Už sem dlouho nikdo nic nepřidal, tak přispěju velmi jednoduchým jídlem, kterým jsem docela slavil úspěch na oslavách konce roku 2010:
(cca. 4 porce)
Suroviny:
8 ks spodních kuřecích stehýnek (paliček)
1 dobře omytý citron
50-70g černých vypeckovaných oliv
100g salámu Chorizo vcelku
sůl
1 lžíce olivového oleje
----------------
Postup:
Omyté paličky se osolí, pokapou olivovým olejem, naskládají do pekáče a dají péct do trouby vyhřáté asi na 180°C. Asi v polovině pečení se k nim přidá na 1 cm kostičky nakrájený citron (i se slupkou). Na posledních 5-7 minut pečení se přidají nahrubo nasekané černé olivy a na menší kostičky nakrájený salám chorizo. Olivy a salám je vhodné rozprostřít rovnoměrně tak aby část byla navrchu a část se klidně může i "koupat" ve vypečené šťávě.
Upečené paličky se vyndají z pekáče a pokud je potřeba, šťáva se zredukuje; kdo chce může jí i maličko zahustit, ale osobně to považuji za zbytečné.
Upečené paličky se podávají přelité šťávou s olivami a kostičkami salámu. Jako příloha se nejlépe hodí bramborové placky (recept zde: viewtopic.php?f=412&t=400041 jen se vynechá pršut).
Doba pečení paliček záleží na jejich velikosti, zpravidla stačí nějakých 20 minut.
Hlavní půvab tohoto jídla je v kombinaci surovin, takže důrazně nedoporučuji náhrady (třeba poměrně drahý salám Chorizo nahrazovat paprikášem, černé olivy zelenými a podobně).