Pravda o palmovém oleji

Co je zdravé? A co není? Diskutujte také o dietách a vegetariánství

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod Raziel-CZ 16. 2. 2012 15:33

Přátelé, zavítal jsem na tuto stránku s vírou, že se dozvím od někoho zkušeného skutečnou pravdu o palmovém oleji. Četl jsem mnoho článků, webů a diskusí, hovořil s několika lidmi, ale stále slýchám dvě verze a to takové, že palmový olej je nejzdravější a zároveň nejškodlivější. O jaká fakta se může člověk tedy opřít?

Přikládám nějaké zdroje:
Pro: http://cztrend.cz/zakladni-charakteristika
Pro: http://www.dia-potraviny.cz/palmovyolej.html
Proti: http://www.ireceptar.cz/zdravi/nekolik- ... movy-olej/

Děkuji.
Vzhledem k nárůstu náctileté pubertální komunity a nedostatku nebo nezájmu správců fóra se již zúčastňuji pouze diskusních vláken na úrovni. Urážlivé a jinak nevhodné příspěvky tedy ignoruji. Děkuji za pochopení.
Raziel-CZ
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 2. 2012 21:50

Ono je obojí tak trochu pravda. Nezpochybnitelnou výhodou palmového oleje je, že vydrží vysoké teploty a tedy se tak snadno nepřepaluje.
Nevýhodou je jeho chemické složení - viz informace uveřejněné v DTestu:

Palmový olej je zdravotně nejrizikovější
Celosvětově stále více se prosazujícím tukovým produktem je palmový olej. Z technického a obchodního hlediska je nejpoužívanější tzv. palmolein, který na rozdíl od palmstearinu zůstává kapalný i za teplot nižších než 20 °C tak jako ostatní rostlinné oleje. Doposud nízké ceny palmového oleje vycházely z jeho poměrně vysoké nabídky, stejně jako u jiných surovin se ale v současné době v souvislosti s používáním a výrobou biopaliv situace poněkud mění i v případě oleje z palem. Vzhledem k obtížné rafinaci, především nutnosti odbarvení prováděného nestandardními postupy, se do ČR dováží palmový olej již rafinovaný. Palmový olej je ve srovnání s ostatními oleji největším nositelem kyseliny palmitové, které obsahuje zhruba od 40 do 44 procent. To v praxi znamená zvýšené riziko vzniku aterosklerózy. Výhodnou technologickou vlastností je ale skutečnost, že palmový tuk tvoří při chlazení pouze malé krystalky. Proto jsou palmový a také řepkový olej vhodnou surovinou pro výrobu margarínů a tuků do pečiva. Výrobky dostávají žádoucí plastickou konzistenci, nejsou hrudkovité ani pískové, přičemž v těstě a pečivu napomáhají vzniku vzduchových bublin.
Stejně jako každý jiný olej, má i palmový olej nežádoucí cholesterol. Na rozdíl od řepkového (0,5 až 1,3 %) či sójového (0,6 až 1,5 %) je však jeho obsah vyšší, od 2,6 do 6,7 procenta. Na druhou stranu má palmový olej 50 až 60 procent žádoucího fytosterolu, který cholesterol v krvi snižuje. Palmový olej má relativně vyšší obsah nasycených mastných kyselin, což je určitou nevýhodou z hlediska dietetického, naopak však výhodou z pohledu jeho vyšší oxidační stability. Proto je palmový olej užíván ve směsi s řepkovým jako olej fritovací.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Návštěvník
Uživatelský avatar


  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník