Stránka 1 z 1

Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 1. 2008 00:13
od mareq0
Tak tady je první, takový základní :mrgreen::

špekáčky
2 díly vody na 1 díl 8%-octa
cibule
nové koření
bobkový list
feferonky
hořčice
pepř

Nejprve uvedeme do varu nálev - ocet+voda (1:2) + bobkový list, nové koření a celý pepř. Necháme vychladnout...
Potom oloupeme špekáčky, podélně nakrojíme tak, aby se nerozpadly a štěrbinu namažeme pastou (mletý pepř,hořčice) a vložíme do ní kolečka cibule. Špekáčky klademe rozparkem nahoru do láhve ve vrstvách a každou vrstvu hojně proložíme na kolečka nakrájenou cibulí a několika feferonkami. Nakonec zalijeme octovým nálevem. Láhev uzavřeme celofánem s gumičkou a dáme na chladné místo (nemrazit :mrgreen: ). Po několika dnech (1 týden) můžeme pojídati - nejlépe s dobrým pivem...

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 2. 2008 18:50
od mareq0
To snad žeru jenom já :D :mrgreen:

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 2. 2008 20:29
od Slonik
to asi ne. kde máš v receptuře pivo do láku? co používáš za špekáčky?

Já dělám siláž.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 2. 2008 13:24
od Beďa
Siláž:
Do sklenice o obsahu asi 600g, je potřeba 500g špekáčků, 5 rajčat, 2 cibule, 2 lžíce oleje rozmíchané s 1dl vody, dvěmi lžícemi octa a trochou cukru. Sůl, pepř, pořípadě feferonku.

Oloupaná rajčata (já neloupu) nakrájím na slabší plátky, špekáčky trochu vyšší, cibuli na plátky (kostičky).
Na dno sklenice přijde cibule na ni špekáčky pak rajčata osolím a opepřím. Pokračuji ve stejném pořadí další vrstvou. Vrstvy řádně namačkám! Poslední vrstva je cibule. Zaliji nálevem. Dám do chladu a vydrží v pohodě týden - deset dnů. U mně tak maximálně poloviční dobu. :D

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 2. 2008 13:46
od Caddy

Re: Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 6. 2008 14:07
od Aneta17
mareq0 píše:Tak tady je první, takový základní :mrgreen::

špekáčky
2 díly vody na 1 díl 8%-octa
cibule
nové koření
bobkový list
feferonky
hořčice
pepř

Nejprve uvedeme do varu nálev - ocet+voda (1:2) + bobkový list, nové koření a celý pepř. Necháme vychladnout...
Potom oloupeme špekáčky, podélně nakrojíme tak, aby se nerozpadly a štěrbinu namažeme pastou (mletý pepř,hořčice) a vložíme do ní kolečka cibule. Špekáčky klademe rozparkem nahoru do láhve ve vrstvách a každou vrstvu hojně proložíme na kolečka nakrájenou cibulí a několika feferonkami. Nakonec zalijeme octovým nálevem. Láhev uzavřeme celofánem s gumičkou a dáme na chladné místo (nemrazit :mrgreen: ). Po několika dnech (1 týden) můžeme pojídati - nejlépe s dobrým pivem...


nemáš tam sůl. Já ještě přidávám červenou krájenou kapii, kvůli barvě. A jedla jsem to i s nahrubo krájenýma sterilovanýma okurkama. To pro ty, kdo mají rádi i tu zeleninu kolem.

Re: Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 9. 2008 11:22
od brymi
A musí tam být hlavně moooooooooooc cibule, protože ta je pak z toho uplně nejlepší. Utopence jím hlavně kvůli té cibuli, stejně tak zavináče, ale to se vždycky najde někdo, koho přemluvím aby zbaštil místo mě tu rybku a já už si pak jen užívám té zeleninky. HMMMMMMMM už slintám.

Re: Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 9. 2008 12:40
od Deli
jo, tak utopenci jsou supr, o tom žádná :)) já sem měl recept, kam se dávala horčice i kečup a byly super, jen nevim, kam jsem ho dal a už si to nepamatuju... :grr: 8-S

Re: Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 10. 2014 13:49
od stubby
udělal jsem utopence dle návodu "mareq0", a super. byl to dárek pro tchána, a prý byl velmi spokojený. I já dostal ochutnat, a chutnali mi.
takže děkuju za recept.

