Dobrůtky z tvarohu

Co nejlépe povzbudí chuťové buňky? A jak to připravit?

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Slonik 24. 1. 2008 10:42

Předkládám první ze svých superdietních receptů. Navzdory naprosto směšnému energetickému obsahu jsou to jídla nadstandardně dobrá. Mají společný základ a tím je nízkotučný tvaroh.

Tvarohová pomazánka "caprese"

(2 porce)

Suroviny:
1 vanička odtučněného tvarohu 250g (730 kJ)
2 střední zralá rajčata - cca. 150g (180 kJ)
1/2 polévkové lžíce mrazem sušené bazalky nebo sekaná čerstvá bazalka (0 kJ - nepočítám)
1 čajová lžička extra virgin olivového oleje alternativně lžička pesta genovese - (cca. 120 kJ)
špetka soli dle chuti (lepší je nahradit solící směsí Mary - neobsahuje tolik sodíku, který přispívá k zadržování vody v organismu)
Celkem využitelná energie: cca. 1030 kJ, tedy cca. 515 kJ na porci



Postup:
Rajčata se vydlabou, vnitřky se rozšmelcují, promíchají s bazalkou a mírně osolí. Zbytek rajčat se spaří, oloupe (loupání není 100% nutné), nechá zchladit a nakrájí se na velmi jemné kousíčky. Tvaroh se rozšlená s olivovým olejem případně pestem. Do tvarohu se vmíchá směs rajčatových vnitřků a bazalky, přimíchají se rovněž kousíčky rajčat. Po důkladném promíchání se nechá pomazánka 1/2 - 1 hodinu odpočívat v chladu.

Je možné jí konzumovat úplně samotnou, variantou je i vydlabat další rajče naplnit ho pomazánkou a dozdobit bazalkou (+ cca. 50 kJ na jedno rajče), mazat na kousky okurky nebo jí naplnit vydlabanou okurku (+cca. 80 kJ na 100g okurky) nebo mazat na plátky křehkého grahamového chleba (+100 kJ na plátek). Rohlík (i celozrnný) není moc vhodný (500 kJ/ks).

Edit:// změněn název threadu + upraven úvod textu
Naposledy upravil Slonik dne 25. 1. 2008 17:42, celkově upraveno 1
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kirkwood 24. 1. 2008 17:11

hm hned až budu moct jíst, tak vyzkouším ;)
Kirkwood
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 1. 2008 12:46

A další tvaroh tentokrát s rybkou:

(2 porce):
Suroviny:
1 vanička odtučněného tvarohu (730 kJ)
2 lžičky kaviárové pomazánky Ikra No. 2 (prodávají např. v Albertu) - je to cca. třetina 100g skleničky (505 kJ) nebo 40g losového kaviáru (400 kJ) nebo 40-50g najemno nasekaného až nadrceného uzeného lososa (360 kJ)
2 vrchovaté lžičky čerstvého sekaného kopru (5 kJ)
Celkem využitelná energie: cca. 1095-1240 kJ, t.j. 550-620 kJ na porci.

na dochucení sůl, citronová několik kapek citronové šťávy

Postup:
Opět není nic jednoduššího - všechny suroviny se pomocí vhodného nástroje (vidlička nebo šlehač) smíchají, aby nikde nebyly hrudky a podobně. Podle chuti je možné dosolit či přidat pár kapek z citronu. Pro rozvinutí chutí doporučuji nechat 1/2 hodiny až hodinku odležet zakryté fólií.

Konzumovat je možné jako pomazánku na křehkém chlebu (+100 kJ/plátek), jako náplň do menších rajčat (+ cca. 50 kJ/rajče), namazat na kousek okurky nebo cukety (+ cca. 100 kJ/100g cukety) , případně udělat plněná vejce (+ cca. 40 kJ na 1/2 vejce bez žloutku).

Soupravička z pomazánky (1 porce) servírovaná do dvou půlek plněného vejce (bez žloutku!) + 2 rajčátek se dvěma plátky křehkého chleba má velmi přijatelných 930-1000 kJ (skoro o 15% méně než jeden malý hamburger), je bohatá na bílkoviny, vlákninu i prospěšné tuky.

Podotýkám, že lososovým kaviárem nemyslím tu podivnou německou náhražku (jikry Capellin obarvené na červeno) ale pravý kaviár z lososa (balení 100g se dá koupit za nějakých 220,-); uzeným lososem myslím lososa nikoli obarvenou uzenou tresku v oleji. Pro tento účel je možné využít i tzv. "salátového lososa", což jsou kousky, které nelze nakrájet na elegantní jemné plátky. Jejich cena je méně než poloviční, ovšem jsou obvykle o něco málo tučnější, takže bych počítal oněch 50g takovéto suroviny raději jako 500-600 kJ.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 10. 3. 2008 13:25

Po nějaké době další tvaroh - tentokráte s bryndzou:

(2 porce)
Suroviny:
200g odtučněného tvarohu (580 kJ)
50-70g bryndzy (630-850 kJ)
nať ze dvou menších jarních cibulek (20 kJ)
1/2 - 1 čajová lžička čerstvě umletého kmínu

Postup:
Opět velmi snadné - tvaroh a bryndza se důkladně promíchají (doporučuji použít šlehač - výsledek je daleko lepší), vmíchá se kmín a většina najemno nasekané cibulkové natě. Lepší chuti se dosáhne, když se bryndzový tvaroh nechá pár hodin proležet v chladu.

Při servírování se maže na křehký chléb či knackebrot a dozdobí cibulkovou natí (případně kouskem cherry rajčátka).

Z uvedeného množství lze poměrně silně namazat nějakých 6-8 plátků.

Energetická hodnota:
100g pomazánky má cca. 530 kJ (1 porce bez příloh cca. 720 kJ)
Jeden namazaný knackebrot má nějakých 320 - 370 kJ

Opět se jedná o poměrně vydatný zdroj bílkovin. Ačkoli je bryndza poměrně tučná a slaná, použité množství na jednu porci nemůže zdravému člověku nijak uškodit.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník