Stránka 1 z 1

Superdietní feferonový salát

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 2. 2008 18:20
od Slonik
Suroviny:
(2 porce každá cca. 200g)

100 g šmakoun original ( http://www.smakoun.cz )
3 feferonky "beraní rohy"
2 menší slovenské papriky
1 menší rajče (příp. 3 cherry rajčátka)
1/2 menší cibule nebo 3/4 jarní cibulky
1,5 polévkové lžíce hrášku ve slaném nálevu
1,5-2 polévkové lžíce omáčky Roasted tomato&basil (použil jsem Tesco healthly live) případně to samé množství kvalitního rajčatového pyré
1 čajová lžička extra virgin olivového oleje
1 vrchovatá čajová lžička Harissy
1/2 čajové lžičky vinného octa
špetka soli, špetka pepře

Postup:
Šmakoun se nakrájí na velmi jemné kousíčky a smíchá se s harissou. Postupně se vmíchá nadrobno nasekaná cibulka, najemno nakrájená rajčata a paprika, najemno nakrájené zrníček zbavené feferony a hrášek. Přidá se rajčatová omáčka či protlak, olivový olej a dochutí se octem, solí a pepřem. Salát je vhodné nechat hodinu až dvě proležet v chladu. Salát nejlépe chutná s různými druhy pečiva.

Energetická hodnota:
Dvě porce mají energetickou hodnotu pouhých 1050 kJ, tedy 525 kJ/porci. Přidáme-li 2 plátky křehkého žitného chleba, dostáváme se na nějakých 750 kJ/porci.


Náhrady:
- Šmakouna lze nahradit neochuceným Tofu (+ 100 kJ/porce)
- Omáčku lze nahradit rajčatovým pyré (- 30 kJ/porce)
- Olej lze vynechat bez náhrady (-50 kJ/porce) - ale není to tak dobré.
- Harissu lze částečně nahradit různými chilli omáčkami - raději bez česneku (ale zdaleka to nemusí být ono)

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 2. 2008 18:48
od Kirkwood
hmm další inspirace :D

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 2. 2008 19:57
od Slonik
děkujeme ... ;-) dost jsem na něm posledních pár dní ulítával včetně různých variant (s nakládanými žampiony žampiony => povedené, část šmakouna nahrazena dietní šunkou s 2% tuku => rovněž povedené, kaloricky zhruba jako varianta s tofu, doplnění na jemné nudličky nakrájených sojových steaků neboli pokus o vytvoření náhrady neapolského salátu => dost nepovedené, a tak dále).

Šmakoun je vůbec docela zajímavá surovina, takže si s ní budu hrát dál. Jen mě už nebaví zde popisovaná úprava. Jakmile vymyslím něco dalšího, zase se podělím. :-)