Pro začátech chci upozornit, že se nejedná o recept na čínu, jakou znáte z restaurací, je to tkaová počeštělá domáčí strava....aneb jak jsem dělal dnešní oběd
hovořím o obědu pro dvě až tři osoby, záleží na hladu, uvedené množství se ženou bez problému sníme najednou
Důležité je naložení masa. Na to potřebujeme:
cca 1/2 kg masa (já nejraději kuřecí prsa)
vodu, olej, 1 vejce, 2-3 lzice bílého vína, škrob, curry, chilli, sůl, sojová omáčka
do misky nalijeme olej a smícháme s o torchu menším množstvím vody. Do toho přidáme jedno vajíčko a pečlivě rozmícháme. Přilijeme trochu bílého vína, přidáme koření (hlavně curry je potřeba dost, ani chilli se nebojte, nálev může pálit jako čert, ale v jídle to pak ani nepoznáte), sojovku a dosolíme (ja ochutnavam, aby to bylo to pravé). Aby výsledek nebyl tekutý, ale trochu táhlejší, přidáme škrob. Pozor, ne přímo - napřed rozmícháme cca 2 - 3 lžičky v malém množství vody v malé mističce a teprve vzniklou tekutinu (podobná mléku) nalijeme do misky s nálevem. Kdybychom sypali škrob přímo do všeho, vytvořily by se hrudky. Pokud se vám zdá, že nálev příliš nezhoustl, můžete postup opakovat. Do vzniklé směsi vložte maso (na kostičky či nudličky nakrájené) a v ledničce nechte proležet dostatečně dlouho, nejlépe do druhého dne.
Výsledek vypadá nějak takto:
POZOR, zde se mi povedlo udelat chybu - jak vidíte, zálivky je příliš moc, maso se v ní ztrácí, takhle se nesmí dostat na pánev. Naštěstí se nic neděje, zužitkuje se do zeleniny, viz dále
Na druhou fázi potřebujeme:
3 sáčky rýže, mraženou zeleninu (jedno balení, dělají se různé druhy, čínská i thajska, většinou je dobrá, můžete různě obměňovat a experimentovat), čínské houby, bambusové výhonky, cca 1/4 az 1/2 konzervy ananasu, dle chuti možno ořechy, curry, chilli, sojová omáčka.
napřed dáme vařit rýži, než se začne vařit voda, nezapomeňte namočit houby do vlažné vody. Zmrazenou zeleninu vysypeme na pánev a můžeme k ní odlít přebytek zálivky z naloženého masa, většinou pak už není ani třeba moc přichucovat. Zhruba deset minut před tím, než vychází dovaření rýže zapneme vařič pod zeleninou a zároveň na druhé pánvi rozpálíme olej pro maso. Je nutné ho osmahnout skutečne hodne zprudka a velmi krátce - musí zůstat měkkoučké, nenechat ho zvtrdnout. Když se rozkrojí, mělo by uprostřed zůstat narůžovělé.
zde je vidět smažení masa, na druhé pánvi zelenina, v hrnci rýže
Když už je maso "těsně před akorátem", stáhneme oheň (u elektriky s předstihem), vysypeme k němu zeleninu z druhé pánve, přidáme houby, výhonky, ananas a promícháme. Přidáme sojovou omáčku, pak podle chuti dokořeníme. Pokud to vypada prilis suse, je mozne v prubehu trochu podlit vodou. Je potreba, aby tam trochu byla stale. Na konci opet rozmichame ksrob s trochou vody a po naliti do smesi a zamichani vytvori spolesne s jiz existujici vodou takovou tu spravne tahlou omacku.
A to je vlastně vše, přeji dobrou chuť. Samozřejmě improvizace je žádaná a počet obměn je nekonečný, snad nikdy se mi nepovedla dvakrát úplně stejná chuť. Mám rád i variaci do sladkokysela, příště zkusím vychytat, jak to vlastně dělám
výsledek: