Od té doby, co jsem ochutnal lanýže, nikdy bez nich dlouho nevydržím! Za nejlepší se považují chorvatské lanýže z Istrie. Dají se u nás koupit za velmi příznivé ceny. Velmi výhodné je koupit konzervované lanýže, a to z důvodu mnohem výraznější chuti. Je to tím, že se před naložením do olivového oleje dehydrují a tím se jejich chuť podstatně zvýrazní. Nekupujte však čínské lanýže, je to jiná odrůda a gurmáni, tyto za lanýže nepovažují.
Začalo to mojí návštěvou v restauraci na Istrii u firmy Zigante, byla v české televizi. Absolvovali jsme, ve dvou, hostinu o třech chodech a dezertem (vanilkovou zmrzlinou). Všechno s lanýži! Prvním chodem byl ovčí sýr s lanýži, pršutem a decentní zeleninovou oblohou a olivami. Ke všem chodům byly podávány malé bochánky ze světlého pečiva o třech druzích (velké asi jako české buchtičky). Jedny byly s olivami, druhé s lanýži a třetí čisté.
Druhám chodem byly míchaná vejce s lanýži. A třetím chodem bylo telecí (juněčí, starší telecí, ne ještě hovězí) s vynikajícím sosem a přílohou, samozřejmě na lanýžích. Na závěr hostiny, byl podávána, výše uvedená, zmrzlina s lanýži.
Kdo nezkusil, neuvěří! Dokonalá lahůdka! Nic lepšího jsem v životě nejedl! Jen pozor! Nakládané lanýže se používají střídmě, pro mnohem výraznější aroma. I tak bude při jejich přípravě vonět celý dům! S houbama se to, ale moc srovnávat nedá! Čerstvé se krájejí na slabounké plátky, konzervované se dají již koupit nasekané, mleté apod.
Koupit se dají a všechno o lanýžích
http://www.labuznik.net
A pro zajímavost: Nevěřím, že někde stálo 1kg 120 nebo 150 Eur. V německu stojí 1 kg bílých čerstvých lanýžů 3500,- až 4000,-Eur!
U nás stojí nejlepší jakost cca 2600,-Eur. Vzhledem, ale k množství, jaké se ve skutečnosti používá, je tato pochoutka dostupná, alespoň občas, i pro nás, střední třídu.
Na výše uvedené stránce jsou i recepty. Budu rád, když mi napíšete svoje dojmy a zážitky. V případě potřeby, rád předám svoje zkušenosti. Staly se mi, ty ošklivý houby, zálibou. Tak dobrou chuť!