Mošt

Jaké víno vybrat k jídlu? Jaké pivo? Nejlepší čaje, kávy i nealkoholické nápoje

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod stany055 7. 10. 2010 12:00

jak uchovat most??
nejake rady a postup??
mrazak neni zrovna moc prazdny,takze asi prevarit a jak dale??co pridat??chtel bych ho uchovavat v PET lahvich je to mozne??
stany055
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej1 7. 10. 2010 20:39

Z dávných dob mám dva postupy.

1. Sterilizace na 80 stupňů (5 minut ?) pak stáčet do čistých flašek a špuntovat. Hlavní nevýhoda je, že tím zahřátím mošt dost ztrácí chuť. V té době žádné PETky nebyly, dělalo se se sklem, jak by to dopadlo s PETkama netuším.

2. Použití křenu. Na láhev moštu se nasypala lžička strouhaného křenu a zašpuntovalo. Trochu to změnilo chuť, nejsem si jist, jestli k horšímu, nebo k lepšímu.

Ani jeden z těchto postupů nebyl stoprocentní, občas se nějaká láhev rozjela, proto jsme pořídili truhlicový mrazák aod té doby je po problémech. Je to dokonalé jak neexistencí ztrát, tak chuťově.
Ondrej1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod michee 7. 10. 2010 21:45

Náš děda léta dělal mošt a uchovával ho v pet lahvích a vydrželo to fakt dlouho. Nalíval to do nich horký, protože ty lahve byly tak trochu scvrklý. Ale bylo to moc dobrý, protože jsme vlastně nic jiného neznali. Nepřevařený mošt nám totiž moc nechutná, je moc kyselý a převařený chytí takovou "sladkost", takže byl rychle fuč, proto jsme si ho od dědy brali postupně :D
Ale před tím, než děda dělal mošta do PET, tak ho dělal do skla a to dělal, tuším, též za tepla a pak ty flašky zašpuntíkoval korkem. Ale ještě tam mezi korkem a sklem byl kus celofánu, asi aby to víc "špuntilo", a to taky vydrželo mega dlouho.
A jinak do toho nic nepřidával, prostě jen převařená šťáva. Pokud bych to chystala já, možná bych tam šupla buď tzv. pomůcku při konzervování (nějaký chemický fujtajbl, který zabrání plísni), nebo kyselinu citronovou, ale to ovlivní chuť...ale zas to nechytne plíseň, bo i v umyté lahvi může být cokoliv. A není nic horšího, než vylejt zásobu moštu do odpadu :(
Kick the baboon....
michee
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 8. 10. 2010 13:25

Kdysi jsme ho uchovávali nalitím do klasických zavařovaček (700 ml) a zasterilováním. Ani tím moc neztratil (i když čerstvý byl lepší).


Dnes už to neřeším - známý od kterého jsme měli zásoby jablek zahradu prodal takže není z čeho moštovat. A protože mám mošty rád, zajistil jsem si přísun kvalitního od dobrých výrobců (TBK Hostětín, Moštovna Lažany) - když někdo jede do Bílých Karpat nebo do Turnova, tak mi bednu až dvě přiveze. Zde je trvanlivost poměrně dlouhá (dokud se lahev neotevře).

Četl jsem, že lidi mošt plní do plastových sáčků a zamrazují. Nikdy jsem to nezkoušel, ale nevidím důvod, proč by to nemohlo fungovat.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jirst 20. 11. 2012 15:38

Všechny zde popsané způsoby delšího uchování moštu fungují, i když nejlepší je samozřejmě česrtvý. Co si ale budeme nalhávat, s křenem to už není vůbec "ono"... :)
Mimochodem, letos byl mošt skvělý, ohromná úroda jablek, takže bylo od rodiny ze dvou zdrojů nějakých 160 litrů, co jsme si porozdělovali. :D
jirst
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martinecek3200 30. 11. 2012 20:17

:-)
martinecek3200
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 2. 12. 2012 16:31

Co přesně jsi chtěl tímto příspěvkem vyjádřit?
Alláh je vždy odpouštějící a milosrdný.
seterwohipikule
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník