Říkáme tomu "džusík", ale nomenklaturně jde spíše o ovocný nápoj. Chuťově má asi nejblíže prodávanému Ice Fruit, jen litr vyjde okolo pětikačky. Kdo nezkusí, neuvěří.
Rozpis na cca. 10 litrů hotového nápoje
Suroviny:
1 kg pomerančů bez pecek (či s málo peckami; vhodnější jsou ty s tenkou kůrou)
0,7 - 1 kg cukru
30 g kyseliny citronové
Postup:
1) Pomeranče dobře omyjeme a i s kůrou rozkrájíme na maličké kousky (samozřejmost je odkrojit bubáka). Pecky v co největším množství vybereme. Zasypeme kyselinou citronovou a zalijeme cca. jedním litrem vody. Necháme cca. 24 hodin ležet v chladu.
2) Odleželé nakrájené pomeranče dáme do nerezového hrnce, přivedeme k varu. Vaříme za občasného míchání zakryté poklicí 20 minut. Objevivší se pecky sbíráme
3) Rozvařené pomeranče rozmělníme např. tyčovým mixérem do hladka (taková řidší kašička)
4) V 10 litrech rozpustíme cukr (ten 1 kg je limitní, já dávám méně) a vmícháme kašičku z pomerančů.
5) Slijeme do PET lahví a dáme na několik hodin vychladit do lednice. Při slévání doporučuji promíchávat a před podáváním rovněž.
Nápoj vypadá ze začátku řídký, ale to se po nějaké chvíli změní.
Podává promíchané s řezem pomeranče a s ledem.