Jednoduchý "mačkaný" salát z bílého zelí
Zelí se nakrouhá na tenké nudličky, osolí se, přilije se kvalitní olej a normální ocet, dochutí drceným kmínem. Následně je nutné ho poměrně intenzivně rukama promačkat a v průběhu přípravy dosladit dle chuti. Po asi hodinovém proležení v chladu je salát připraven ke konzumaci.
Voda se nepřidává, mačkáním jí zelí pustí víc než dost
V případě, že jde o starší hlávku, je vhodné nakrouhané nudličky před přípravou přelít vařící vodou a nechat řádně okapat a vychladnout.
Poměry surovin si nepamatuju, protože připravuji pokaždé jiné množství (od 1 do 30 porcí
). Obecně platí, že je třeba opatrně se solí a octem.
Salát se dá jíst buď samotný, je vhodnou přílohou k pečenému masu a hodí se i do obloh.
Pro vylepšení vzhledu je možné přistrouhnout trošku mrkve, ale s ní opatrně, protože se k tomuto salátu chuťově příliš nehodí a její chuť by tím pádem měla být značně upozaděna.
------------------------------------
Velký salát z červeného zelí
Červené zelí se nakrouhá jemné nudličky, spaří se, nechá vychladnout a okapat. Dochutí se octem, solí a cukrem. Vmíchají se nakrájené sterilované žampiony, hrst "uvařených" vlasových rýžových nudlí a nakonec majonéza (případně majonéza s jogurtem). Salát se nechá proležet asi hodinu v chladu. Při podávání se posype nasekanými zelenými olivami (kdo je nerad, nemusí).
Poměry jsou opět dle chuti, opět platí opatrně s octem a solí.
Tento salát se může konzumovat jako hlavní jídlo s chlebem či pečivem a protože je docela estetický, může zaujmout důstojné místo na obložených mísách či salátových barech.