Budu rád, když přispějete i svými poznatky.
Restaurace
Jíme
Začíná ï končí hostitelt/i]
Celé jídlo začíná tím, že si hostitel položí textilní ubrousek na kolena. Hosté ho následují. Hostitel si obvykle ubrousek pokládá hned poté, co zasedne ke stolu. Ubrousek zůstává na vašich stehnech po celou dobu konzumace, pouze pokud si potřebujete někam odejít, ubrousek odložíte na sedák vaší židle. Konec konzumace signalizuje opět hostitel odložením svého ubrousku na stůl.
ei]Příborový čardášr/i]
Použití sprátného příboru je poměrně jednoduchou záležitostí, vždy použijte sadu, která je nejvzdálenější od vašeho talíře. Pro každý chod náleží právě jeden příbor. Dezertní lžička/vidlička jsou buď nad vaším talířem, nebo u dezertu.
di]Zásady stolovánín/i]
Během jídle nekouřete.
Za stolem seďte vzpřímeně, shrbený člověk neudělá takový dojem.
Lokty na stole nejsou po dobu jezení přípustné.
Nikdy nežvýkejte s otevřenými ústy a nemlaskejte.
Nemluvte s plnými ústy
Polévku ze lžíce nesrkejte, pokud je polévky příliš horká, nefoukejte do ní, nechte ji vychladnout.
Nekořeňte si jídlo dříve, než ho ochutnáte.
Pokud je bezpodmínečně nutné, abyste odešli od stolu, omluvte se.
Pokud na něco na stole nemůžete dosáhnout, požádejte někoho, kdo sedí blíže.
Spadne-li vám jídlo z talíře, zvedněte jej vaším příborem a dejte jej na okraj talíře.
Kosti, tvrdé chrupavky apod. nikdy neplivejte do ubrousku, použijte tu část příboru, kterou jíte. Tento zbytek dejte na okraj talíře.
Chléb v restauraci neukusujte - ulamujte menší kousky.
Omáčku nevytírejte, šťávu z kompotu a zálivku ze salátu nedopíjejte.
oi]Po jídlee/i]
Pokud jste již dojedli, odložte svůj příbor, vidličku a nůž vedle sebe, přes talíř. Ujistěte se, že příbor při manipulaci nespadne dolů.
ei]Jak si stěžovata/i]
Nejprve o nápravu slušně požádejte číšníka. Pokud není ochoten zjednat nápravu, nechejte si zavolat nadřízeného. Naléhejte vždy slušně.
vi]Placení