šlupky z mandlí - bezpečné ?

Co je zdravé? A co není? Diskutujte také o dietách a vegetariánství

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod kottko 3. 1. 2015 19:28

Jsou šlupky z mandlí nějak nebezpečné ? Například z těchto pohledů
- nebezpečné látky
- ucpání střev
- v jakém množství
kottko
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod karol66 18. 7. 2016 15:29

Pokud vím, je v nich kianid a měly by se konzumovat raději bez slupek a nebo jen velmi omezeně. Ale já se přiznám,že když jsou bez slupek, tak uz mi to moc mandle nepripomina. :) Hrstka (malá) denně či ob den by vadit neměla. Lepší je si mandle namíchat s jinými ořechy - kešu, lískáče a tak. O ucpání střev nic netuším - to snad nehrozí v rozumné míře konzumace! :O
karol66
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 22. 7. 2016 07:48

Nejde o šlupky, ale o celé jádro. Mandle neobsahují kyanid, ale amygladin, který se rozkládá na kyanovodík. Existují dva druhy mandlí - hořká (Amygdalus amara) a sladká (Amygdalus dulcis). Rozeznatelné prakticky pouze podle chuti. Zatímco sladké mandle jsou při běžné konzumaci bezpečné (obsahují okolo 0,1 % amygladinu), ty hořké mohou obsahovat i 5 % této látky. Hořké mandle by se neměly konzumovat syrové a neměly by se konzumovat ani výrobky z nich, pokud jsou přiravovány za studena. Při delší tepelné úpravě kyanovodík vyprchá a výrobek je pak bezpečný.

U hořkých mandlí může být nebezpečné i relativně malé množství (uvádí se 3-5 jader), velmi vážné až smrtelné riziko představuje konzumace 10 jader a více. Pravidelná konzumace menšího množství může pak způsobit poškození nervového systému. Kyanovodík totiž brání buňkám využívat kyslík.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FilipUli 24. 7. 2016 15:38

Tak když jste tady takoví odborníci na mandle, tak mi prosím poraďte. Říká vám něco madlová mouka? Je podle chuti cítít nějaká změna, když v ní obalím třeba řízky? Našel jsem to tady: https://www.foodparadise.cz/produkty/c/ ... lova-mouka
FilipUli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 25. 7. 2016 11:56

Obalovat řízky v mandlové mouce je nesmysl. Její využití je především v cukrařině. Vzhledem k poměru množství mouky k ostatním surovinám bych při použití u řízku vliv na chuť odhadem hodnotil jako minimální. Na odkazovaném webu není o obalování řízků v mandlové mouce ani písmenko. A mandlovou mouku prodává spousta obchodů, ne jen tenhle (a řada z nich má informace o produktech o dost lepší).
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FilipUli 27. 8. 2016 13:38

Díky, máš nějaký osobní zkušenosti s využíváním v cukrařině?:)
FilipUli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 27. 8. 2016 19:06

Zkušenosti s hořkými mandlemi? Vždy jsem používal pouze mandlové aroma, protože se mi hořké mandle nepodařilo koupit.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FilipUli 28. 8. 2016 10:28

Nene, hořký jsem nemyslel, spíš tu mouku, nebo prostě cokoli.
FilipUli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 28. 8. 2016 19:08

Z mouky jsem dělal marcipán. Ale jednou jsem koupil mouku žluklou a tak si raději mandle umelu, i když je to víc práce
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FilipUli 30. 8. 2016 18:21

co znamená žluklou? :)
FilipUli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 30. 8. 2016 21:28

mandlová mouka obsahuje spoustu tuku. A ten žlukne (oxiduje). Mouka pak zatuchle *****í a chuť je taky taková hnusná.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FilipUli 31. 8. 2016 09:56

Aajo :D, díky, zase jsem o něco chytřejší :)
FilipUli
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník