Stránka 1 z 1

Jednoduchá krémová chřestová polévka

Odeslat příspěvekNapsal: 15. 5. 2018 22:21
od Slonik
Chřestová sezona je v plném proudu a tak si nemohu odpustit superjednoduchý recept na chřestovou polévku. Surovin je naprosté minimum chuťově se má prosadit právě chřest. Do polévky lze zpracovat i méně vzhledný chřest, který by se na talíři moc esteticky nevyjímal.

Suroviny: cca. 2-3 větší porce
1 balíček zeleného chřestu (500g)
1 brambora (ne ranná) - asi 100-150g
2x 15 g másla
50 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř (ideálně bílý)

Postup:
Z chřestu odkrojíme dřevnaté části (ty buď vyhodíme nebo je také možné je vařit zvlášť v malém množství osolené vody a tento "vývar" pak přidat k vyráběné polévce), na ozdobu uchováme asi 3-4 hlavičky chřestu na porci hotové polévky
Do varu uvedeme asi 3/4 litru vody, přidáme na malé kostičky nakrájenou bramboru a sůl
Okrojený chřest (kromě uchovaných hlaviček) vložíme do osolené vroucí vody a necháme asi 15-20 minut vařit na mírném plameni (vodu případně doplníme; po uvaření by jí mělo být asi 600-800 ml)
V okamžiku, kdy jsou chřest a brambora měkká (obě suroviny lze uvařit hodně do měkka) rozmixujeme nejlépe ve velkém mixéru (ale postačí i tyčový).
Na polovině másla opečeme hlavičky chřestu (ten by měl zůstat křupavý)
Rozmixovanou hmotu přepasírujeme přes cedník, případně ještě promixujeme
Přepasívovanou a přecezenou hmotu vrátíme zpět do čistého hrnce a přivedeme k varu
Přidáme smetanu a necháme krátce projít varem
Dochutíme solí a pepřem, vmícháme druhou polovinu zchlazeného másla. Již nevaříme.

Servírujeme dozdobené hlavičkami na másle opečeného chřestu. Možné je přidat pár krutonů, ale není to vůbec potřeba.

Pokud vám z minule zbyla voda z vaření chřestu (chřestový vývar), je možné jej samozřejmě použít. Výsledek bude o to lepší ;-). Před podáváním je možné hotovou polévku projet ještě tyčovým mixérem. Bude pak ještě jemnější a hladší.

Re: Jednoduchá krémová chřestová polévka

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 8. 2018 09:41
od krejci
Je vyborna !!!! Mohla bych ji jist po litrech :D