Šlehaná sekaná - hledám recept

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod 228933 10. 2. 2013 09:27

Pocházím ze severních Čech. Vždycky,když dojedu za matkou, tak má pro mě nachystaný polotovar šlehané sekané. Pro mě je tato sekaná lahůdkou. Jenže bydlím na jižní Moravě, kde není možné tuhle specialitu sehnat. Ptal jsem se v různých řeznictvích, ale dívali se na mě jako na blázna. Psal jsem a prosil o recept do provozoven, které sekanou přímo vyrábí, ale ani mi neodepsali.
Nemáte prosím někdo recept na přípravu této sekané ? Děkuji, Jirka, Hodonín
jirkarysler@gmail.com
228933
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Honza CZ 11. 2. 2013 01:15

Šlehaná? Mám takovej pocit že to je jenom pěknej komerční název ale pořád je to jen mletej odpad napajcovanej chemií. Kdyby byla fotka tak by se jinak soudilo, ale stejně nejlepší sekanou si uděláš doma.
Honza CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 228933 11. 2. 2013 14:21

No to právě chci. Udělat si jí doma.
228933
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Honza CZ 11. 2. 2013 22:51

228933 píše:No to právě chci. Udělat si jí doma.
Když si se zvládnul přihlásit sem tak taky dokážeš pohledat na netu. Receptů habaděj jen vyzkoušet tu chuť. Pokud budeš chtít sekanou domácí tak předem zapomeň že bude růžová jak z krámu , toho dosáhneš jen chemií. S hrubostí si musíš poradit taky sám, předpokládám že kutr nemáš tak že ti zbyde mlýnek na maso a mixer. Ale správná sekaná má být sekaná a občas zachovaná struktura masa. Základenm je vepřové a hovězí maso, žemle máčená v mléku nebo vodě já preferuju čistej vývar, vejce majoránka, sůl, pepř, česnek, když je směs příliš řídká troch hladké mouky a strouhanky. Maso při mletí a míchání by mělo být hodně vychlazené co nejblíže k nule.
Honza CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 12. 2. 2013 16:02

Tipuji, že to bude tzv. Bavorská sekaná - prostě jemná fáš
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 12. 2. 2013 23:36

HonzaCZ, zapomněl jsi na králíka a slepici, sekaná je o zpracování co dům dal.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Honza CZ 13. 2. 2013 20:40

kejki3 píše:HonzaCZ, zapomněl jsi na králíka a slepici, sekaná je o zpracování co dům dal.
Nezapoměl , psal jsem základní složení, to bych toho musel vyjmenovat, jako divočina (tu snad rozepisovat nemusim), nutrie, jehněčí, skopové, prostě maso. V každým případě tam musí být to hovězí aby to vázalo masem a ne houskama.
Honza CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 15. 2. 2013 13:32

OK.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 228933 15. 2. 2013 20:40

Kecy a zase jenom chytré kecy. Mám dojem, jste mimo mísu. Filozofování,i když to někoho baví, mi nepomůže. Vím co sháním a dedukce jsou k ničemu. Vidím, že přihlásit se umí kde kdo, ale poradit málo kdo, jenom chytré řeči k ničemu.
228933
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Honza CZ 16. 2. 2013 19:30

228933 píše:Kecy a zase jenom chytré kecy. Mám dojem, jste mimo mísu. Filozofování,i když to někoho baví, mi nepomůže. Vím co sháním a dedukce jsou k ničemu. Vidím, že přihlásit se umí kde kdo, ale poradit málo kdo, jenom chytré řeči k ničemu.
Přečet jsem si ještě jednou tvůj první příspěvek a po dalších dvou mi došlo proč na tebe koukali jak na blázna, protože jím seš. Ty si jako myslíš že ti nějakej řezník nebo kdokoliv dá recept na svoje speciality to by musel bejt vůl. Nechtěl by jsi taky recept na Coca-colu? Základ máš a teď musíš zkoušet.
Honza CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 16. 2. 2013 22:06

Jestli maminka kupuje polotovar, je možné zjistit složení. I u váženého musí být možnost získat složení. A pak už jen trefit poměr koření.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 228933 17. 2. 2013 07:09

Tys jsi to pořád nepochopil.Můj dotaz je určený lidem, kteří jsou ochotni a hlavně schopni mi pomoc a ne tomu, kdo se chce za každou cenu předvádět a dokazovat tomu na druhé straně, že je opravdu blázen. Pokud nemáš nic konkrétního, tak se podívej na jiná diskuzní fóra. Tam se můžeš vyřádit.
228933
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Honza CZ 17. 2. 2013 15:13

228933 píše:Tys jsi to pořád nepochopil.Můj dotaz je určený lidem, kteří jsou ochotni a hlavně schopni mi pomoc
Jo konečně jsem to pochopil, ty nejsi schopen ty rady správně vstřebat.
Honza CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod řeznik 15. 12. 2015 07:08

Ahoj, bez kutru tu sekanou neuděláš.
řeznik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 228933 24. 1. 2016 07:39

Díky. Když pominu kutr, tak marně sháním recept, tzn. Ingredience a postup. Jsem vděčný za všechno.
228933
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 228933 24. 1. 2016 07:39

Díky. Když pominu kutr, tak marně sháním recept, tzn. Ingredience a postup. Jsem vděčný za všechno.
228933
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 24. 1. 2016 09:28

Receptů jsou stovky a liší se. Je varianta z mixu masa, je varianta jen z vepřového, některé recepty používají i játra. Já dělám tuhle:

Suroviny:
400 g vepřový bok bez kosti
600 g libovější vepřové (libová krkovice, plec nebo nejlépe ořez z ocásků)
2-3 stroužky česneku
troška sádla na vymazání formy
koření: bílý pepř, majoránka, troška muškátového květu (někdy dávám i trochu mletého nového koření)
sůl (pokud dělám sekanou na efekt - pro některé návštěvy - tak jí chci růžovou a nesejde tolik mi na zdravých surovinách, použiju pragandu)
cca. 300g ledové drti

Postup:
Při výrobě růžové sekané se maso nakrájí na malé kostky, nasolí pragandou, důkladně prohněte a nechá pár hodin v lednici odpočívat. Pokud růžová být nemusí a místo pragandy se tak používá normální sůl, odležení odpadá.

1) Osolené maso se spolu s kořením semele na mlýnku najemno.
2) Mleté maso se spolu s ledovou drtí vymixuje v kutru a jemnou fáš. Led je důležitý, protože jednak produkt chladí a maso nezešedne a jednak se do sekané dostane voda a výsledný produkt bude šťavnatý
Je pravděpodobné, že uvedené množství se do kutru najednou nevejde a led je třeba si rozdělit na několik dávek, aby každá kutrovaná část měla svoje chlazení.
3) V průběhu je třeba fáš ochutnat, zda je dost slaná a kořeněná, případně doladit koření a sůl v poslední mixované dávce.
4) Jednotlivé mixované dávky se spolu promísí, dají to sádlem mírně vymazané formy (já jí peču ve formě na biskopské chlebíčky) a pošle se do předem trouby předem vyhřáté na 160 stupňů a peče se cca. 70-90 minut podle mohutnosti sekané (to si chce vyzkoušet).

Hotová sekaná se nachá mírně zchladnout a může se krájet.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník