Tuhle dobrůtku jsem zkusil experimentálně stvořit na dnešní rodinný oběd a musím si to pochválit
Čili na předkrm pro cca. 4 osoby:
Suroviny
250 g - 300g lososový filet bez kůže (lze nahradit i lososovým ořezem, ale tam se musí vybírat jen čisté maso)
30-50g losos uzený studeným kouřem (lze i vynechat)
2-3 snítky čerstvého kopru
špetka směsi koření na rybu (bez soli a glutamátu)
1 vajíčko
150 ml smetany na šlenání (já použil Kunín 40%)
Hrst čerstvých špenátových lístků
Postup
Lososový filet (či ořez) nakrájíme na malé kousky, přidáme otrhaný kopr, koření na rybu a v kutru vytvoříme jemnou fáš do které vmícháme smetanu a bílek z vajíčka. Na závěr přidáme nasekané kousíčky uzeného lososa (pokud jej nemáme, je možné si nechat pár kousků z filetu.
Vhodnou formičku (já použil čtvercovou misku 15x15 z Ikea) vysteleme potravinářskou fólií. Dno i boky poklademe spařenými špenátovými lístky a na ně nalijeme fáš, sklepneme, aby ve faši nebyly bubliny a mezery a povrch uhladíme. Přepásáme fólií a dáme do vodní lázně asi na 30-40 minut pošírovat při cca. 80-85°C (bylo to mé první smysluplné využití vpichovacího teploměru )
Následně necháme zchladnout a dáme na několik hodin do lednice vychladit. Poté se terina vyklepne na prkénko, nakrájí na přiměřeně velké kousíčky, dozdobí (já použil čerstvý kopr, citron, krevety a černý kaviár) a už se to jenom jí. Jako vhodná příloha se mi jevila rozpečená rajčatová ciabatta.
Fotky budou ....