Stránka 1 z 2

Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 11. 2009 14:30
od Gooorila
Pro mne to byl sýr dlouho opomíjený. Neměl žádnou chuť a tak jsem jej nikdy nijak nepoužíval. Až do služebních cest do zahraničí, kde jsem byl ubytován v italském penzionu a tři měsíce, ráno co ráno, jsem ze švédského stolu bral talířek s Mozzarellou a rajčaty (plátek rajčete, plátek Mozzarelly, malinko pepře, čerstvá bazalka a pokapat olivovým olejem) a do tohoto pokrmu jsem se zamiloval. V obchodě si beru tak 2 balíčky týdně a když mám na něco chuť, tak si to udělám.
Nemáte ještě další recepty na mozzarellu, kde by byla mozzarella jako hlavní surovina? Nehledám pizzu, kde se dá nahoru jeden plátek, spíš nějaké chuťovky.

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 11. 2009 20:12
od Slonik
Tomu se říká salát caprese. A je to mňam.

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 11. 2009 08:06
od michee
To jo, to je moc mňam. Ale nic jiného rozumného neznám. Mozzarellu používám občas při vaření - sem tam dělám jednoduchou večeři v podobě zapečené pity s cherry rajčátky a mozzarellou (poměr obou surovin 1:1, jinak to není ono), žádné koření ani sůl a dá se to i jíst.

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 11. 2009 09:30
od Slonik
Ještě mě napadlo, že se kousky mozzarelly obalují a smaží. I to je docela dobré.

Co mě napadá - tak ve studené úpravě by mohla být součástí "sýrové misky k vínu" (kousky různých sýrů a olivy v misce, které se napichují na párátko a pojídají k vínu).

Pokud bych přemýšlel o něčem složitějším, tak mě napadá zabalit jí do kousku šunky nebo pancetty, vhodně dokořenit (bazalka, pesto genovese nebo třeba směs italské bylinky) a zapéct v troubě.

Ale žádný konkrétní recept nemám - mozzarelu používám vlastně akorá na capresse

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 11. 2009 23:52
od Ram1
Je fakt, že když jse si předoni dal v Itálii pořádnou pizu s pravou buvolí mozzarellou, tak jsem se olizoval až za ušima. Neměla chybu.

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 12. 2009 22:17
od Anmara
joooo, pravá buvolí mozzarella je mňamka... akorát když ji taková mlsná tlamička ochutná, tak už jí ta "obyčejná" moc nejede... :-[

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 14. 12. 2009 09:13
od Slonik
Tak je to ale se vším ... pravý parmazán, opravdové špekáčky vyrobené z masa, káva Modrá hora, opravdová majonéza, domácí husa, šlehačka ze smetany, .... ale třeba i normálně vypěstované rajče nebo jahody

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 14. 12. 2009 09:52
od Ram1
Přesně tak, Sloníku! Poznáváním, dalších a dalších dobrot se stávám stále více zmlsanějším. Snad nejvýrazněji se to u mne projevuje u ochutnávání sýrů a hlavně vín. To už se dostalo tak daleko, že na návštěvách raději vína zdvořile odmítám, protože většinou tuším, že by byla celá návštěva poznamenaná, mým vyhledáváním neduhů, zpravidla nikterak kvalitního vína spojená s nutností o jejich existenci taktně mlčet.

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 14. 12. 2009 12:27
od Anmara
Ram1: nejsi jediný, kdo se s tímto potýká :oops:
Ram1 a Slonik: pravda pravdoucí... i když jsou lidé, kteří ten rozdíl nedokáží postřehnout a vesele se ládují "náhražkami" všeho druhu, protože by přece bylo nesmyslem vyhazovat peníze za "předražený originál", když marketová značka je o tolik výhodnější ;-) Možná jsem divná, ale to si raději dám kvalitní věc jednou za čas a pochutnám si, než se "oblbovat náhražkami" (a je jedno, jestli jde o sýry, jogurty, uzeniny, čokoládu nebo víno). Takže si caprese nejlépe užijeme v létě (jindy nás vlastně ani nenapadne ho udělat :hm ), když nám na zahrádce dozrávají rajčata ^^

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 14. 12. 2009 14:59
od Caddy
pozoruji na sobe stejny trend, jim stale lepsi a kvalitnejsi veci....piji stale lepsi vina a whisky...jen po financni strance to nekdy byva potiz :)))

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 12. 2009 11:39
od Ram1
Anmara píše:Takže si caprese nejlépe užijeme v létě (jindy nás vlastně ani nenapadne ho udělat :hm ), když nám na zahrádce dozrávají rajčata ^^


Jsem pro, mně stejně nejlépe chutnají rajčata, když jsou čerstvě utržená a zralá, ta co se dají koupit v supermarketu, nestojí za nic. Trhají je moc brzo, aby přežila cestu a pak podle toho i chutnají (teda spíš nechutnají)

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 12. 2009 11:53
od Slonik
O tom žádná ... i ta co pěstuje táta v kýblích na balkoně jsou o dvě třídy lepší než kupovaná.

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 5. 2010 18:59
od ToMMyK
Caddy píše:pozoruji na sobe stejny trend, jim stale lepsi a kvalitnejsi veci....piji stale lepsi vina a whisky...jen po financni strance to nekdy byva potiz :)))


Presne tak:). Ale opravdu zacinam preferovat kvalitu nad kvantitou. Jen treba u tech syru moc rozdil nepoznam. To je potravina, ktera me nejak nechava chladnym. Aromaticke nemusim a zbytek me chutna tak nejak stejne, nevim cim to :)

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 5. 2010 19:19
od Caddy
to mne se dokonce stava, ze ze zvyku na hermelin a nivu mi jejich drazsi varianty ani tolik nechutnaji :)

Re: Co děláte z mozzarelly?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2010 19:48
od ToMMyK
Hermalin pozru jen napiry a to musi byt jeste nalozeny. S nivou takovy problem nemam, ale jen v kombinaci s necim