Velikonoční nádivka s uzeným

Nevíte, co uvařit k obědu? Tady je kategorie, kde hledat inspiraci

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Slonik 10. 4. 2009 12:08

Z velikonočních jídel mám úplně nejraději nádivku. Plech nádivky je i mým oblíbeným velikonočním dárkem pro rodinu, něco jsme pojedli i v práci, s přáteli a podobně.
Jedná se o "přílohovou nádivku", která se peče zvlášť a může se jíst buď zcela samostatně nebo se špenátem, pečeným králíkem, kuřetem, ... teplá i studená.

V každém případě je to vymazlený, krásný, voňavý kousek jídla, z nějž prostě vykukuje jaro :-]

A když se blíží velikonoce, tak jako malá "koleda" ode mne nadstandardní fotografická výbava a velmi podrobný popis postupu.

Krásné svátky
--------------------------------------------------------------

(Množství - 1 "koláčová forma průměru 28 cm")
čili 2 porce pro žrouty, 3-4 porce normál, 1 porce pro Caddyho ^^

Suroviny
5 den starých housek
300-350g uvařeného libového uzeného bůčku nebo uzené krkovičky
4 vejce (nejlépe v biokvalitě)
1/4 litru mléka
3 plné hrsti jarních bylinek - petrželka, pažitka, libeček (a pokud jsou, tak mladé kopřivy) nebo i víc, dle chuti
1/2-3/4 svazku jarní cibulky
1 stroužek česneku
1/2 střední žluté cibule
1/2 lžíce olivového oleje
1 lžička celého pepře
troška másla a strouhanky na vymazání a vysypání plechu

vše kvalitní, čerstvé - asi nějak takhle ;-)
Obrázek

Postup:
Housky nakrájíme na kostičky, hodíme do přiměřeně velké nádoby a zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky z vajec, lehce promícháme.
Obrázek

Bylinky a nať z jarní cibulky nasekáme a přidáme do mísy s navlhčenými houskami
Obrázek
Obrázek

Na malém množství olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájené uzené maso (pokud je maso tučnější a máme dobrou pánev, lze olej vynechat). Cibule by měla být do sklovata. Půl minuty před stažením pánve z plamene přidáme nasekaný stroužek česneku, najemno nadrcený (či namletý) pepř. Maso necháme zchladnout (maximálně aby bylo vlažné).
Obrázek

Zatímco maso chladne, vymastíme máslem vhodnou formu (tahle sice zrovna moc vhodná není, ale vhodnější nemám ;-) ) a vysypeme jí strouhankou

Obrázek

Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180-190°C
Obrázek

Z bílků si vyšleháme tuhý sníh (bílky je vhodné osolit špetkou soli)
Obrázek

Zchladlé maso smícháme s houskami
Obrázek
a do směsi opatrně vmícháme i sníh z bílků. Zde jsou asi nejlepším nástrojem čisté ruce.

Směs je nyní poměrně tekutá, takže jí nalijeme na vymazanou a strouhankou vysypanou formu a uhadíme lžící nebo vařečkou
Obrázek

Dáme do vyhřáté trouby a pečeme do zezlátnutí povrchu (asi 25-30 minut)

Upečenou nádivku vyndáme z trouhy (díky použití sněhu při pečení trošku "vyběhne").
Pokud jí chceme jíst teplou, je vhodné před porcováním 15-20 minut počkat (maličko "spadne")
Nádivka je ovšem výborná i studená, případně se dá později ohřát v horkovzdušné troubě
v takovém případě je vhodnější jí porcovat až vychladlou
Obrázek


Poznámka pro pozorné čtenáře:
Kromě špetky soli do bílků se v receptu žádné jiné solení nevyskytlo. Na sůl jsem samozřejmě nezapomněl - prostě téměř není třeba. Uzené maso je solené, housky jsou také solené. Čili další sůl (s výjimkou bílků) vůbec a nebo s ní nakládat maximálně obezřetně.


Ekonomika:
Náklady na suroviny jsou cca. 110,- (při použití biovajec a kupovaných bylinkách), spotřebují se cca. 2kWh elektrické energie (9,-) + 0,1 m3 plynu (2,-) (resp. 0,5 kWh elektřiny) a na mytí nádobí cca. 15 litrů vody.
Celkové přímé náklady tedy dosáhnou něco okolo 130,- Kč + 20 minut času na přípravu + 30 minut pečení.

Výživové hodnoty:
Celý plech má dohromady okolo 10.000 kJ, což je docela dost (může mít ale i o 20% víc - záleží hlavně na tučnosti a množství použitého masa). Vynechání uzeného odlehčí celý plech na nějakých 5.000 kJ, náhrada krkovice uzeným krůtím masem pak na cca. 6.000 kJ.
Jídlo je bohaté na sacharidy (5 housek) a bílkoviny (maso + vejce).

Ale o svátcích se nějaký ten dietní prohřešek odpouští :-D
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 11. 4. 2009 20:31

Až na to, že za ideální pro vmíchání bílků považuji lízačku a že beztučné varianty považuji za mrhání surovinami, naprosto skvělý jarní recept.
Dokumentace úžasná.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod crosan 12. 4. 2009 10:54

Bravo, supr dělám také i jako přílohu ke kuřeti, akorát jsou nutná ta biovejce, když ostatní suroviny nejsou BIO? Zdokumentováno parádně dávám 1000 bodou
crosan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 12. 4. 2009 12:09

Nejsou nutná. Také je tam napsáno (nejlépe v biokvalitě). Já jiná vlastně ani nekupuju (mám jen pár špatných zkušenosti s "diskontními" vajíčky). Kdybych choval slepice, tak dám přednost domácím.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod crosan 12. 4. 2009 12:26

Nu mám možnost přes léto domácí vajíčka, přidejte recept rychlý tak do trouby, nerada stojím u pece a švrlám vařečkou
crosan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kirkwood 12. 4. 2009 19:48

Hm, musím pochválit dokumentaci ;-) a recept dám tatíkovi :-)
Kirkwood
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 13. 4. 2009 21:05

Slonik píše:...1 porce pro Caddyho ^^ ...


:mrgreen: :tleskani :tleskani :D

Jinak super recept, konecne vim, jak udelat poradnou nadivku, asi si ji jeste tento tyden vystrihnu. Vypada to fakt tak, jak by nadivka vypadat mela :-P

A ta dokumentace...no nemam slov... :shock: :D
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod polda 14. 4. 2009 08:18

...bez nádivky nejsou velikonoce....proto jezdím kvůli tomu k rodičům,dík za recept možné příští rok už ji budem dělat sami,stejně jako letos poprvé byl mazanec a byl i dobrej
polda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 13. 12. 2009 14:48

tak jsme se konecne dostal k tomu to zkusit :D uz je v troube, tak uvidime, co z toho vyleze :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 13. 12. 2009 15:21

Jo, to je rozumné - velikkonoce jsou za dveřmi :D. Hoď sem pak nějakou fotečku
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 13. 12. 2009 18:34

neni co, nepovedlo se to moc...a nebo mas jinou predstavu o nadivce, nez ja :)

Asi si dam skolu vareni s mamou, ona zadan kucharka neni, ale nadivku so prave pamatuju super...

manzelky mama dela neco, co nadivku nepripomina uz vubec :)
Polibte mi vsichni vsechno
Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník