Rychlá paštika

Co nejlépe povzbudí chuťové buňky? A jak to připravit?

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Slonik 26. 2. 2013 17:05

Nedávno jsem jí vyrobil několik kilogramů na raut - a byla skvělá. Jednoduché, levné, zábavné s překvapivým výsledkem

Suroviny: (cca. 10-12 porcí)
800g-900g kuřecích jater
250g-300g dobrého vepřového sádla
100g másla
2-3 menší cibule (cca. 200g)
150-200 ml suchého sektu (alternativa 100 ml portského a 50 ml brandy)
sůl, pepř, snítka tymiánu, 2 stroužky česneku
1 litr mléka (stačí to nejlevnější)
želatina

Postup:
1) Z jater dobře obereme všechny ty hnusíky co na nich jsou a játra namočíme na několik hodin do mléka, poté je z mléka vyjmeme, několikrát opláchneme ve vodě a osušíme (např. v čisté utěrce). Namočení v mléce a dobré očištění jater jsou důležité kroky - jinak může být paštika hořká (čili hnusná).

2) V hrnci rozpustíme sádlo a najemno nakrájenou cibuli v něm necháme zesklovatět

3) Přidáme osušená játra a máslo, po chvilce osolíme, opepříme a přidáme odrhnutý nasekaný tymián. Na mírném plameni necháme dělat asi 10-15 minut.

4) Přilejeme sekt a za občasného promíchání jej necháme na mírném plameni zcela odvařit. To může trvat dalších 10-15 minut (sekt nelze nahrazovat např. bílým vínem; dá se ale udělat varianta s deckou portského a panákem brandy).

5) Dochutíme jemně utřeným česnekem (opatrně s ním), případně dosolíme, dopepříme.

6) Vše rozmixujeme tyčovým mixérem najemno (kdo chce mít paštiku "na krájení" a zajímavější texturu, může si část jater předem vyndat, posekat a následně je vrátit do promixované směsi)

7) Pokud chceme aby paštika byla spíše na krájení, vmícháme v malém množství teplé vody rozpuštěnou želatinu (hodně "silnou").

8 ) Samozřejmě je možné přidat do směsi např. spařené nasekané mandle, nakládaný zelený pepř, či jiná obvyklá paštiková vylepšení; já ovšem raději paštiku čistou.

9) Tekutou paštiku nalijeme do vhodných formiček vystlaných potravinářskou fólií, několikrát sklepneme a dáme mírně zatuhnout. Jakmile směs mírně zpevní, je vhodné povrch zatížit a nechat ztuhnout zatížené (pokud chceme paštiku na mazání, není to nutné). Než paštika důkladně ztuhne trvá to několik hodin.

Ideálně se podává s trochou dobrého brusinkového kompotu a domácím chlebem nebo bílým pečivem.

Fenomenální jsou i jednohubky - na plátek z rohlíku se bohatě mázne paštika, přidá se trošička brusinek, zapíchne se plátek mandle a dozdobí se kousíčkem libovější anglické slaniny a lístkem polníčku - nádherně to vypadá i chutná ... a navíc to skoro nic nestojí
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník