Shepherd Pie

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Slonik 23. 3. 2010 17:42

Jedná se o mírně modifikovanou variantu známého irského národního jídla. Pro zajímavost - coby slavnostní a tradiční jídlo se nejí na svátek sv. Patricka, ale až později - na keltský svátek Lughnasad (1.8. - oslava začátku sklizně).

Měl jsem za úkol vytvořit irskou specialitu na „party“ a jako vhodný se mi jevil právě Shepherd Pie (Pastýřský koláč). Musel jsem však vyřešit aby šlo jídlo konzumovat ve stoje a bez příborů. Proto jsem musel oproti originálnímu receptu učinit určité modifikace. V originále se vůbec nepoužívá těsto a do směsi masa se nepřidává vejce. Takto modifikovaný pastýřský koláč je vhodnější na konzumaci za studena a dá se jíst i bez použití příborů. Poslední změnou bylo použití jiného než skopového/jehněčího masa.

Pastýřský koláč ("party" verze)

Suroviny:
Těstový podklad:
300g hladké mouky
125g másla
1 dl vlažné vody
nebo kupované těsto na koláč (ne listové)

Maso:
600g mixu mletého vepřového a hovězího masa (v originále je mleté jehněčí)
1 střední žlutá cibule
2 polévkové lžíce worcesteru
200g rajčatového protlaku
250 ml vývaru (masového, zeleninového, ... nebo i voda)
250g mrkev + řapíkatý celer (nebo i mražená zelenina – mrkev, hrášek, kukuřice)
1 vejce
1 lžíce oleje
3 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
sůl, pepř, sušená petrželka


Kaše:
¾ kg brambor varný typ C (na kaši)
200g čedaru
máslo
12% smetana
nať z jarní cibulky
sůl

Postup:
1) z mouky, rozměklého másla a vody se vypracuje těsto, které se nechá alespoň 2 hodiny odležet v chladu a následně se rozválí na pečící papír (dle použité koláčové formy); ev se použije těsto kupované.

2) Na lžíci oleje se nechá zesklovatět najemno nakrájená cibule, dobře osmahne se maso, přidá se paprika, sůl, pepř a worcester a vše se zalije vývarem a nechá se na mírném plameni vařit (ca. 30 minut). Na posledních 10-15 minut přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a zeleninu (pokud je čerstvá, tak je třeba jí nakrájet na malé kostičky – asi jako když se prodává mražená mrkev) a sušenou petrželku. Pokud se voda příliš odpaří, je nutné jí přidat – výsledek by měl mít konzistenci asi jako lečo ;-)

3) Oškrábané brambory se uvaří do měkka, sliji se, přidá se k nim máslo a smetana a vyrobí se hladká jemná bramborová kaše. Ta se nechá mírně zchladnout a vmíchá se do ní ¾ nastrouhaného čedaru a najemno nakrájená nať z cibulky

4) Zchladlé maso se smíchá s vejcem

5) Těsto se upraví do koláčové formy, na dno se navrství maso, na něj bramborová kaše, povrch se uhladí a dá se péct do vyhřáté trouby. Peče se asi 20 minut při 200-210°C dokud povrch kaše nezezlátne. Po cca. 10 minutách pečení doporučuji povrch potřít rozpuštěným máslem a posypat zbytkem sýra.

6) Hotový koláč se nechá zchladnout, vyndá z formy a nakrájí. Tato varianta je určena ke konzumaci za tepla i za studena.

----------------
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 24. 3. 2010 18:37

Tohle vypadá zajímavě, asi to zkusím :)
Alláh je vždy odpouštějící a milosrdný.
seterwohipikule
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 3. 2010 08:40

Když si to po sobě, čtu, tak ten recept zní trošku "babicovsky" (ty poměrně různé náhrady), ale ony se ty receptury z různých zdrojů dost lišily. Ačkoli se jedná pouze o zapečené maso s bramborovou kaší, je to fakt skvělá mňamka. Hlavně doporučuju dát důraz na tu kaši, udělat jí ze smetany dát si práci, aby byla hlaďoučká. Rozhodně neexperimentuj se sýrem - nahradit čedar eidamem není dobrá volba :-). Jo a pokud nepotřebuješ tuhle blbinku na party, úplně klidně vynechej ten těstový podklad.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kirkwood 25. 3. 2010 15:00

Slonik: vymyslím si pro sebe lehkou variantu a zkusím taky ;-)
Kirkwood
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 3. 2010 16:39

Lehká varinata - maso pouze hovězí (nebo jehněčí) a do kaše nízkotučné mléko. Aby byla kaše lepší, prošlehej jí s jedním vajíčkem. Problém je s čedarem - ten se v nízkotučné variantě prostě nedělá ... čili zbývá ten nedoporučovaný eidam (20% t.v.s.), místo petrželky použít libeček ...
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kirkwood 25. 3. 2010 18:57

Slonik: děkuji. Také jsem si to tak představovala ;-) kolik má procent Čedar? Možná by ho žaludek skousl. Petrželku nahrazovat nemusím..
Kirkwood
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 3. 2010 19:08

tipuji tak 48-50% t.v.s. ... a jak Tě znám, je to tochu moc ... :-|
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kirkwood 26. 3. 2010 09:57

Slonik: nj, tak si dám do kaše nivu :-D
Kirkwood
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 26. 3. 2010 10:18

Nechci Ti do toho kecat, ale niva není úplně dobrý nápad - to bych už radši volil goudu nebo i ten eidam ...

-- 26. 3. 2010 10:18 --

Nechci Ti do toho kecat, ale niva není úplně dobrý nápad - to bych už radši volil goudu nebo i ten eidam ...
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník