Předkládám první ze svých superdietních receptů. Navzdory naprosto směšnému energetickému obsahu jsou to jídla nadstandardně dobrá. Mají společný základ a tím je nízkotučný tvaroh.
Tvarohová pomazánka "caprese"
(2 porce)
Suroviny:
1 vanička odtučněného tvarohu 250g (730 kJ)
2 střední zralá rajčata - cca. 150g (180 kJ)
1/2 polévkové lžíce mrazem sušené bazalky nebo sekaná čerstvá bazalka (0 kJ - nepočítám)
1 čajová lžička extra virgin olivového oleje alternativně lžička pesta genovese - (cca. 120 kJ)
špetka soli dle chuti (lepší je nahradit solící směsí Mary - neobsahuje tolik sodíku, který přispívá k zadržování vody v organismu)
Celkem využitelná energie: cca. 1030 kJ, tedy cca. 515 kJ na porci
Postup:
Rajčata se vydlabou, vnitřky se rozšmelcují, promíchají s bazalkou a mírně osolí. Zbytek rajčat se spaří, oloupe (loupání není 100% nutné), nechá zchladit a nakrájí se na velmi jemné kousíčky. Tvaroh se rozšlená s olivovým olejem případně pestem. Do tvarohu se vmíchá směs rajčatových vnitřků a bazalky, přimíchají se rovněž kousíčky rajčat. Po důkladném promíchání se nechá pomazánka 1/2 - 1 hodinu odpočívat v chladu.
Je možné jí konzumovat úplně samotnou, variantou je i vydlabat další rajče naplnit ho pomazánkou a dozdobit bazalkou (+ cca. 50 kJ na jedno rajče), mazat na kousky okurky nebo jí naplnit vydlabanou okurku (+cca. 80 kJ na 100g okurky) nebo mazat na plátky křehkého grahamového chleba (+100 kJ na plátek). Rohlík (i celozrnný) není moc vhodný (500 kJ/ks).
Edit:// změněn název threadu + upraven úvod textu