Domácí kuřecí paštika

Co nejlépe povzbudí chuťové buňky? A jak to připravit?

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Slonik 27. 12. 2006 08:50

Dostal jsem po dlouhé době chuť na paštiku, ale nabídka v obchodech mě opravdu neoslovila a tak jsem inspirován vysíláním báječného pořadu Kluci v akci zkusil vyrobit svojí. Musím říct, že výsledek předčil očekávání jak mé tak rodiny.

Suroviny:

- 700 g chlazených kuřecích jater
- 150-180 g másla
- 1 menší cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 špetky sušeného nebo čerstvého tymiánu
- 0,5 dl koňaku nebo 1 dl portského vína
- 2 velmi tenké plátky šunky od kosti
- 2 čajové lžičky nakládaného zeleného pepře nebo 1 PL nahrubo nasekaných oloupaných mandlí
- sůl, pepř

Postup:

Játra se opláchnou, zbaví se takových těch bílých fujtajblů a nakrájí na malé kousky. Jemně nakrájená cibule a česnek se na másle opeče do hnědé barvy, přidají se játra, lehce orestují, poté se dochutí tymiánem, lehce osolí a opepří a dusí se do hotova. Těsně před koncem dušení se přidá koňak případně portské víno.

Směs se nechá pod pokličkou vychladnout. Vychladlá směs se rozdělí na dvě části (cca. 3/4 + 1/4). Menší část se umixuje nahrubo (aby v ní byly patrné malé kousky jater), větší část najemno. Následně se obě části důkladně smíchají, přidá se pepř či mandle. Vhodné misky či forma se vyloží plátky šunky, nandá se směs, sklepne a upěchuje lžící. Na povrch se položí potravinářská fólie a celé se to zatíží nějakým vhodným předmětem dle tvaru misky či formy a spolu se zátěží se zaparkuje do ledničky. Paštika je konzumovatelná tak po 24 hodinách ležení v chladu.

Doporučuji servírovat s listy polníčku a brusinkovým chutney.

Máslo lze samozřejmě nahradit husím nebo kachním sádlem.

Doba přípravy je okolo 20 minut (+ čas na odležení).
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Merlin 27. 12. 2006 16:48

pouzivam trosku jednoduchsi recept, jatra su kuracie alebo este lepsie husacie. Namiesto masla pouzivam husaci tuk a na dochutenie pouzivam dijonsku horcicu a rozdrvene kapari, cierne korenie, sol

P.S. ja ma rad pastiku postriekanu balzamikovym octom :)
Obrázek
Merlin
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 27. 12. 2006 22:49

Merlin: Však jsem to psal o těch náhražkách surovin. Jinak v čem je jednodušší? Co jsem popsal byla ta nejjednodušší paštika na jakou jsem narazil.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marz 28. 12. 2006 15:32

To my kureci domaci pastiku nedelame, ale zato delame veprovou (teda aspon doufam, ze se ji tak rika), a ta mi fakt chutna.
I blbci letí vzhůru!!!
Je lépe bojovat holýma rukama, než být poražen při nabíjení pušky. - Kulhánek (Cesta krve)
marz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 3. 1. 2008 13:54

Letos jsem trochu ubral tuku a požadovanou konzistenci dotáhnul želatinou. Kromě toho je velmi praktické nechat játra několik hodin máčet v mléce (nechal jsem je 12 hod.) Zbytek želatiny jsem použil na dozdobení povrchu. Dovnitř hmoty jsem na přání těch co měli mé výtvory konzumovat tentokrát nepřidával nic (ani pepř ani mandle). Byla ještě lepší než vloni ...

Obrázek

Obrázek
( formička ve tvaru lahve pochází z kupované ardenské paštiky)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar


  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník