Saláty z hlávkového zelí

Co nejlépe povzbudí chuťové buňky? A jak to připravit?

Moderátor: Moderátoři Jídlo a vaření

Odeslat příspěvekod Červík 6. 1. 2007 16:39

Odhalte své recepty!
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marz 7. 1. 2007 01:32

Recept nevim, ja ho nedelam, ale myslim, ze je tam Hlavkove zeli :-), pak trochu vody, mozna ocet, cukr a osmazena slanina. A ta je na tom to nejlepsi.
I blbci letí vzhůru!!!
Je lépe bojovat holýma rukama, než být poražen při nabíjení pušky. - Kulhánek (Cesta krve)
marz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 7. 1. 2007 13:13

Jednoduchý "mačkaný" salát z bílého zelí
Zelí se nakrouhá na tenké nudličky, osolí se, přilije se kvalitní olej a normální ocet, dochutí drceným kmínem. Následně je nutné ho poměrně intenzivně rukama promačkat a v průběhu přípravy dosladit dle chuti. Po asi hodinovém proležení v chladu je salát připraven ke konzumaci.

Voda se nepřidává, mačkáním jí zelí pustí víc než dost ;-)

V případě, že jde o starší hlávku, je vhodné nakrouhané nudličky před přípravou přelít vařící vodou a nechat řádně okapat a vychladnout.

Poměry surovin si nepamatuju, protože připravuji pokaždé jiné množství (od 1 do 30 porcí :-) ). Obecně platí, že je třeba opatrně se solí a octem.

Salát se dá jíst buď samotný, je vhodnou přílohou k pečenému masu a hodí se i do obloh.

Pro vylepšení vzhledu je možné přistrouhnout trošku mrkve, ale s ní opatrně, protože se k tomuto salátu chuťově příliš nehodí a její chuť by tím pádem měla být značně upozaděna.
------------------------------------

Velký salát z červeného zelí
Červené zelí se nakrouhá jemné nudličky, spaří se, nechá vychladnout a okapat. Dochutí se octem, solí a cukrem. Vmíchají se nakrájené sterilované žampiony, hrst "uvařených" vlasových rýžových nudlí a nakonec majonéza (případně majonéza s jogurtem). Salát se nechá proležet asi hodinu v chladu. Při podávání se posype nasekanými zelenými olivami (kdo je nerad, nemusí).

Poměry jsou opět dle chuti, opět platí opatrně s octem a solí.

Tento salát se může konzumovat jako hlavní jídlo s chlebem či pečivem a protože je docela estetický, může zaujmout důstojné místo na obložených mísách či salátových barech.
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Honza CZ 12. 1. 2007 11:53

Jako Sloník, ale přidám trochu strouhaného křenu, podle chuti.
Honza CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Červík 18. 1. 2007 20:17

Děkuji, to je ono!
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků