Záhorácka kapustnica (zeleňačka)

Polévka je základ. Umíte uvařit bouillabaissu?

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod nal 11. 8. 2006 12:55

5 l vody
1 kg kyslej kapusty (zelí)
500 g údeného bravčového mäsa (stehno, karé)
3 páry klobás (najlepšia kombinácia je 1 pár neúdenej, 2 páry údenej)
2 PL sušených lesných húb
2 PL sušených sliviek (švestky)
1 rozkrojené jablko
celé čierne korenie
bôbkový list
kyslá smotana

Do 5 litrov vody dáme na hodinu variť údené mäsko. Po hodine vyberieme mäso, do vody dáme variť kapustu, rozkrájané jablko, korenie, bôbkový list a huby. Pozor, ak máte radi kyslejšiu polievku, dolejte šťavu. Tí, čo majú radi jemnejšiu polievku si musia premyť kapustu pod vodou (ja mám rád kyslejšiu). Asi po polhodine dáme variť klobásy a pridáme sušené slivky. Varíme, kým nezmekne kapusta.
Podávame aj s kúskami nakrajaného mäska, klobásy a s kyslou smotanou v strede taniera.
Dve levíčatá. Jedno znakom, druhé menom.
nal
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Červík 18. 12. 2006 19:53

No to je teda nářez! :shock: :D
Já ji dělám z vývaru z vepřového kolena, samozřejmě klobása pořádně papriková, osmažená na kolečka a zaprášená paprikou. Ve vývaru uvařím zelí a brambory, kuličky nového koření, pepře a bobkového listu. Vše dohromady s klobásou a zahustím smetanou.
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BluePirate 25. 12. 2006 09:48

A "hrču" k tomu nerobíš?
BluePirate {BJ}
BluePirate
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Červík 25. 12. 2006 19:10

Co je "hrča"?
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marz 27. 12. 2006 17:11

"Zahoracka"??? to ma jako neco spolecneho se Zahorovicemi?? O nich uz jsem toho slysel dosela dost. A nejen v dobrem. Myslim, ze je i nejaky zahoracky gulas nebo tak neco.
I blbci letí vzhůru!!!
Je lépe bojovat holýma rukama, než být poražen při nabíjení pušky. - Kulhánek (Cesta krve)
marz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BluePirate 27. 12. 2006 21:53

[quote="Červík"tCo je "hrča"??/quote]

Hrča je takový "knedlík" z kousků rohlíku, cibule a dalších ingrediencí vařený právě v té kapustnici. :P
BluePirate {BJ}
BluePirate
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Červík 28. 12. 2006 11:02

Tak to neznám, ale určitě to musí být příjemná změna. A co receptík? :wink:
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mig45 16. 7. 2009 10:17

Hrča ...

Podľa kyslosti pridáme do kyslej kapusty 2 - 3 násobok vody a povaríme 5 minút. Vodu zlejeme na umyté údené mäso, pridáme vopred namočené huby, koreňovú zeleninu vcelku a varíme, kým mäso nie je mäkké (cca 60 minút). Medzitým si pripravíme ako prílohu tuhý knedlík z nakrájaných rožkov, osmaženej, na drobno nakrájanej slaniny a cibule, vajec, majoránky, cesnaku, korenia a Vegety. Rožky navlhčíme trochou vody a knedlík spojíme trochou hladkej múky. Potom mäso a zeleninu vyberieme, do polievky vložíme celé očistené zemiaky, klobásy a knedlík tak, aby bol ponorený. Po 15 minútach knedlík obrátime a dovaríme ďalších 10-15 minút. Polievku obyčajne nie je treba soliť. Polievka sa podáva s hrubými rezancami. Celé zemiaky, údené mäso, klobása a nakrájaný knedlík sa podávajú ako druhý chod s chrenom a kyslými uhorkami.
Mig45
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků