmie byť tvrdá ) tak ju jedia aj číňania a japonci a asi vedia prečo.
Ako sa dá teda urobiť rizoto naraz aj s prísadami? Veď tú ryžu treba uvariť a neviem si predstaviť, že to varím naraz so zeleninou a nebodaj aj s mäsom.

PS: Tú sójovku používam často a hlavne na hydinové mäso, keď robím napr. čínu. Pokrájam na tenké plátky napr. kuracie prsia a osmahnem a po chvíľke pridám sójovku, aby sa mäso zafarbilo a prevzalo jej chuť. Bez toho je to mäso v číne ako seno, nemá chuť.
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G
Swordman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 6. 2. 2009 16:17

Já rizoto dělám tak jak jsem popsal v prvním příspěvku tohoto vlákna. Takto připravené mi chutná nejvíc.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník