Jaky znate recept na utopence?

Co nejlépe povzbudí chuťové buňky? A jak to připravit?

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod mareq0 27. 1. 2008 23:13

Tak tady je první, takový základní :mrgreen::

špekáčky
2 díly vody na 1 díl 8%-octa
cibule
nové koření
bobkový list
feferonky
hořčice
pepř

Nejprve uvedeme do varu nálev - ocet+voda (1:2) + bobkový list, nové koření a celý pepř. Necháme vychladnout...
Potom oloupeme špekáčky, podélně nakrojíme tak, aby se nerozpadly a štěrbinu namažeme pastou (mletý pepř,hořčice) a vložíme do ní kolečka cibule. Špekáčky klademe rozparkem nahoru do láhve ve vrstvách a každou vrstvu hojně proložíme na kolečka nakrájenou cibulí a několika feferonkami. Nakonec zalijeme octovým nálevem. Láhev uzavřeme celofánem s gumičkou a dáme na chladné místo (nemrazit :mrgreen: ). Po několika dnech (1 týden) můžeme pojídati - nejlépe s dobrým pivem...
Obešel já polí pět!
mareq0
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mareq0 5. 2. 2008 17:50

To snad žeru jenom já :D :mrgreen:
Obešel já polí pět!
mareq0
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 5. 2. 2008 19:29

to asi ne. kde máš v receptuře pivo do láku? co používáš za špekáčky?
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Beďa 6. 2. 2008 12:24

Siláž:
Do sklenice o obsahu asi 600g, je potřeba 500g špekáčků, 5 rajčat, 2 cibule, 2 lžíce oleje rozmíchané s 1dl vody, dvěmi lžícemi octa a trochou cukru. Sůl, pepř, pořípadě feferonku.

Oloupaná rajčata (já neloupu) nakrájím na slabší plátky, špekáčky trochu vyšší, cibuli na plátky (kostičky).
Na dno sklenice přijde cibule na ni špekáčky pak rajčata osolím a opepřím. Pokračuji ve stejném pořadí další vrstvou. Vrstvy řádně namačkám! Poslední vrstva je cibule. Zaliji nálevem. Dám do chladu a vydrží v pohodě týden - deset dnů. U mně tak maximálně poloviční dobu. :D
Beďa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caddy 7. 2. 2008 12:46

Caddy
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Aneta17 13. 6. 2008 13:07

mareq0 píše:Tak tady je první, takový základní :mrgreen::

špekáčky
2 díly vody na 1 díl 8%-octa
cibule
nové koření
bobkový list
feferonky
hořčice
pepř

Nejprve uvedeme do varu nálev - ocet+voda (1:2) + bobkový list, nové koření a celý pepř. Necháme vychladnout...
Potom oloupeme špekáčky, podélně nakrojíme tak, aby se nerozpadly a štěrbinu namažeme pastou (mletý pepř,hořčice) a vložíme do ní kolečka cibule. Špekáčky klademe rozparkem nahoru do láhve ve vrstvách a každou vrstvu hojně proložíme na kolečka nakrájenou cibulí a několika feferonkami. Nakonec zalijeme octovým nálevem. Láhev uzavřeme celofánem s gumičkou a dáme na chladné místo (nemrazit :mrgreen: ). Po několika dnech (1 týden) můžeme pojídati - nejlépe s dobrým pivem...


nemáš tam sůl. Já ještě přidávám červenou krájenou kapii, kvůli barvě. A jedla jsem to i s nahrubo krájenýma sterilovanýma okurkama. To pro ty, kdo mají rádi i tu zeleninu kolem.
Všem oznamuji, že mi není 17. Jen je 17 moje šťastné číslo.

Jsem cholerička, obdivuji sangviniky. Dobře se mi žije s flegmatikem a melancholika bych jistě tloukla…
Aneta17
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod brymi 24. 9. 2008 10:22

A musí tam být hlavně moooooooooooc cibule, protože ta je pak z toho uplně nejlepší. Utopence jím hlavně kvůli té cibuli, stejně tak zavináče, ale to se vždycky najde někdo, koho přemluvím aby zbaštil místo mě tu rybku a já už si pak jen užívám té zeleninky. HMMMMMMMM už slintám.
brymi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Deli 30. 9. 2008 11:40

jo, tak utopenci jsou supr, o tom žádná :)) já sem měl recept, kam se dávala horčice i kečup a byly super, jen nevim, kam jsem ho dal a už si to nepamatuju... :grr: 8-S
- You’re disturbing my oboe practice.
- You don’t play the oboe.
- I could play the oboe.
8)
Deli
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stubby 10. 10. 2014 12:49

udělal jsem utopence dle návodu "mareq0", a super. byl to dárek pro tchána, a prý byl velmi spokojený. I já dostal ochutnat, a chutnali mi.
takže děkuju za recept.
stubby
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 17. 10. 2014 07:43

Já je dělám tyhle:
Suroviny:
15 kvalitních špekáčků (nejvíce se mi osvědčily ty z Globusu)
8 velkých žlutých cibulí
6 chilli papriček
plnotučná hořčice, mletý pepř
8 lístků bobkového listu
20-30 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
1/2 litru piva (celkem libovolného, ale ne diskontní hnus; nevhodná je i Plzeň)
2 dl octa
sůl (asi 2 lžíce, ale zde platí podle chuti)
cukr (asi 8-10 lžic, ale zde platí podle chuti)

Postup

Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme (nejlépe dvěma řezy)
Z chilli papriček nakrájíme 15 proužků
Část cibule nakrájíme na plátky, část na tenké měsíčky (30 ks)
Hořčici smícháme s čerstvě mletým pepřem
Do naříznutých špekáčků mázneme hořčici, vložíme 1 proužek z papričky a 2 kousky cibule, spíchneme párátkem

Do vymyté sklenice nasypeme na dno cibuli a vyskládáme natěsno naplněné špekáčky; prokládáme velkým množstvím cibule.

V hrnci svaříme pivo s octem, cukrem, solí a kořením (jen nechat přejít varem). Lák necháme trochu vychladnout.

Vlažným lákem zalijeme špekáčky ve sklenici a necháme cca. týden až deset dní uležet v chladu a temnu.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vočko Szyslak 11. 12. 2016 17:09

Na 12 špekáčků (doporučuji tradiční od firmy Steinhauser). Ze separátu to nejde. Tedy jde, ale je to fakt kentus.

150 ml vody
350 ml octa (ano, poměr je správně. Není překyselený, rozleží se)
lžička mletého pepře
bobkový list
pálivá feferonka, nebo obyčejná kapie
kyselá okurka
polévková lžíce cukru
lžička soli
cibule podle vkusu

Vodu s octem solí, cukrem a kořením nechám minutu projít varem. Špekáčky oloupu podélně rozpůlím a lehce propíchám vidličkou. Pokud je chci dříve uležené (a to obvykle chci), nakrájím buřty na kolečka. Plním do sklenice, střídavě s nakrájenou cibulí, paprikou a okurkou. Zaleji vychladlým lákem. Nechám týden uležet v lednici (špekáčky na kolečka stačí 3-4 dny).

Recept jsem si půjčil od paní Nejedlé a upravil ho podle vlastních chutí.
Vočko Szyslak
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vočko Szyslak 13. 7. 2017 20:14

Tvl, že to sem vůbec píšu, když sem nikdo nechodí :hm
Vočko Szyslak
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod speleo 24. 7. 2017 19:54

Na mě je to moc práce, já si čas od času kupuju Babišáky (Kost. uzeniny) a tím to hasne. Daň za lenost a pohodlí.
"Čas nikdy nevymaže vzpomínky na dobrou kočku, stejně jako žádný kartáč nevyčeše všechny její chlupy z pohovky" (L.Dworken).

Ford Focus II. kombi 2.0i 107kW Titanium
speleo
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vočko Szyslak 24. 7. 2017 20:44

Koupit babišence...to je spíš daň za blbost.
Vočko Szyslak
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ka-spel 25. 7. 2017 12:44

Vočko Szyslak píše:Na 12 špekáčků (doporučuji tradiční od firmy Steinhauser). Ze separátu to nejde. Tedy jde, ale je to fakt kentus.

150 ml vody
350 ml octa (ano, poměr je správně. Není překyselený, rozleží se)
lžička mletého pepře
bobkový list
pálivá feferonka, nebo obyčejná kapie
kyselá okurka
polévková lžíce cukru
lžička soli
cibule podle vkusu

Vodu s octem solí, cukrem a kořením nechám minutu projít varem. Špekáčky oloupu podélně rozpůlím a lehce propíchám vidličkou. Pokud je chci dříve uležené (a to obvykle chci), nakrájím buřty na kolečka. Plním do sklenice, střídavě s nakrájenou cibulí, paprikou a okurkou. Zaleji vychladlým lákem. Nechám týden uležet v lednici (špekáčky na kolečka stačí 3-4 dny).

Recept jsem si půjčil od paní Nejedlé a upravil ho podle vlastních chutí.

Já to dělám tak, že je podélně rozříznu, ale ne úplně a vytřu francouzskou hořčicí a vložím plátek okurky nakládačky a prošpikuji je na několika místech klínky česneku. Vrstvím do sklenice a zasypávám cibulí, strouhanou mrkví, feferonkami, novým kořením, bobkovým listem, pepřem. Zalívám to lákem z Pikantu.
Felicia 1,6 kombi LPG -> Octavia II 1,9 TDI kombi
Časy se mění : praskají řetězy místo řemenů a lehčí je nastartovat nafťák v mrazu než zahřátý po jízdě
ka-spel
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků