Tessie: Četl jsem tu pár tvých receptů, něco jsem (v mírných modifikacích) buď vařil nebo alespoň jedl a je to vše přinejmenším poživatelné, častěji však nejne poživatelné, ale opravdu dobré
Tyhle recepty dělím na dvě části
1) Recepty přirozeně bezmasé, kde maso ani žádný jiný problematický živočišný produkt (sádlo, želatina, ...) není vůbec potřeba - například zeleninový špíz, zeleninové rizoto, těstoviny se špenátem, pohanková kaše, ...
a
2) Recepty "substituční", kde je maso nahrazeno něčím jiným (zpravidla extrudovanou sojou). Sem patří zmiňovaný segedín, svíčková, plněné papriky a pod.
Ty druhé mají podle mého názoru spíše psychologický efekt pro člověka, který se rozhodne s masem skoncovat, aby si mohl říct, že ho jeho rozhodnutí nejíst maso vlastně ničím neomezuje a co hlavně aby to mohl dokázat svému okolí (zcela přirozené, nezatracuji to).
Jako masožrout má rád jídla z první uvedené kategorie, ta druhá mi připadají ošizená resp. jejich varianty s masem mi chutnají víc.
Bez masa se obejdu, někdy na něj prostě nemám chuť. V tom případě si klidně udělám něco ze zeleniny, ale např. guláš musím mít z hovězího.