Stránka 1 z 1

Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 8. 2012 11:35
od Slonik
Říkáme tomu "džusík", ale nomenklaturně jde spíše o ovocný nápoj. Chuťově má asi nejblíže prodávanému Ice Fruit, jen litr vyjde okolo pětikačky. Kdo nezkusí, neuvěří.

Rozpis na cca. 10 litrů hotového nápoje
Suroviny:
1 kg pomerančů bez pecek (či s málo peckami; vhodnější jsou ty s tenkou kůrou)
0,7 - 1 kg cukru
30 g kyseliny citronové

Postup:
1) Pomeranče dobře omyjeme a i s kůrou rozkrájíme na maličké kousky (samozřejmost je odkrojit bubáka). Pecky v co největším množství vybereme. Zasypeme kyselinou citronovou a zalijeme cca. jedním litrem vody. Necháme cca. 24 hodin ležet v chladu.

2) Odleželé nakrájené pomeranče dáme do nerezového hrnce, přivedeme k varu. Vaříme za občasného míchání zakryté poklicí 20 minut. Objevivší se pecky sbíráme

3) Rozvařené pomeranče rozmělníme např. tyčovým mixérem do hladka (taková řidší kašička)

4) V 10 litrech rozpustíme cukr (ten 1 kg je limitní, já dávám méně) a vmícháme kašičku z pomerančů.

5) Slijeme do PET lahví a dáme na několik hodin vychladit do lednice. Při slévání doporučuji promíchávat a před podáváním rovněž.

Nápoj vypadá ze začátku řídký, ale to se po nějaké chvíli změní.

Podává promíchané s řezem pomeranče a s ledem.

Re: Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 8. 2012 08:15
od seterwohipikule
I když si představím půl kila cukru, furt z teho mám husinu :)

Re: Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 8. 2012 14:05
od Slonik
je to na deset litrů. Původní receptura je 1,5 kg - já dávám 3/4 kg. A i když sladké moc nemusím, tak tohle je úplně OK

Re: Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 8. 2012 06:55
od seterwohipikule
Všiml jsem si už poprvé, že je to na 10 litrů. I tak je to na mě moc, slazené skoro nepiju, tak proto :wink:

Re: Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 8. 2012 17:23
od Kniter
naco kazit sladky napoj este nejakym cukrom a chemiou.

Ked dostanem chut, osupem pomaranc, odstavim v odstavovaci (takom sklennom zubatom kuzeliku) Pripadne dam vychladit do chladnicky.
Pijem naraz maly poharik. Nie kazdych desat minut trosku ako male deti aby som mal na zuboch cely cas zbytky napoja co kazi zubnu sklovinu. A vela sladkeho naraz tiez nieje dobre pre metabolizmus.

Keby som chcel usetrit a kupil by som 2litrovy napoj za 20centov kde je 8% ovocia, zvysok voda a chemia aby sa to nekazilo, tak by som to vedel pochopit. Radsej kupim za 2eura cisty dzus 1l. Alebo ovocie. Ked je sezona mame marhule, slivky, broskine, jablka, hrusky, ceresne, visne.
V posledne dobe su pomarance v obchodoch hnus.
V jedalni som videl jednu mamku, co krmila dieta ocukrenym roztlacenym bananom. Ved banan je sladky az, az. A potom ze je tolko zubnych kazov a cukroviek, obezit atd.

Re: Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 8. 2012 09:20
od Slonik
Však říkám, že je to ovocný nápoj a ne džus. Má to asi nejblíž k icefruit, ve kterém je méně ovoce a více cukru a je to 5x levnější. Kyselinu citronovou a cukr nepovažuji za chemii. Ta kyselina se dá navíc celkem bez problémů nahradit citronovou štávou.

Re: Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 8. 2012 23:18
od kejki3
Je to dobré.

Re: Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 8. 2012 13:31
od ŽanetaPetrásková
To věřím, že by dětem šmakovalo. Je to dobrá slaďárna, ale jako proč ne :)

Re: Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2018 14:56
od JanaBlahova
Slonik píše:Říkáme tomu "džusík", ale nomenklaturně jde spíše o ovocný nápoj. Chuťově má asi nejblíže prodávanému Ice Fruit, jen litr vyjde okolo pětikačky. Kdo nezkusí, neuvěří.

Rozpis na cca. 10 litrů hotového nápoje
Suroviny:
1 kg pomerančů bez pecek (či s málo peckami; vhodnější jsou ty s tenkou kůrou)
0,7 - 1 kg cukru
30 g kyseliny citronové

Postup:
1) Pomeranče dobře omyjeme a i s kůrou rozkrájíme na maličké kousky (samozřejmost je odkrojit bubáka). Pecky v co největším množství vybereme. Zasypeme kyselinou citronovou a zalijeme cca. jedním litrem vody. Necháme cca. 24 hodin ležet v chladu.

2) Odleželé nakrájené pomeranče dáme do nerezového hrnce, přivedeme k varu. Vaříme za občasného míchání zakryté poklicí 20 minut. Objevivší se pecky sbíráme

3) Rozvařené pomeranče rozmělníme např. tyčovým mixérem do hladka (taková řidší kašička)

4) V 10 litrech rozpustíme cukr (ten 1 kg je limitní, já dávám méně) a vmícháme kašičku z pomerančů.

5) Slijeme do PET lahví a dáme na několik hodin vychladit do lednice. Při slévání doporučuji promíchávat a před podáváním rovněž.

Nápoj vypadá ze začátku řídký, ale to se po nějaké chvíli změní.

Podává promíchané s řezem pomeranče a s ledem.

Úplně mi to nepřijde jako zdravý nápoj. :D To si radši koupim kolu a vyjde to ještě líp :D

Re: Domácí pomerančový nápoj

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2018 16:25
od Slonik
Co je na tom nezdravého kromě cukru?