Jeden z mála fastfoodových produktů, který mi opravdu chutná. Jen cena (35,- a více za misku 140g) je fakt moc. Tak jsem se konečně dokopal připravit si ho doma. Kromě radosti nad hotovým dílem mohu říct, že je minimálně stejně dobrý a navíc za zlomek ceny. Hodí se nejen k pečenému a grilovanému masu, ale klidně i samotný jako svačina.
Suroviny:
1 menší hlávka zelí (cca. ¾ - 1 kg)
1 velká mrkev (tak 200g)
1 malá cibule
1 kelímek zakysané smetany (200g)
50-80g majonézy (dle chuti a světonázoru)
½ citronu
2-3 polévkové lžíce bílého vinného octa (nedoporučuji nahrazovat klasickým octem)
1-2 lžičky cukru
sůl, čerstvě mletý pepř (používat umírněně - přesolený či přepepřený coleslaw nestojí za nic)
Postup:
1) Ze zelí odstraníme košťál a tvrdé kusy listů. Zelí nakrájíme na malé kousíčky.
2) Oloupanou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
3) Cibuli nakrájíme na velejemno.
4) Zeleninu dobře promícháme
5) Promíchanou zeleninu osolíme, opepříme, přidáme k ní šťávu z ½ citronu, vinný ocet a cukr (ochucení dle chuti – v tomto polotovaru by neměla dominovat ani kyselost ani slanost ani sladkost).
6) Pečlivě vmícháme majonézu a zakysanou smetanu, případně doladíme chuť
7) Salát necháme alespoň na dvě hodiny (lépe však na déle) zaparkovaný v lednici, aby se odležel. Odležení je důležité - zelí zkřehne a chutě všech komponent se propojí.
… no a pak už se to jen jí.
----------------
Podle uvedeného receptu vznikne zhruba 1,25 - 1,5 kg salátu. Orientační cena za kilogram je asi 35 Kč.
Zelí: 15,- Kč; Mrkev 4,- Kč; Cibule 1,-; Majonéza 10,-; Zakysanka 12,-, Citron 5,-; ostatní 2,-.