Tak tady je první, takový základní :
špekáčky
2 díly vody na 1 díl 8%-octa
cibule
nové koření
bobkový list
feferonky
hořčice
pepř
Nejprve uvedeme do varu nálev - ocet+voda (1:2) + bobkový list, nové koření a celý pepř. Necháme vychladnout...
Potom oloupeme špekáčky, podélně nakrojíme tak, aby se nerozpadly a štěrbinu namažeme pastou (mletý pepř,hořčice) a vložíme do ní kolečka cibule. Špekáčky klademe rozparkem nahoru do láhve ve vrstvách a každou vrstvu hojně proložíme na kolečka nakrájenou cibulí a několika feferonkami. Nakonec zalijeme octovým nálevem. Láhev uzavřeme celofánem s gumičkou a dáme na chladné místo (nemrazit ). Po několika dnech (1 týden) můžeme pojídati - nejlépe s dobrým pivem...