Bohatá zelňačka

Polévka je základ. Umíte uvařit bouillabaissu?

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Slonik 23. 6. 2014 15:19

Opravdu bohatá a přitom rychlá (30 minut) zelná polévka, která může nahradit i hlavní jídlo a dá se ujídat celý den. Doma jí doslova milujeme. Počet porcí nevím, prostě je to hrnec.

Suroviny:
500g kysaného zelí
200ml smetany ke šlehání
1 střední cibule
1 lžíce sádla
2-3 střední brambory
cca. 100g-120g maďarské čabajky (1 nožička)
mletá sladká paprika, sůl, kmín, trocha hladké mouky (polévková lžíce)
volitelně cukr


Postup:
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme najemno nakrájenou čabajku (asi 3/4 množství), zaprášíme moukou a připravíme zásmažku. Zásmažku zaprášíme paprikou rychle promícháme a zalijeme vodou, mírně osolíme a lehce okmínujeme. Za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 15-20 minut, aby se mouka provařila. Vhodíme na kousky nakrájené brambory a vaříme na mírném plameni dokud nejsou brambory skoro měkké.

Mezitím vymačkáme zelí (štávu ze zelí nevylévat) a překrájíme jej. Zelí přidáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme ještě asi minutu. Do hotové polévky přidáme zbytek najemno nakrájené čabajky a zjemníme smetanou (půlminuta varu neuškodí). Dochutíme solí, lze dokyselit šťávou ze zelí, případně dosladit.

Chutná samotná nebo s čerstvým chlebem.

Poznámky, varianty, náhrady:
Kdo rád ostřejší jídla, může nahradit část sladké papriky paprikou pálivou. Existuje i varianta bez smetany případně lze polévku odlehčit náhradou smetany ke šlehání klasickou smetanou 12%.
Použití čabajky není samoúčelné, její náhradu nějakou českou paprikovou klobásou vřele nedoporučuji. Jako rozumný cenový kompromis lze použít maďarskou klobásu Lángolt, která vyjde asi o 1/3 levněji
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků