Taková dobrá asijská variace, já si to hodně oblíbil
na 1 kg salátových okurek je třeba:
250 g šalotky
20 g zázvoru
svazek kopru
1-3 červené chilli papričky (dle nátury každého)
200 ml bílého vinného octa
cca 250–300 g cukru (původní recept uvádí 400 g, ale to by se fakt nedalo jíst, takže nějak přiměřeně dle chuti...)
1 lžíce hořčičných semínek
sůl
pepř
Okurky oloupeme, překrojíme podélně napůl a příčně tak na třetiny až čtvrtiny. Pak je nakrájíme na nudličky. Podle originálu by se měla lžičkou vydloubat semínka, ale mně to přijde jako zbytečné plýtvání, ničemu nevadí, zvlášť, když ty okurky skoro žádná nemají.
Cibulku nakrájíme na středně drobné kostičky. Kopr též pokrájíme. Zázvor nastrouháme. Chilli papričky překrojíme napůl, odstraníme jadérka a nakrájíme na proužky příčně (pak si tři dny nevyndavejte čočky z očí, pokud nosíte ).
Ocet s 200 ml vody uveďte do varu. Přidejte šalotku, chilli papričky, zázvor, hořčičné semínko a cukr. Po chvíli vmíchejte okurky, kopr a dle chuti sůl a pepř. Zhruba dvě minut povařte a pak nechte dvě hodinky odstát.
Možno podávat s vekou osmahlou na olivovém oleji.