Re: Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 10. 2014 08:43
od Slonik
Já je dělám tyhle:
Suroviny:
15 kvalitních špekáčků (nejvíce se mi osvědčily ty z Globusu)
8 velkých žlutých cibulí
6 chilli papriček
plnotučná hořčice, mletý pepř
8 lístků bobkového listu
20-30 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
1/2 litru piva (celkem libovolného, ale ne diskontní hnus; nevhodná je i Plzeň)
2 dl octa
sůl (asi 2 lžíce, ale zde platí podle chuti)
cukr (asi 8-10 lžic, ale zde platí podle chuti)

Postup

Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme (nejlépe dvěma řezy)
Z chilli papriček nakrájíme 15 proužků
Část cibule nakrájíme na plátky, část na tenké měsíčky (30 ks)
Hořčici smícháme s čerstvě mletým pepřem
Do naříznutých špekáčků mázneme hořčici, vložíme 1 proužek z papričky a 2 kousky cibule, spíchneme párátkem

Do vymyté sklenice nasypeme na dno cibuli a vyskládáme natěsno naplněné špekáčky; prokládáme velkým množstvím cibule.

V hrnci svaříme pivo s octem, cukrem, solí a kořením (jen nechat přejít varem). Lák necháme trochu vychladnout.

Vlažným lákem zalijeme špekáčky ve sklenici a necháme cca. týden až deset dní uležet v chladu a temnu.

Re: Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 12. 2016 18:09
od Vočko Szyslak
Na 12 špekáčků (doporučuji tradiční od firmy Steinhauser). Ze separátu to nejde. Tedy jde, ale je to fakt kentus.

150 ml vody
350 ml octa (ano, poměr je správně. Není překyselený, rozleží se)
lžička mletého pepře
bobkový list
pálivá feferonka, nebo obyčejná kapie
kyselá okurka
polévková lžíce cukru
lžička soli
cibule podle vkusu

Vodu s octem solí, cukrem a kořením nechám minutu projít varem. Špekáčky oloupu podélně rozpůlím a lehce propíchám vidličkou. Pokud je chci dříve uležené (a to obvykle chci), nakrájím buřty na kolečka. Plním do sklenice, střídavě s nakrájenou cibulí, paprikou a okurkou. Zaleji vychladlým lákem. Nechám týden uležet v lednici (špekáčky na kolečka stačí 3-4 dny).

Recept jsem si půjčil od paní Nejedlé a upravil ho podle vlastních chutí.

Re: Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2017 21:14
od Vočko Szyslak
Tvl, že to sem vůbec píšu, když sem nikdo nechodí :hm

Re: Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 7. 2017 20:54
od speleo
Na mě je to moc práce, já si čas od času kupuju Babišáky (Kost. uzeniny) a tím to hasne. Daň za lenost a pohodlí.

Re: Jaky znate recept na utopence?

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 7. 2017 21:44
od Vočko Szyslak
Koupit babišence...to je spíš daň za blbost.

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 7. 2017 13:44
od ka-spel
Vočko Szyslak píše:Na 12 špekáčků (doporučuji tradiční od firmy Steinhauser). Ze separátu to nejde. Tedy jde, ale je to fakt kentus.

150 ml vody
350 ml octa (ano, poměr je správně. Není překyselený, rozleží se)
lžička mletého pepře
bobkový list
pálivá feferonka, nebo obyčejná kapie
kyselá okurka
polévková lžíce cukru
lžička soli
cibule podle vkusu

Vodu s octem solí, cukrem a kořením nechám minutu projít varem. Špekáčky oloupu podélně rozpůlím a lehce propíchám vidličkou. Pokud je chci dříve uležené (a to obvykle chci), nakrájím buřty na kolečka. Plním do sklenice, střídavě s nakrájenou cibulí, paprikou a okurkou. Zaleji vychladlým lákem. Nechám týden uležet v lednici (špekáčky na kolečka stačí 3-4 dny).

Recept jsem si půjčil od paní Nejedlé a upravil ho podle vlastních chutí.

Já to dělám tak, že je podélně rozříznu, ale ne úplně a vytřu francouzskou hořčicí a vložím plátek okurky nakládačky a prošpikuji je na několika místech klínky česneku. Vrstvím do sklenice a zasypávám cibulí, strouhanou mrkví, feferonkami, novým kořením, bobkovým listem, pepřem. Zalívám to lákem z Pikantu.