Dostal jsem po dlouhé době chuť na paštiku, ale nabídka v obchodech mě opravdu neoslovila a tak jsem inspirován vysíláním báječného pořadu Kluci v akci zkusil vyrobit svojí. Musím říct, že výsledek předčil očekávání jak mé tak rodiny.
Suroviny:
- 700 g chlazených kuřecích jater
- 150-180 g másla
- 1 menší cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 špetky sušeného nebo čerstvého tymiánu
- 0,5 dl koňaku nebo 1 dl portského vína
- 2 velmi tenké plátky šunky od kosti
- 2 čajové lžičky nakládaného zeleného pepře nebo 1 PL nahrubo nasekaných oloupaných mandlí
- sůl, pepř
Postup:
Játra se opláchnou, zbaví se takových těch bílých fujtajblů a nakrájí na malé kousky. Jemně nakrájená cibule a česnek se na másle opeče do hnědé barvy, přidají se játra, lehce orestují, poté se dochutí tymiánem, lehce osolí a opepří a dusí se do hotova. Těsně před koncem dušení se přidá koňak případně portské víno.
Směs se nechá pod pokličkou vychladnout. Vychladlá směs se rozdělí na dvě části (cca. 3/4 + 1/4). Menší část se umixuje nahrubo (aby v ní byly patrné malé kousky jater), větší část najemno. Následně se obě části důkladně smíchají, přidá se pepř či mandle. Vhodné misky či forma se vyloží plátky šunky, nandá se směs, sklepne a upěchuje lžící. Na povrch se položí potravinářská fólie a celé se to zatíží nějakým vhodným předmětem dle tvaru misky či formy a spolu se zátěží se zaparkuje do ledničky. Paštika je konzumovatelná tak po 24 hodinách ležení v chladu.
Doporučuji servírovat s listy polníčku a brusinkovým chutney.
Máslo lze samozřejmě nahradit husím nebo kachním sádlem.
Doba přípravy je okolo 20 minut (+ čas na odležení).